14. září 2012

Rozhovor s kandidátem č. 12

Jak dlouho pracujete v komunální politice?
Aktivně jsem činný od r. 2006, kdy jsem kandidoval do zastupitelstva města Jičína a byl jsem zvolen místostarostou. Nyní jsem zastupitelem.

Co považujete za svůj úspěch v komunální politice?
V minulém volebním období jsem jako místostarosta měl ve své gesci dopravu, životní prostředí a sociální služby. Byl jsem také pověřen řízením městské policie. ODS je ve vedení města Jičína již od roku 1994 a vše, co se v Jičíně vybudovalo, je výsledek její dlouhodobé koncepční práce. Byl nastartován obrovský rozvoj Jičína, který byl završen v minulém volebním období rekonstrukcí Valdštejnova náměstí, zámeckého parku, přestavbou venkovního koupaliště, výstavbou zimního stadionu, výstavbou nové tělocvičny na ZŠ 1, atd. Osobně jsem kladl důraz na bezpečnost občanů, především dětí. O tom svědčí nově zřízené a nasvícené přechody, budované cyklostezky a zajištění čtyřiadvacetihodinového provozu městské policie. V oblasti životního prostředí došlo za mého působení k rozsáhlé výsadbě zeleně po celém městě. Podařilo se přijmout nový územní plán města, který zamezil výstavbě bioplynové stanice v Jičíně. Ta by podstatným způsobem zhoršila životní prostředí a podmínky života Jičíňáků. V sociální oblasti došlo k rozšíření kapacity „Domova pro seniory", k rekonstrukci domů s pečovatelskou službou a k zajištění zázemí pro poskytovatele sociálních služeb. To, že Jičín získal 6. místo v anketě „Nejlepší místo pro život v ČR" a 1. místo v Královéhradeckém kraji, je bezesporu také zásluhou činnosti zástupců ODS.

Pracujete jako projektový manažer, máte tedy možnost Jičínu pomoci k některým dotačním titulům?
Ano, v současnosti pracuji jako projektový manažer - euromanažer města Jičína. Orientuji se v problematice dotací jak z Evropské unie, tak od státních institucí či jiných poskytovatelů. Samozřejmě se ze své pozice snažím získávat prostředky na projekty důležité pro Jičín, které město nedokáže financovat pouze ze svých prostředků. Především na kanalizaci v Sedličkách, opravu Jezuitské koleje, regeneraci sídlišť, cyklostezky apod. Bohužel, politická situace v Jičíně zaviněná osobními antipatiemi zástupců jednotlivých stran a uskupení v městském zastupitelstvu vedla v uplynulých měsících k pozastavení některých projektů a důležitých investic ve městě.

Co je podle Vás pozitivní či naopak na činnosti kraje ve vztahu k městu, ve kterém žijete?
Město Jičín čerpá dotace v různých oblastech a musím říci, že v mnohem větší míře než v období, kdy byla ODS ve vedení kraje. Stejně tak si štědrost vedení kraje, tedy ČSSD, chválí různé zájmové organizace v oblasti kultury, sportu, atd. Otázkou je, kde kraj tyto prostředky bere a zda to není na dluh. V činnosti kraje nejsem spokojen se stanovením priorit v oblasti dopravy, přičemž poměrně malé investice směřují do dopravní infrastruktury ve vlastnictví kraje v Jičíně a okolí. Jičínu chybí část obchvatu od Hradce Králové na Lomnici nad Popelkou a Semily. Také mi velice vadí útlum financování sociálních služeb s krajskou působností.

Proč jste se rozhodl kandidovat do krajského zastupitelstva?
Zajímám se o správu věcí veřejných, v minulém volebním období jsem byl místostarostou města Jičína a mohu nabídnout získané zkušenosti. V současnosti pracuji jako euromanažer města Jičína. Orientuji se v problematice dotací jak z EU, tak od státních institucí čí jiných poskytovatelů. Je důležité, aby i Jičín měl své zastoupení v krajském zastupitelstvu. Pokud bych se stal krajským zastupitelem, rád bych pracoval v oblasti životního prostředí či v sociální sféře, problematika obou oblastí je mi blízká. Co se týká současných krajských zastupitelů za ODS, mají těžkou pozici a jako opozice nejsou příliš výrazní. Určitě bychom neměli v novém vedení kraje po volbách chybět. Pak můžeme realizovat své představy o fungování kraje v jednotlivých oblastech.

Co Vás v poslední době potěšilo nebo naopak, co Vás mrzí nebo co Vám vadí?
Těší mě, kde dnes město Jičín je a jak krásně vypadá. I celý kraj by mohl mít podobný image, jako náš Jičín. Vadí mi bezohlednost podnikatelů, kteří chtějí v Jičíně vybudovat bioplynovou stanici a udělat z Jičína centrum pro svoz nejhorších odpadů. Obecně mě mrzí nezájem lidí o politiku a to, že mnohé věci berou občané jako samozřejmost. Hrozně mě rozčilují aféry politiků. Morálka mnohých lidí v politice mě úplně ničí. Bohužel, díky aférám dnes již lidé právem politikům nedůvěřují. I těm, kteří jsou slušní a za nimiž žádný skandál není. Nemůžeme se pak divit tomu, že lidé již nevěří, že se někdo zajímá nezištně o věci veřejné - jen pro to, že by rád něco změnil k lepšímu.

Máte nějaké koníčky či záliby?
Sport, především plavání a cyklistika, dále zahrada.

Nachází sport v Jičíně podporu?
Určitě. Podpora sportu je zde veliká, ale mohla a měla by být ještě větší. Jak masový sport, tak i vrcholový by měl být podporován také z kraje. Měli bychom se snažit dostat mládež od počítačů na sportoviště, musíme jim dát vzory, kterých má naše město a kraj dostatek.

Máte nějaký svůj vzor osobnosti?
Pro stálost názorů jsem si vždy vážil Václava Klause. Ale nikdo není dokonalý.

Ing. Ladislav Brykner

člen strany
předseda oblastního sdružení