20. května 2014

Jak využít část bývalého areálu Tesly?

Jedním z problémů, se kterými se Pardubice v poslední době potýkají, je existence nevyužitých prostor takzvaných brownfieldů. Mezi nejvýznamnější z nich patří areál bývalé Tesly v Kyjevské ulici.

Řada nápadů

Existuje celá řada nápadů, k čemu by mohly tyto prostory sloužit. Mě osobně zaujal nápad Klubu přátel Pardubicka vybudovat Muzeum techniky a pardubického průmyslu, které by zábavnou a interaktivní formou přiblížilo tuto oblast svým návštěvníkům.
Podobné projekty již v naší zemi existují a dobře fungují.
Asi nejznámější je IQ park v Liberci, který vznikl jako součást hotelového a zábavního centra Babylon v areálu bývalé textilní továrny Hedva a ke kterému před pár měsíci přibyla ještě IQ landia.
V Plzni najdete v areálu Škodovky podobné zařízení pod jménem Techmanie.
O užitečnosti těchto projektů není pochyb. V době odlivu zájmu mladé generace od technicky zaměřených oborů napomáhají popularizaci vědy a techniky a ve spolupráci s univerzitami i vlastnímu vzdělávání. Slouží místním obyvatelům, ale také významně napomáhají rozvoji cestovního ruchu.
V neposlední řadě jsou významnou možností, jak oživit nevyužité prostory.

Nemalé peníze

K vytvoření populárněvědeckého centra je zapotřebí získat nemalé finanční prostředky. Proč k tomu nevyužít evropských dotací – stejně jako tomu bylo u již zmiňovaných projektů v Liberci a Plzni?       

PaedDr. Jan Mazuch

předseda městského klubu ODS
člen komise města Pardubic pro cestovní ruch

Štítky:
Pardubice