25. června 2020

ODS podpořila vstup investora do HC Dynamo Pardubice

Po složitém a dlouhém vyjednávání se podařilo zajistit dohodu o vstupu investora pana Petra Dědka do HC Dynamo Pardubice, a to minimálně na 15 let. Tímto krokem byl vytvořen jeden z pilířů očekávané finanční stability hokejového klubu.

Naším cílem, který jsme od začátku deklarovali, bylo získat strategického partnera, nikoliv se klubu „zbavit“. Město bude ročně klub financovat částkou o něco nižší než 35 milionů korun, se kterou počítalo i ve variantě bez nového partnera. Částka více než 17 milionu jde dle dohody do mládežnického hokeje a část podpory města je naopak vázána na sportovní výsledky klubu – 700 tisíc korun na účast v lize mistrů a 800 tisíc na účast ve čtvrtfinále play off. Domníváme se, že je správné, aby nejvýznamnější sportovní a kulturní aktivity byly městem finančně podporovány.

Investor má podle akcionářské dohody na starost sportovní činnost, ekonomiku, obchod, marketing a management klubu. Ročně musí zajistit nejenom 15 milionů korun, ale i zbývající prostředky z reklamy, od sponzorů, partnerů, případně ze svého tak, aby naplnil rozpočet a klub měl vyrovnané hospodaření. Město tak dle dohody již nepočítá s dalším finančním přispíváním do klubu.

Stabilita extraligového klubu je velice důležitá i pro prosperitu Rozvojového fondu, který provozuje multifunkční arénu. Klub bude ročně platit za pronájem prostor této městské společnosti částku cca 7 milionů korun. Bez hokejové extraligy by hlediště pro více než 10 000 diváků, sky boxy i zázemí pro catering byly po drtivou většinu roku nevyužité.

Součástí akcionářské dohody je i závazek investovat do multifunkční arény. Jedná se ale o investice do městského majetku, které nebudou sloužit pouze hokeji a naopak mohou přispět k lepšímu a účelnějšímu využití haly pro jiné sporty, a to pro ty, které nevyužívají led, ale je pro ně důležité kvalitní zázemí arény (např. basketbal) nebo pro ty, které led využívají, ale nepotřebují tak rozsáhlé zázemí (např. krasobruslení). V případě vybudování 3. ledové plochy by byla multifunkčnost arény, tedy její využití pro jiné sporty a pro kulturní a společenské akce, možná v daleko větším rozsahu.

Jsme přesvědčeni, že touto dohodou došlo k definitivnímu ukončení agónie klubu a jeho věrní fanoušci se mohou opět těšit na kvalitní hokej a město na skvělou reprezentaci a propagaci.

Jsme hrdi na to, že při vyjednávání a schvalování této dohody hrála ODS významnou roli.