26. listopadu 2013

Připomínka Dne válečných veteránů ve Valašském Meziříčí

11. listopadu 1918 v 11 hodin byla ve francouzském Compiegne podepsána kapitulační dohoda Německa s vítěznou Dohodou, která ukončila první světovou válku.

V pondělí 11. listopadu 2013 se uskutečnila ve Valašském Meziříčí pietní vzpomínka u pomníků válečných veteránů. 

 

11. listopadu si na mnoha místech ve světě připomínají Den válečných veteránů. Od roku 2001 si tento den připomínáme jako významný i v České republice. Máme tak možnost uctít oběti a osobní hrdinství českých účastníků válečných konfliktů.

Položením věnců na čtyři pietní místa si zástupci valašskomeziříčské radnice, Českého svazu bojovníků za svobodu, Tělocvičné jednoty Sokol a občanská veřejnost připomněli Den veteránů. Vzpomínkový akt byl zahájen v 11 hodin na radnici pietním aktem a položením květin k uctění památky generálů Alfréda Ressela, Jana Kašíka, Roberta Pavlíka, Bruno Zapletala a Rudolfa Pernického.

Minutou ticha vzdali hold veteránům u pomníků obětem světových válek na městském hřbitově, v blízkosti Základní školy Masarykova a u pomníku v parku Abácie vzpomínající padlé v bitvě u Slavkova. Pietní akt proběhl symbolicky hodinu před polednem. Čestnou stráž tvořili zástupci 234. pěšího praporu - klubu vojenské historie a současnosti TJ Sokol.

Jiří Částečka

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
starosta
krajský zastupitel