5. září 2014

Volební program pro městskou část Brno - jih

Volební program pro městskou část Brno - jih

Bydlení
Zastáváme názor, že radnice by měla co nejméně lidem překážet a chceme z naší městské části vytvořit pro její obyvatele domov, nikoliv jen místo k bydlení. Zasadíme se proto o převedení podstatné části obecních bytů do soukromého vlastnictví. Věříme, že každý občan má mít možnost vlastního bydlení a svobodu nakládání s vlastním majetkem. Tam, kde to bude možné, chceme nabídnout současným nájemníkům odkup obecního bytu do jejich soukromého vlastnictví. Využijeme přitom zkušeností ostatních městských částí, jako jsou Bohunice, nebo měst jako jsou Teplice, kde mají s prodejem obecních bytů do soukromého vlastnictví nadmíru pozitivních zkušeností a výsledků.
Modelová situace v praxi by vypadala tak, že náklady nájemníka by se výrazně nezměnily. Ovšem namísto toho, aby dával peníze radnici a kupoval si tak pouze čas, který mu povolí obec v bytě strávit, podobnou částku by posílal bance a kupoval by si tak svou vlastní nemovitost, se kterou by pak mohl svobodně nakládat.
Zpřehlední a zjednoduší se tak majetková struktura i hospodaření městské části, ale zejména si od tohoto kroku slibujeme jak zlepšení životního prostředí, tak zesílení pocitu sounáležitosti s naší městskou částí a zejména rozšíření svobody člověka umožněním nabytí svého vlastního obydlí do soukromého vlastnictví.
Hodláme ponechat v obecním vlastnictví malou část bytového fondu pro sociální potřeby, například pro potřeby mladých rodin. Podporujeme rovněž spolupráci městské části a města při výstavbě domova s pečovatelskou službou.
 
 

Školství
Budoucnost vzdělání patří mezi naše priority. Chceme navázat na úspěšné kroky, které se nám povedlo realizovat. Rekonstrukce školky na ulici Zelná je toho důkazem. Nechceme ale zůstat jen u toho.
Budeme usilovat o to, aby pro rodiče nebyl problém umístit své děti do školky na Brně-jihu. Prosazujeme rozšíření kapacity stávajících školek, případně výstavbu nové v závislosti na populační křivce. Vstřícnou politikou také chceme motivovat všechny, kdo o to projeví zájem, k činnosti mateřských center a soukromých mateřských školek. Myslíme si, že radnice má podávat pomocnou ruku pro všechny, kdo mají nápady a chtějí pro naše děti něco dobrého udělat.
V oblasti základních škol budeme prosazovat zpřístupnění víceúčelových hřišť i pro odpolední sportovní kroužky. Na Tuháčkové je to dodnes nemožné. Jsme také pro, aby byla pro děti ze školní družiny k dispozici plocha pro aktivní vyžití. Budeme nadále jako městská část podporovat pobyty našich dětí na školách v přírodě s pohybem na horském vzduchu.
Podporujeme větší rozpočet do základních uměleckých škol. Vnímáme, že tato oblast je v naší městské části dlouhodobě opomíjena.
 
Hazard
Jsme jednoznačně proti hazardu. V naší městské části zamezíme vytváření nových heren a umisťování nových terminálů. Chceme tímto zabránit zvyšování kriminality na našem území a také růstu zadluženosti v některých rodinách. Víme, že příjem z provozu hazardu navyšuje část našeho rozpočtu, avšak obec dlouhodobě hospodařila i bez těchto prostředků. Nechceme, aby hazard a nově vyrostlé herny snižovaly hodnotu domů a soukromého majetku v sousedství. Budeme hledat partnery, kteří spolu s námi v naší městské části odhlasují nulovou toleranci hazardu.

Bezpečnost
Prosazujeme větší nasazení strážníků v ulicích hlavně ve večerních hodinách, kdy hlídka projede městskou část zpravidla jen jednou. Jelikož naší městskou částí vedou cyklostezky a cyklisté zde ohrožují chodce a maminky s kočárky, hlavně na přechodech pro chodce a řidiče vozidel v jednosměrkách, chceme v těchto místech větší dohled městské policie. Nechceme městskou policii jako složku, která pravidelně plní rozpočet města, ale budeme prosazovat, aby fungovala jako partner obyvatel naší městské části.
Budeme prosazovat vrácení nejvyšší povolené rychlosti 30km/h na ulici Sokolova. Vnímáme velmi intenzivně, že tato snížená rychlost zde vyřešila problém způsobený zvýšením průjezdnosti této ulice.
Tak jako se osvětlilo několik přechodů na ulici Sokolova a Bohunická, chceme do budoucna tímto bezpečnostním prvkem vybavit i další přechody na území naší městské části.
Otevřeme otázku problematiky dobrovolných hasičů. Pokud se najde skupina místních obyvatel, kteří stanici v Přízřenicích budou provozovat, budeme tyto občany podporovat, jak jen to bude možné.

 
Doprava
Jako první jsme začali řešit komplikovanou situaci tramvajové dopravy do naší městské části. Díky dialogu s dopravním podnikem se povedla najít dohoda, díky níž nyní tramvaj č.12 jezdí ve špičce v 4 minutovém intervalu. Její provoz nekončí v devět hodin večer, jako tomu bylo v minulém volebním období. A existuje tak i ve večerních hodinách spojení Česká - Hlavní nádraží - Komárov bez přestupu.
Budeme také prosazovat, aby na konečné v Komárově a zastávce Konopná byl informační panel, který bude informovat cestující o odjezdu tramvaje a v případě mimořádné výluky cestujícím sdělí dobu a místo odjezdu náhradního autobusu.
Také trváme na přesunutí odjezdů u noční dopravy, kdy autobusy odjíždí z nevyhovujících prostor u viaduktu Křenová.
V oblasti parkování budeme prosazovat v místech, kde to půjde, vytvoření nových parkovacích stání. Víme, že tato bolestivá otázka dlouhodobě trápí hlavně hustě obydlené lokality naší městské části. Tento problém se také týká území se zástavbou rodinných domů. Budeme hledat možnosti vytvoření zálivů pro stání vozidel. Avšak ne na úkor omezení chodníků, jako to bylo v minulosti.
 
 
Územní plán
Budeme prosazovat vesnický charakter bydlení na území Dolních Heršpic a Přízřenic. Jsme proti budování průmyslové zóny. Budeme zde prosazovat napojení domů na kanalizaci. Budeme apelovat na zrušení "povodňové" vyhlášky města Brna č. 22/2006, která znemožňuje mnoha obyvatelům stavět na jejich vlastních pozemcích. Budeme chtít řešit dlouhodobý neuspokojivý stav s ulicí Hněvkovského, včetně železničního mostu s přímo pojížděnou mostovkou, který měl výjimku do roku 1995 a poté již měl být nahrazený mostem se sníženou hlučností. Víme, že územní plán není dokument, který se dá rozebrat v jednom odstavci. Budeme tak prosazovat individuální řešení situací v něm zapsaných s ohledem na vlastnická práva majitelů budov. Tak aby nedošlo k neúměrnému zatížení dopravy v lokalitě, která byla předtím místem pro klidný život.
 
Občanská vybavenost
V tomto volebním období jsme prosadili výraznou rekonstrukci chodníků v oblastech Heršpic a Přízřenic. Ta byla do té doby nemožná. U těchto kroků však nebudeme končit. Chceme se zaměřit i na další nedodělané komunikace. Jako je v Přízřenicích cesta po Moravanské směrem k ulici Vídeňská. Dalším úspěchem minulého volebního období je nově umístěný bankomat v Komárově, který v této oblasti citelně chyběl. Bankomat budeme také prosazovat do Horních Heršpic.
Budeme prosazovat nová dětská bezpečná hřiště. V mnoha místech jsou hřiště nedostačující a zastaralá.
Postupně chceme vyměnit všechny staré odpadkové koše za nové se sáčky pro majitelé psů. Chceme také rekonstruovat staré lavičky a další mobiliář. V tomto volebním období jsme prosadili vybudování plotu, který zachytí míč z nohejbalového hřiště v Přízřenicích. Díky tomu nedochází k ohrožování provozu na pozemní komunikaci, kdy často hráči vbíhali do vozovky a hrozil střet vozidla s chodcem.
Nadále podporujeme výstavbu nákupního centra na velkém parkovišti u sídliště. V tomto volebním období jsme z něj odstranili kamiony a s tím i negativní jevy jako jsou krádeže nafty, prostituce atd.
Vnímáme také citelnou potřebu lékárny. Chceme hledat v městském majetku možnosti pronájmu soukromému provozovateli lékárny.
 
Kultura
Budeme prosazovat větší zapojení obce do kulturních oslav, ať je to Komárovský podzim, Heršpická póť nebo vánoční besídky. Chceme vytvořit atmosféru, kde se budou potkávat sousedé a obec bude těmito akcemi žít.
V naší městské části chybí kulturní centrum. Kulturu vnímáme jako jednu ze základních součástí kvalitního života našich občanů, který jim chceme zajistit. Proto budeme usilovat o vytvoření takového centra.
 
Samospráva
Jsme zastánci fungující radnice, kde občan má dveře otevřené a zaměstnanci radnice jsou mu nápomocni. Proto podporujeme zlepšení informování občanů o krocích radnice na webu a v kurýru. Chceme změnit podobu kurýru v časopis informující i o kultůrních údalostech městské části.
Jsme pro transparentní a průhledný rozpočet, přístupný celou dobu na webu radnice, aby si občan mohl jednoduše zjistit pohyb každé koruny v rozpočtu.
Budeme prosazovat elektronická výběrová řízení na zakázky obce viditelné přehledně na webu.

Lukáš Boula

místopředseda místního sdružení ODS Brno Jih