24. července 2012

Priority pro zvýšení pocitu bezpečí občanů města Třebíč do roku 2016!

Není náhodou, že Třebíč je na pozadí v žebříčku měst České republiky ohrožených kriminalitou.Vždyť právě naše město je to, které se dlouhodobě zajímá o klid a bezpečí občanů. K tomu od roku 2001 využívá poradního orgánu rady, komise prevence kriminality a drogové problematiky, podporuje významné projekty z vlastního rozpočtu a umí čerpat a využívat finanční prostředky i ze státních dotací s resortu Ministerstva vnitra ČR a Ministerstva práce a sociálních věcí.

S naplněním více jak čtyřiceti priorit počítá komise prevence kriminality a drogové problematiky ve schváleném dokumentu jarním zastupitelstvem Města Třebíče „Koncepcí prevence kriminality a drogové politiky Města Třebíče na období 2012 – 2016“. Červnová rada města přijala akční plány do roku 2013, které mají za cíl konkrétními aktivitami a projekty priority naplnit.

Významným koordinátorem a realizátorem preventivních záměrů je Městská policie Třebíč. Instituce státní či neziskové jako např. Policie ČR, občanské sdružení STŘED, Oblastní charita Třebíč, Oddělení sociálně právní ochrany Městského úřadu Třebíč, či Středisko probační a mediační služby Třebíč reagují a řeší aktuální problémy v lokalitě.

Město investuje nemalé prostředky do „prevence“ přímo z rozpočtu, dále prostřednictvím Grantového programu Zdravého města Třebíč a umí získat i státní dotace z rezortu MVČR.  Je jedním z mála měst v  kraji Vysočina, které se může pyšnit bohatou nabídkou kvalitních služeb sociální prevence. Do roku 2013 komise prevence kriminality a drogové problematiky připravila nové záměry, které jednoznačně vychází z potřeb občanů města:

V oblasti situační prevence je těžiště práce na bezpečnostních složkách, a to zejména na Městské policii Třebíč a Policii České republiky. V plánu je modernizace a další rozšíření městského kamerového dohledového systému za účelem omezování vandalismu a poškozování veřejného majetku.

Sociální prevence počítá se zapojením všech institucí, které mají tuto oblast ve svých ve svých záměrech. STŘED,o.s. bude i nadále pracovat s rizikovou a delikventní mládeží v programu Šance ve STŘEDu, v realizaci programů primární prevence pro žáky základních a středních škol.

V oblasti drogové problematiky je významným realizátorem aktivit zařízení Oblastní charity Třebíč- K-centrum NOE, které systematicky pracuje s uživateli drog v různé fázi drogové kariéry. V akčním plánu  pro drogovou oblast se dále počítá se záměry: Provedením výzkumného šetření a návrhu specifikace služeb pro intenzivní uživatele konopných drog v Třebíči a podporou projektů zaměřených na zaměstnávání osob ohrožených drogovými závislostmi.

Mgr. Martina Bártová

předsedkyně komise prevence kriminality a drogové problematiky, poradního orgánu rady Města Třebíč