6. září 2012

Proč by měl volič v komunálních volbách dát svůj hlas „ódeesce“

Každý jistě znáte řeči typu: já bych komunisty nebo socany nikdy nevolil, ale od středu na pravo nevím, ODS už mě zklamala atakdále. A tak zkusí dát hlas jiné straně, pak je naštvaný, že ho také zklamala a příště k volbám nejde, nebo zase experimentuje s nějakým novým uskupením.

Jsou to většinou lidé, kteří jakoby ten socialismus s lidskou tváří moc nemusí, ale ty sociální jistoty a levné zdravotnictví jim je zase příjemné (viz úspěch 30 Kč v minulých komunálních volbách).  Nebo jsou to radikálové, kteří všechno ví nejlépe a každý politik je lump, co hrabe jen pro sebe.  Pak jsou to vzdělaní, úspěšní a přemýšliví lidé, kteří jsou některými věcmi z naší novodobé historie zklamaní, anebo znají konkrétního politika pravicové strany, který není zrovna přínosem pro svou, ani jinou stranu. Pak se dají snadno svést k volbě takzvaně nepolitických a nezávislých sdružení.

Dalo by se najít mnoho dalších příkladů a jistě i každý z nás občas zapochybuje, jestli to, co děláme, má vůbec smysl a jestli vůbec je dobře, že jsem členem ODS.

Takže proč dát svůj hlas modré barvě i v komunálních volbách?

  1. – Protože, když k volbám nepůjdu, vyhraje krajské volby ČSSD a možná posílí i KSČ.
  2. – Protože, když si vyberu nějaké nové nebo menší uskupení od středu napravo, opět vyhraje volby ČSSD a posílí i KSČ.
  3.  – Protože nechci, aby to v Jižních Čechách dopadlo jako ve Středočeském kraji – příklad Dr. Ratha je myslím velmi jasný a historie se může opakovat i jinde.
  4.  – Matematika voleb je neúprosná.  ODS, i kdyby vyhrála nebo byla na 2. místě, tak vždy bude muset s někým do koalice. Poslední volební období byla koalice se skřípěním zubů se sociální demokracií a mnoho lidí to dodneška nepřekouslo (i já s tím mám stále problém). Bohužel racionální argumenty nedávaly jinou šanci, bylo to zřejmě nejmenší zlo ze všech dalších. Když bude ODS oslabena odlivem pravicových hlasů do dalších středopravých stran, tak to bude zase totéž, anebo viz bod 1 a 2.
  5. – Protože i když Jihočeši 2012 mohou být někteří sympatičtí, platí bod 2 a 4.
  6.  – Jsou zde ještě KDU-ČSL, TOP 09, VV, Lidem, a další a další – ale stále platí bod 2 a 4
  7.  – Protože až do roku 2008 byl hejtman z ODS (zde poděkování kandidátovi ODS na senátora p. Zahradníkovi) a fungovalo to celkem dobře. Poslední 4 roky nic moc – hejtman Zimola je sice fešák, ale platí bod 2, 3, 4. Nový kandidát na hejtmana senátor Jirsa je sympaťák – přečtěte si prosím jeho články.

Dalo by se pokračovat mnoha dalšími body, ale čtenář zřejmě již ztrácí koncentraci.

Měla bych asi vysvětlit, proč není dobrá varianta spojení KSČ a ČSSD nebo nedej Bože značné vítězství sociální demokracie.  To myslím vysvětlení nepotřebuje. Jenom připomínám bod 3.

A co takhle sociální demokrati a lidovci? Příliš mnoho levičáctví spojené s mazaným lidoveckým přístupem.

Proč by třeba nebyla dobrá koalice sestavená z různých sympatických středopravých a mírně pravicových spolků s vyšachováním ODS? Tak tohle by jistě stálo za krátké (ale spíše delší) zamyšlení.

 Většina voličů vlastně ani neví, jak to v ODS funguje. Pouze znají články z novin, kde je vždy medializován nějaký skutečný průšvih, anebo často i uměle vytvořený problém. Mediální obraz ODS je to, co zná běžný volič. Je to ale rychlá novinářská zkratka, blesková zpráva na Nově, nebo podivný rozbor na ČT 24. Nebo rádoby znalecká úvaha v novinách.

  ODS má silnou členskou základnu. Myslím tím lidsky silnou.  Jsou zde členové, kteří vstoupili v prvních letech zejména z nadšení ze společenských změn a z touhy přispět k těmto změnám. Tím, že vydrželi různé turbulence jak na místních, tak oblastních úrovních, prokázali konzistenci svých postojů a schopnost argumentovat a nebát se jít i do vnitřních sporů.  Pak je velká část novějších členů, kteří si vybudovali jisté profesní anebo společenské postavení a vnitřním rozhodnutím dospěli k tomu, že chtějí být spojeni s ODS. A těch já si velmi vážím, protože jsou přesně ti, kterých je potřeba.  Je to jako v životě – ve firmě, v rodině – nové myšlenky, postoje versus zkušenost.  Na místních, oblastních a regionálních úrovních tím došlo k mnoha turbulencím, střetům, rozchodům se stranou, novým přátelstvím, ukončením starých přátelství, zklamáním, novým nadějím.  Potvrzením stálic a vzešlých supernov, které třeba zhasnou anebo budou stálice.

Žádná z nových stran si neprošla tím více než dvacetiletým procesem. A to je jejich slabina. Je to ještě čeká.

Proto by měl volič, který chce konečně v tom celospolečenském zmatku najít nějakou jistotu, volit ODS?

Ano, měl by!  Je to organismus, který si prošel dětskými chorobami a začíná mít odolný imunitní systém. Je to spojení mnoha životních zkušeností. Společenství, kde se rozhodlo 55 lidí dát své jméno veřejnosti, a kteří mají stále touhu zlepšit třeba svůj kraj. A přemýšlivý volič přece nechce bod 1 až 6. Rozumný volič uvažuje o bodu 7.

MUDr. Jitka Čišecká

MUDr. Jitka Čišecká

pokladnice místního sdružení
kandidátka do krajských voleb