27. března 2013

Markéta Záleská se stala místopředsedkyní Stínové asociace krajů

„Stínová asociace bude platformou, na které si budou naši krajští politici vyměňovat zkušenosti a ladit společnou krajskou politiku ODS. Asociace bude také protiváhou zpolitizované asociace hejtmanů, kterou už pět let ovládá ČSSD,“ konstatoval předseda ODS a premiér Petr Nečas. „Je to krok k prohloubení spolupráce mezi vedením ODS a našimi regionálními politiky. Chceme dát příležitost jejich nápadům a také možnost ovlivnit vládní politiku vůči krajům,“ dodal Nečas.

Mezi hlavní témata, která bude asociace prosazovat, patří krajské hospodaření, doprava, zdravotnictví či školství. „K hlavním tématům, kterými se bude Stínová asociace krajů ČR ODS zabývat, patří další zadlužování krajů. Z dalších témat je to určitě otevření železniční dopravy konkurenci tak, aby se zlepšovala kvalita služeb,“ upřesnila nová místopředsedkyně asociace Markéta Záleská z Olomouckého kraje. Cílem asociace také bude tlak na to, aby se regionální školství začalo více vyvíjet ve vazbě k potřebám svého regionu a aby školy skutečně připravovaly takové žáky, kteří budou mít vazbu k těmto potřebám a budou pak snadněji hledat zaměstnání.

„Stínová asociace krajů bude sdružovat předsedy krajských zastupitelských klubů, šéfy regionálních ODS a další regionální politiky. Bude svorníkem při formulování společné opoziční politiky, kterou ODS prosazuje prostřednictvím svých klubů krajských zastupitelů,“ doplnil další ze smyslů Stínové asociace krajů místopředseda Tomáš Chalupa.

Stínová asociace krajů ČR se bude jako celek scházet na pravidelné konferenci jednou za tři měsíce, v případě potřeby častěji. Výstupy jednání budou prezentovány na tiskových konferencích. „Jako vedení se nyní sejdeme do dvou týdnů a vypracujeme koncept naší práce a klíčová témata, kterými se budeme prioritně zabývat. K tomu se samozřejmě přidruží stanoviska a návrh postupu k aktuálním problémům. Naši členové budou o všem pravidelně informováni,“ dodala Markéta Záleská s tím, že očekává zpětnou vazbu od všech členů k činnosti asociace.

Mgr. Markéta Záleská

místopředsedkyně místního sdružení