11. prosince 2012

Tak trochu jiný pohled na krajský rozpočet

Již několik dní visí na krajském webu návrh rozpočtu na příští rok. Hejtman Rozbořil navenek prezentuje jeho hlavní parametry – nulové nové investice, úspory v provozních výdajích, vyrovnaná bilance příjmů a výdajů. Na první pohled zní takové hodnocení povzbudivě. Rozpočet je však krásným příkladem toho, jak se dá škrtat i „politicky“ a nekoncepčně. Zmínila bych dvě oblasti, které pro krajské radní rozhodně nebyly v žebříčku důležitosti na předních místech a škrty pocítily více než kterékoliv jiné.

Prvním takovou je kultura. Podíváme-li se na úspory celého odboru kultury a památkové péče, činí zhruba 11 procent, což rozhodně není ve srovnání s ostatními závratné čístlo. Srovnáme-li jej však kupříkladu s odborem školství, mládeže a tělovýchovy, konkrétně jeho položkami týkajícími se podpory sportovních klubů a akcí, vychází bilance výrazně pro druhého z nich. Naproti tomu stojí volební program sociální demokracie, který sliboval, že „nebude, jak tomu ostatně bylo i v minulosti, zapomínat na spolupráci s profesionálními kulturními institucemi s přesahem do celého regionu jako jsou například Moravské divadlo Olomouc, Moravská filharmonie Olomouc, Muzeum umění Olomouc nebo Divadlo Šumperk.“ Pokud však vyhledáme podporu právě těmto institucím, zjistíme, že u nich na příští rok dojde ke čtvrtinovému krácení, v případě Muzea desetinovému. Naproti tomu „Neinvestiční podpora soukromoprávním subjektům“, jak jsou dotace různým organizacím a institucím nazývány, v oblasti sportu, poklesla pouze o 10 procentních bodů. Když se pak podíváme na tzv. přímé podpory z rozpočtu Olomouckého kraje, nedochází zde k vyrovnání uvedeného nepoměru, jak by laik čekal, ale naopak k jeho prohloubení. Kulturní akce mají příspěvek seškrtaný o skoro třetinu, sportovní kluby jsou kráceny o pouhých 11 procent. Zarazí i nekoncepčnost škrtů – proč například dva srovnatelné tenisové kluby v Prostějově a Přerově poznávají při identickém účelu dotace zcela opačný přístup a zatímco mnohem známějšímu a komerčně atraktivnějšímu prostějovskému klubu je přidáno, méně známý přerovský oddíl naopak pocítí úbytek? A naopak, proč třeba basketbalový klub v Prostějově, který se v současnosti potýká s velkými finančními problémy, je postižen více než polovičním škrtem? A tak bychom mohli pokračovat.

Jste starosta obce? Pak máte smůlu…

Druhým nepřehlédnutelným krokem oranžovo-rudé koalice je obrovský škrt v položce Program obnovy venkova, která ze šedesáti milionů v letošním roce spadne v roce 2013 na pouhých dvaadvacet. Stejně macešsky se kraj zachoval k obcím i v případě opravy pietních míst, kde příspěvek úplně zrušil. Skoro by se zdálo, jakoby se krajská koalice chtěla pomstít obcím jakožto hlavnímu bitevnímu poli politického hnutí Starostové za to, že vydělají na rozpočtovém určení daní, zatímco kraj bude v této položce tratit. Přitom ČSSD ve volebním programu slibovala, že „krajská samospráva bude pokračovat v programu obnovy venkova,“ a komunisté dokonce vypsání účelových grantů k podpoře venkova. S prezentovaným postupem to naopak vypadá na pravý opak a brzký zánik venkovské politiky krajského úřadu jako takové.

Podobných nesrovnalostí je však v rozpočtu více. Jedním z klíčových témat sociálnědemokratické kampaně byla podpora učňovským oborům. Komunisté pak před volbami slibovali „neodkladnost řešení problému učňovského školství,“ a další rozvoj tohoto typu vzdělání. Jak vypadá realita? Stipendia pro žáky učebních oborů poklesnou v příštím roce o pětinu. Spousta peněz také „utekla“ splátkami úvěrů, které pro letošek vzrostou skoro dvojnásobně. Slovy o více než 54 milionů, které mohl dostat třeba zmíněný venkov.

Zkrátka kraj se rozhodl šetřit, ale šel na to podivným způsobem. Namísto plošných škrtů se škrtalo selektivně, přednost dostaly masové aktivity a kluby, které si svojí prestiží dokážou finance zajistit i jinak, před nevýdělečnými akcemi, což je zcela proti smyslu veřejné podpory, samostatnou kapitolou je pak diskriminační, až likvidační přístup k obcím. Takový pohled na rozpočet se již ale panu hejtmanovi asi nehodí...

Mgr. Markéta Záleská

místopředsedkyně místního sdružení
předsedkyně zastupitelského klubu ODS v krajském zastupitelstvu