5. října 2012

Priority? Oprava krajských silnic a dokončení R35

Olomoucký deník se ptal kandidátky ODS na hejtmanku Olomouckého kraje Markéty Záleské na její priority v oblasti dopravy.

Neustále se mluví o spojení na Polsko přes Jeseníky. Bohužel jen mluví. Budete také jen mluvit?

Spojení z centra na Jesenicko a následně na Polsko je dlouhodobým bolavým místem Olomouckého kraje. Doprava do severní části regionu má dopad i na zdejší zaměstnanost, proto tomuto tématu věnujeme velkou pozornost. Nabízíme několik konkrétních opatření, např. tlak na realizaci dalších staveb na trase Mohelnice – Šumperk – Jeseník (např. Vlachov – Rájec, Červenohorské sedlo – jih, obchvat Bludova) a prosazení stavby obchvatu Ostružné. 


Kraj ruší některé dopravní spoje, kterými se lidé dostávají do práce. To jim velice komplikuje život. Hodláte rušit spoje dál, nebo budete přidávat?

Další rušení spojů neplánuji. Jednak je, jak říkáte, důležité pro dopravu do zaměstnání, ale má velký vliv i na situaci cestovního ruchu. Pokud se na některá významná místa turisté nedostanou, návštěvnost našeho kraje nezvýšíme. A to nechci dopustit.


Jaké jsou vaše tři hlavní priority týkající se dopravy?
 

Jak jsem zmínila, je to propojení centra kraje s Jesenickem, dále tlak na stát při dostavbě dvou úseků dálnice D1 na Přerovsku a s tím související řešení dopravní situace v Přerově. 

Mgr. Markéta Záleská

kandidátka na hejtmanku Olomouckého kraje
místopředsedkyně místního sdružení