4. října 2012

Pomohou jasná pravidla pro výběr žadatelů o dotace

Olomoucký kraj – Šesti lídrů politických stran či koalic, které kandidují v krajských volbách, se Deník ptal na konkrétní kroky, které zajistí více peněz pro neziskový sektor. Zde jsou odpovědi lídryně krajské kandidátky ODS Markéty Záleské.

Co konkrétně uděláte jinak, aby bylo více peněz pro neziskový sektor?

Budu dbát na transparentní proces výběru, aby peníze dostaly jen potřebné a strategické projekty, s racionálním rozpočtem a bez nadbytečných výdajů. Tím zůstane více peněz pro další důležité aktivity. Lepšímu rozpočtování a udržitelnosti projektů by mělo napomoci i víceleté financování nestátních neziskových organizací.
 

Demograficky přibývá seniorů. Víte, jaký je v současné době převis v domovech důchodců? Co s tím plánujete dělat? 

V Olomouckém kraji je zhruba tři tisíce lůžek v domovech pro seniory a čekací doba je jeden až pět let, situace tedy není optimální. Proto chceme ročně investovat minimálně 50 milionů korun do výstavby a modernizace sociálních zařízení, včetně domovů pro seniory, zvýšit počet lůžek ve specializovaných zařízeních pro občany a budeme podporovat organizace poskytující terénní i pobytové odlehčovací služby.


Na co vy osobně přispíváte?
 

S manželem od začátku finančně podporujeme projekt obnovy Korunní pevnůstky. Pravidelně také každý měsíc přispívám na činnost SOS dětských vesniček. 

Mgr. Markéta Záleská

kandidátka na hejtmanku Olomouckého kraje
místopředsedkyně místního sdružení