25. září 2012

Otázky Václava Moravce Speciál z Olomouckého kraje

Hostem předvolebního diskusního pořadu ČT Otázky Václava Moravce z Olomouckého kraje byla lídryně krajské kandidátky ODS Markéta Záleská.


Václav MORAVEC, moderátor:

Lidé nemají práci, kraj se topí v dluzích. Čas od času přijde velká voda, která bere vše. Může to být i váš kraj. Do voleb zbývá 17 dní. Jak dopadnou v Olomouckém kraji? Rozhodnutí se blíží a bude to jen na vás, na voličích, komu dáte svůj hlas. Jsou to totiž vaše volby, vaše rozhodnutí a vaše budoucnost. Hezký dobrý večer vám, divákům zpravodajské čtyřiadvacítky. Začíná v pořadí devátá předvolební diskuse, která je součástí předvolebního servisu zpravodajské čtyřiadvacítky a České televize k nadcházejícím krajským volbám. Hezký dobrý večer i vám, publiku tady ve sportovní hale Univerzity Palackého v Olomouci. Hezký dobrý večer. Vítejte. Už v případě osmi krajů České republiky jste si mohli udělat názor na to, jak jsou na tom lídři. Necelá padesátka lídrů se vám už představila se svými argumenty, fakty a možná i domněnkami. Je to na vás, na voličích a na divácích, abyste se rozhodli. Dnes dodáme další šestici lídrů, a to podle volebního modelu, který máme k dispozici tady z Olomouckého kraje. Nejnovější data jsou následující: momentální nálady voličů v Olomouckém kraji naznačují, že největší část z těch, kteří chtějí jít 12. a 13. října ke krajským volbám, by dala hlas sociálním demokratům a komunistům. ČSSD si připisuje bezmála 28 procent voličské přízně a komunisté necelých 21 procent. Na třetí příčce jsou občanští demokraté s necelými 17 procenty. Čtvrtá v pořadí TOP09 a Starostové a bezmála 11 procent voličské přízně. Shodně po 4,5 procentních bodech mají ve volebním modelu dvou na sobě nezávislých agentur, SC&C a STEM/MARK, pro Českou televizi Nezávislí a Koalice pro Olomoucký kraj. Připomínám, že volební model je matematickým konstruktem, který by měl věrněji než samotné volební preference odrážet aktuální rozložení sil jednotlivých politických uskupení, protože do volebního modelu jsou zahrnuti respondenti, kteří jsou připraveni jít k volbám. Sociologické šetření agentur STEM/MARK a SC&C pro Českou televizi se uskutečnilo ve druhé polovině minulého týdne na reprezentativním vzorku víc než tisícovky respondentů právě v Olomouckém kraji. Průměrná statistická odchylka jsou plus mínus 2 procentní body. Popis volebního modelu, stejně jako závěrečnou zprávu z našeho výzkumu najdete na internetových stránkách České televize. Připomínám vám, divákům čtyřiadvacítky, známou adresu www.ct24.cz/volby. Nejúplnější a nejpřehlednější zpravodajský servis právě ke krajským volbám. Seznamte se. Představíme vám 4 muže a konečně i 2 ženy. V abecedním pořadí je přiblíží lidé, které požádali o reference. Lídr komunistické kandidátky v Olomouckém kraji Alexander Černý byl do roku 1990 důstojníkem Československé lidové armády. Pak se stal zaměstnancem KSČM. Byl zastupitelem města Olomouce a od začátku fungování krajů, tedy před 12 lety, se stal i krajským zastupitelem. 10 let zasedá v Poslanecké sněmovně a je stínovým ministrem obrany KSČM. O Alexandru Černém hovoří jeho manželka Táňa. 

Táňa ČERNÁ, manželka: 

Se svým manželem se známe od svých 17 let. Kdybychom si jeden druhého nevážili, tak bychom spolu asi tak dlouho nevydrželi. Vážím si ho proto, že je profesionál, má bohaté zkušenosti z regionální i centrální politiky. Je schopný manažer, je uznávanou autoritou i nad rámec svého kraje. Ve své rodině má velkou oporu, takže se domnívám, že to všechno jsou předpoklady pro to, aby byl dobrým hejtmanem Olomouckého kraje. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Koalice pro Olomoucký kraj společně se Starosty, jak zní celý název koalice, sdružuje lidovce, Stranu zelených a nezávislé kandidátky. V čele koalice jde do voleb Marian Jurečka. Provozuje rodinnou firmu v Rokytnici u Přerova. Absolvent oboru rostlinolékařství na Mendelově zemědělské lesnické univerzitě v Brně je členem KDU-ČSL, a to už od svých 18 let. Proč by byl dobrým hejtmanem? Slovo má starostka Hustopečí nad Bečvou Júlia Vozáková. 

Júlia VOZÁKOVÁ, starostka Hustopečí nad Bečvou /nez./: 

Pana Mariana Jurečku osobně znám. Je to velice ambiciózní, pracovitý, slušný mladý člověk, který hájí jednak zájmy mladých lidí, to samé seniorů, má sociální cítění. Podporuje jednak regiony, vesnické regiony, Olomoucký kraj a myslím si, že je člověkem na pravém místě. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Kandidátku sociálních demokratů vede Jiří Rozbořil. Vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě a pracuje jako provozní náměstek ředitele ve Fakultní nemocnici v Olomouci. Sociální demokraty vedl v Olomouci už do komunálních voleb. Teď je ve druhém volebním období zastupitelem krajského města. O vystavení vizitky požádal ředitele Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislava Holáska. 

Břetislav HOLÁSEK, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci: 


Pana Jiřího Rozbořila znám víc jak 30 let. Vzhledem k tomu, že má bohaté zkušenosti z podnikatelské sféry, má bohaté zkušenosti z vysoké manažerské pozice fakultní nemocnice, a protože zná zázemí komunální politiky, tak si myslím, že to jsou ideální předpoklady pro budoucího hejtmana našeho kraje. Já osobně si na něm velice cením toho, že má optimální rodinné zázemí, což dnes není běžný standard úspěšných mužů, a zvlášť teda si taky cením toho, že je to člověk, který má vysoké sociální cítění, které má v sobě jaksi zakódováno. 

Václav MORAVEC, moderátor:


TOP09 a Starostové jdou do volebního klání v čele s poslancem Bořivojem Šarapatkou. Akademik s profesurou ze Slovenské polnohospodárské univerzity v Nitře se specializuje na netradiční zdroje energie. Zasedal v zastupitelstvu města Olomouc. Poslední 2 roky je poslancem a působí na Univerzitě Palackého. Hovoří o něm bývalý rektor této instituce Lubomír Dvořák. 

Lubomír DVOŘÁK, bývalý rektor Univerzity Palackého v Olomouci: 


Profesora Bořka Šarapatku znám přes 20 let, především z jeho působení na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého. Několik let byl proděkanem pro rozvojové záležitosti. A co je myslím důležité, dokázal spojit finanční možnosti fakulty s tím, co je pro fakultu důležité. Je to člověk, který je velice komunikativní, organizačně schopný. Myslím, že má předpoklady pro to být hejtmanem. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ředitelka neziskovky Muzeum Olomoucké pevnosti Markéta Záleská má ambice stát se hejtmankou Olomouckého kraje v barvách občanských demokratů. Markéta Záleská vystudovala učitelství češtiny a francouzštiny na Univerzitě Palackého. Pracovala jako novinářka a překladatelka knih, filmů a seriálů, anebo jako asistentka v poslanecké kanceláři Ivana Langera. Reference podá historik Ján Kadlec. 

Ján KADLEC, historik: 


Markétu Záleskou jsem poznal ve dvou rolích. Jednak jako ředitelku Muzea Olomoucké pevnosti, ale také osobně jako člověka. V tom prvním případě se osvědčila při řízení týmu lidí během oprav a provozu korunní pevnůstky a zvítězila taky dvakrát v anketě Žena regionu Olomouckého kraje. Osobně znám Markétu již velmi dlouhou dobu. Je velmi energická, pracovitá, ale taky skromná a slušná žena a pro tyto její vlastnosti si myslím, že by byla dobrou hejtmankou v Olomouckém kraji. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Šestá podle abecedy je Jana Zwyrtek Hamplová a šestí jsou shodou okolností i Nezávislí, jejich kandidátku vede. Mohelnická zastupitelka je profesí advokátka, expertka na územní samosprávu. Založila vzdělávací centrum Municipal a několik let působila ve správní radě protikorupční organizace Transparency International Česká republika. Proč by právě Jana Zwyrtek Hamplová měla být hejtmankou, to vysvětlí její přítelkyně a blízká spolupracovnice Romana Duchaňová. 

Romana DUCHAŇOVÁ, kamarádka a spolupracovnice: 


Janu znám víc jak 30 let a mám ji moc ráda. Jako člověk je kamarádská a obětavá a kdo ji má po svém boku, tak má v ní hrozně velkou oporu. Je také citlivá, je pracovitá a bojovat za správnou věc, to je pro ni hodně důležité. A je taky skvělá máma. Lidé v Mohelnici jí velmi důvěřují, a proto si myslím, že by jí mohli důvěřovat i ostatní občané v kraji. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Před vámi je šestice, která má ambice vést v příštích 4 letech Olomoucký kraj. Předvolební kampaň ke krajským volbám však zůstávala poslední dobou ve stínu tzv. metanolové aféry. V Olomouckém kraji, připomínám, zemřeli 4 lidé, další jsou hospitalizováni. Přibývá ale i obvinění. Jde především o obchodníky. A tomuto tématu se tedy logicky i na základě připomínek diváků budeme věnovat v té první části naší předvolební debaty. Zeptám se nejdříve dam. Ukázala podle vás ta metanolová aféra na nějaká slabá místa v kompetencích krajů? Začneme od Jany Zwyrtek. 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


Já se domnívám, že ukázala především na neskutečně slabá místa v kompetencích státu. Kraje už řeší jenom důsledky a bohužel, tady se ukázalo to, co říkáte. Ty kraje v počátku byly bezradné, že nevěděly, co mají dělat, že takováto věc tady nikdy nebyla, aby umírali lidé na alkohol, a já musím říct, že... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ukázala se ale i, řekněme, jejich špatná kompetence nebo vymezení kompetencí a vazby ke státním centrálním institucím? 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


To se domnívám, že ne, že to zafungovalo dobře, poměrně i rychle. Takto jsem to aspoň sledovala. Nicméně, jak říkám, kraj řeší důsledky a ty příčiny prostě tady byly 20 let. A bohužel tady vidím i negativum krajských politiků. Moravskoslezský kraj, který je nejvíc populární pančovaným alkoholem, tam přece ti krajští politikové museli vědět, co se děje v Českém Těšíně, všude. Dnes o tom psala Jana Lorencová tuším někde. Prostě bylo to veřejné tajemství a bohužel museli umírat lidi a to museli i ti krajští vědět a bohužel mlčeli tak jako mlčel stát. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Odpověď Markéty Záleské. 

Markéta ZÁLESKÁ, lídryně krajské kandidátky ODS:


Špatně nastavené kontrolní mechanismy. Myslím, že selhal stát. Kraj v podstatě nemá kompetence. Může svolat v danou chvíli bezpečnostní radu kraje, zřídit bezplatnou linku, v podstatě orgány jako krajské hygienické stanice spadají vlastně pod stát. Takže považovala bych za důležité alespoň do budoucna, bohužel po tom, co museli umřít lidé, aby stát koordinoval lépe tady tyhle věci v součinnosti s kraji. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Vy mluvíte o selhání státu. Stát si jako občané platíme ze svých daní, aby nás ochránil a o selhání státu mluví i tady obyvatelé Olomouckého kraje. Podívejme se na nejnovější data, která má Česká televize k dispozici, a která se právě týkají té metanolové aféry. Z těch dat jasně vyplývá, že v bleskovém výzkumu sociologických agentur STEM/MARK a SC&C pro Českou televizi vidí jednoznačně odpovědnost státu 58 procent dotázaných v Olomouckém kraji. Celkově se k vině státu za metanolovou aféru přiklání 85 procent dotázaných. Připomínám, že ta průměrná statistická odchylka se v tomto případě pohybuje u hranice plus mínus 2 procentních bodů a sociologické šetření se uskutečnilo na reprezentativním vzorku víc než tisícovky respondentů. Alexander Černý je poslancem Parlamentu České republiky a má ambici býti za KSČM hejtmanem Olomouckého kraje. Opravdu neukázala ta metanolová aféra na jistá slabá místa i v kompetencích krajů v takové krizové situaci? 

Alexander ČERNÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Zákonné prostředky v tuto chvíli krajům neumožňují, aby zasahovaly v průběhu nebo před takovou aférou. Mohou spíš pomáhat řešit její důsledky, ale... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ale v pravomoci, aby kraje se dostaly lépe k těm informacím. Nevidíte tady slabé místo v kompetencích krajů při takové věci? 

Alexander ČERNÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Já bych řekl, že je to asi tak v poměru 80 až 90 procent. Tak, jak stát získává prostředky z tvrdého alkoholu, z jeho prodeje, tak by se měl minimálně touto měrou podílet na tom, aby nebylo možné, aby vůbec nepřipadalo v úvahu, že se dostane lidem do ruky něco, co jim může poškodit zdraví nebo je dokonce připravit o život. Tady není o čem diskutovat. To je prostě vina státu a řekl bych dokonce, že systémová vina státu, protože liberalizace trhu na jedné straně a tvrdá kontrola, která v tomhle případě by měla být rozhodně na místě, to prostě nejde dohromady. Tam se nutně musí projevit tyhlety dysfunkce a v tomto případě to tedy opravdu bolelo. Věřím, že to poučení z toho bude vyvozeno rychle. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Měl by se do budoucna k těm tvrdším regulativům projevit i nějak to ve vztahu ke krajským kompetencím? 

Alexander ČERNÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


No, opakuji, že v této konkrétní věci, stejně tak jako u tabáku a podobných komodit, tam bude vždycky záležet především na parametrech, které nastaví stát. Zákony a stát v tomhle budou hrát vždycky prim. Tím nepopírám, že kraj nemůže dílčími prostředky do toho vstupovat, osvětou a podobně. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Jak by zněla odpověď Jiřího Rozbořila, lídra ČSSD, protože vy tady máte odpovědnost za vládnutí v Olomouckém kraji nejvyšší. 

Jiří ROZBOŘIL, lídr krajské kandidátky ČSSD: 


Já jsem přesvědčen, že je to fatální selhání vlády, protože každý normální stát, normálně fungující stát má pod absolutní kontrolou, v uvozovkách absolutní kontrolou nebo co největší kontrolou alkohol a tabákové výrobky, už jenom z toho důvodu, že spotřební daň je tam nejvyšší. Každý stát si hlídá tento trh a mě nikdo nepřesvědčí, že v minulosti se o těchto záležitostech vědělo, ale neřešilo se. A kompetence kraje... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Promiňte, že vstoupím do vaší řeči. Na kolik ale do toho vstupovaly i kraje, protože když se podívám do statistik například Českého statistického úřadu, informační systém zemřelých. V něm jsem dohledal, že v loňském roce se objevily v republice celkem 3 případy úmrtí na otravu metanolem a, pozor, 2 z toho byly v Olomouckém kraji, který se už loni vymykal celostátní statistice. Pak 4 lidé byli s touto otravou hospitalizováni, což bylo číslo v rámci republiky výjimečné. Stejný počet registrovala jen Praha. 

Jiří ROZBOŘIL, lídr krajské kandidátky ČSSD:

 
Já znovu říkám, ty kompetence kraje jsou velice omezené a to, co teď kraj udělal, tak to je asi jediné možné, co mohl udělat. To znamená nějaká osvěta, nějaké informační letáky, může zasedat bezpečnostní rada, může reagovat v podstatě na tu situaci, ale předvídat tuto situaci musí v prvé řadě stát formou policie, celní správy. 

Václav MORAVEC, moderátor:


To znamená centrálních orgánů. Neměly by si podle vás ani do budoucna kraje uzurpovat či získat nějaké pravomoci v těchto věcech. 

Jiří ROZBOŘIL, lídr krajské kandidátky ČSSD: 


Pokud máme státní orgány typu policie a celní správy, tak já myslím, že pokud bude fungovat policie a celní správa, takže to je dostatečné. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Dopověď Mariana Juračky. 

Marian JUREČKA, lídr krajské kandidátky Koalice pro OK:

 
Jurečky. Já si myslím, že tady jsou základní 3 oblasti. První, že se ukazuje, že úsporné škrty Miroslava Kalouska nefungují. Když vezmu počet 235 inspektorů Státní zemědělské a potravinářské inspekce v České republice, to je 2,3 inspektorů na jeden okres. Je to naprosto nedostačující číslo. Druhá oblast je, kraj je legislativní nebo má zákonodárnou moc a je připomínkovým místem legislativy a mě by zajímalo, jak Olomoucký kraj případně některých zákonů týkajících se kontroly alkoholu, jak reagoval na tu legislativu, na kterou byl také dotazován. A třetí věc je, kdybych já byl hejtmanem Olomouckého kraje, tak bych kromě té osvětové kampaně formou nějakých letáků, si myslím, že v době masmédií, v době elektronické komunikace bych dělal osvětu určitě daleko razantněji. A zásadní věc, kterou v Olomouckém kraji postrádám, je vytvoření míst, kde lidé mohou nosit na kontrolu alkohol, zdali alkohol má v pořádku množství metylalkoholu. 

Václav MORAVEC, moderátor:


I když jako lidovci jste součástí vedení Olomouckého kraje? 

Marian JUREČKA, lídr krajské kandidátky Koalice pro OK:


Pavel Horák není člen Bezpečnostní rady Olomouckého kraje. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ale jste součástí koalice, proto se na to ptám, protože tady podrobujete velké kritice vedení Olomouckého kraje, ale přitom jste jeho součástí. 

Marian JUREČKA, lídr krajské kandidátky Koalice pro OK:


Jsme součástí Olomouckého kraje jako KDU-ČSL, Pavel Horák není v bezpečnostní radě a já nejsem zastupitel Olomouckého kraje. 

Václav MORAVEC, moderátor:


No ale není to poněkud výmluva na to, jak tvrdé kritice podrobujete vedení Olomouckého kraje, protože připomínkování těch zákonů, bezesporu byste se k tomu mohli dostat a předpokládám, že když jste lídrem, který není součástí zastupitelstva, tak byste měl být lídrem poučeným. 

Marian JUREČKA, lídr krajské kandidátky Koalice pro OK:


Rozhodně se budu zajímat o to, jakým způsobem Olomoucký kraj reagoval v připomínkovém řízení. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Zatím jste se... 

Marian JUREČKA, lídr krajské kandidátky Koalice pro OK:


Zatím jsem se o to nezajímal. 

Václav MORAVEC, moderátor:


... nezajímal. Jak zabránit, aby se v budoucnu neopakovala tzv. metanolová aféra. My jsme v současnosti svědky toho, že se politici předhánějí v tom, jak se změní fungování toho oficiálního trhu, aby došlo i k potlačení trhu černého a tady jsou další data, která máme k dispozici. Většina dotázaných obyvatel Olomouckého kraje se přiklání k přísnější regulaci prodeje alkoholu. Ta nejnovější data z bleskového sociologického šetření agentur STEM/MARK a SC&C pro Českou televizi ukazují, že téměř polovina obyvatel tohoto kraje jednoznačně souhlasí se zavedením specializovaných obchodů na prodej tvrdého alkoholu. Celkově se pro toto řešení vyslovily bezmála dvě třetiny dotázaných. Zásadní rozdíl je v postojích mužů a žen. Ženy si totiž přejí takové opatření výrazně méně častěji než muži. Odpověď Bořivoje Šarapatky. Měly by si kraje uzurpovat nějaké nebo chtěly by získat, měly by chtít získat takové pravomoci, které by se přesně týkaly i té problematiky regulace a prodeje alkoholu? 

Bořivoj ŠARAPATKA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Já se domnívám, že ta regulace by měla být na úrovni státu, protože i ten stát má kontrolní mechanismy jako zemědělskou a potravinářskou inspekci, kupříkladu celní správu a podobně, ale měl by být větší dohled nad prodejem a výrobou alkoholu v každém případě. 

Václav MORAVEC, moderátor:


A pravomoci kraje byste do toho vůbec netahal a jejich rozšíření. 

Bořivoj ŠARAPATKA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Nechal bych to na bezpečnostní radě kraje a na těch úkolech, které má v současnosti kraj. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ptám se i proto, že na základě zákona číslo 379 z roku 2005 je v jednom paragrafu o opatřeních k ochraně před škodami způsobenými alkoholem a jinými návykovými látkami následující úkol kraje: "Ročně soustřeďovat a vyhodnocovat údaje o situaci týkající se škod způsobených tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami na svém území." Konec citátu. Kdo z vás jako lídrů Olomouckého kraje si myslí, že Olomoucký kraj v těch uplynulých letech ne zcela dostatečně využíval této kompetence, aby měl zmapovanou situaci v Olomouckém kraji, co se týče pití alkoholu, možných otrav alkoholem či právě zabijáku jménem metanol. Kdo si myslí, že kraj tuto kompetenci ne zcela dostatečně využíval v uplynulých letech, nechť zvedne ruku. Jste sama. Proč? 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


No, to mě nepřekvapuje. Já jsem chtěla říct jednu věc k tomu. To využívaly nedostatečně všechny kraje od doby svého vzniku, než se rozkoukaly, 2005 mají tuto pravomoc, pokud se nepletu. To už je 7 let. A pokud by oni využívali tuto možnost a mapovali a plnili tento úkol, tak museli přijít na ty stáčírny. Já pořád prostě nechápu, uvědomme si, mně tady se líbí, použila jsem to též a to se musím trošku divákům omluvit za to, stát za to může, stát selhal. Kdo je stát? 

Václav MORAVEC, moderátor:


No to je jejich kraj. 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


Stát jsou ti politikové. Ne. Stát... To je právě ta mýlka. Kraj je samospráva zejména, je to i prodloužená ruka státu ve státní správě a ten zdvojený model se nám tady takto pere. Já jsem odpůrce zdvojeného modelu a vůbec stát a samospráva pod jednou střechou, že se nám to tady…obrovsky nám to dělá potíže, protože odborníci na kraji jsou podpora toho politické moci, a když si vezmete, že tady stát jsou zástupci politických stran, kolegové někteří je tu reprezentují, ať je to KDU-ČSL, ODS, ČSSD, od roku 92 se ví o pančovaném alkoholu. Mě dneska obrovsky pobavilo, když pan Nečas řekl, že se začne s tím bojovat, po 20 letech. A ty kraje od toho roku 2002, 2004... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, ale že vstupuji do vaší řeči, přece v té věci, té kompetence, kterou jsem četl na základě zákona 379 z roku 2009... 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


Ano. 

Václav MORAVEC, moderátor:


... je stát v tomto případě i kraj, který shromažďuje pro centrální úřady tu epidemiologickou situaci, která se týká i otrav legálně prodávaným alkoholem. Víte, kolik loni zemřelo tady v Olomouckém kraji na otravu alkoholem lidí? 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


Já myslím, že několik jich bylo a bylo to i v Moravskoslezském kraji. Dívala jsem se na statistiky, že to není nějaké novum. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Můžete mi říci to číslo? 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


Nevím to číslo, nevím to číslo z hlavy. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Nevíte. Kdo ho ví z vás? 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


Jenom bych, pardon... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ne, s dovolením, ví někdo z vás, kolik lidí zemřelo podle oficiálních statistik? Nikdo. A je to jedna z kompetencí krajů tyto informace předávat do centra. 26 lidí loni zemřelo v Olomouckém kraji na otravu alkoholem. Rekordní to není. V Moravskoslezském kraji 61 lidí. To je kraj, který je v tomto rekordní. Proto se na to ptám, jestli vůbec jste si vědomi toho, že kraj má z mnoha dalších zákonů tyto kompetence, které se týkají epidemiologické situace. Ano, prosím. 

Jiří ROZBOŘIL, lídr krajské kandidátky ČSSD: 


Já bych, s dovolením, reagoval, jestli mluvíme o metanolu, anebo otravou alkoholem. Pokud budeme, jsme měli téma metanol, tak... 

Václav MORAVEC, moderátor:


A já vám říkám, že kraj by asi epidemiologicky měl mít zjištěnou situaci možná i s metanolem, ale určitě podle toho zákona etanolem, tedy alkoholem. 

Jiří ROZBOŘIL, lídr krajské kandidátky ČSSD: 


Určitě etanolem má zmapováno a samozřejmě má programy v rámci sociálních programů, podpora nebo proti návykovým a drogovým závislostem a tam jde docela dost peněz na to, aby tady toto bylo mapováno, aby to bylo nějakým způsobem kontrolováno. 

Václav MORAVEC, moderátor:


A myslíte, že to ale přináší ty výsledky, když jsem zmiňoval číslo 26 a vy jako lídr... 

Jiří ROZBOŘIL, lídr krajské kandidátky ČSSD: 


Tak jestli je 61 a v Olomouci je 26, tak možná přineslo. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Aha. To znamená, že když to srovnáte s tím nejhorším krajem, byť má více obyvatel než kraj Olomoucký. 

Jiří ROZBOŘIL, lídr krajské kandidátky ČSSD: 


Teď jsem to trošku odlehčil. Samozřejmě ta prevence tam musí být. Ale já jsem jenom reagoval na to, jestli řešíme metanol nebo etanol, a jestli mluvíme o etanolu, tak samozřejmě to se řeší a to se řeší. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Bořivoj Šarapatka. 

Bořivoj ŠARAPATKA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Záleží, jestli, jaká je povinnost nahlašovat třeba v rámci hygienické služby tady tyto otravy, jako to je třeba u novotvaru, nádoru a podobně. To přesně nevím, ale bude nutný tady tento screening určitě dělat a řešit to v budoucnu, protože vidíme, že to je každým rokem asi větší problém, jednak etanol a teď se nám do toho přimíchal ještě metanol, který ten problém prohloubil. 

Václav MORAVEC, moderátor:


A když to zobecním, tak přece i ta věc v souvislosti ať už s metanolem, nebo etanolem ukazuje na ne zcela jasné kompetence a chápání krajů po 12 letech jejich existence. Nemyslíte si to, pane poslanče Černý? 

Alexander ČERNÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Určitě máte pravdu, protože nepochybuji o tom, že mnozí zastupitelé vůbec netuší o tom, že by měli sledovat tuto agendu. To, že ta čísla... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Vy jste to tušil, když nevíte... 

Alexander ČERNÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Ne, já se přiznám, že ne, ale... 

Václav MORAVEC, moderátor:


A to jste jako poslanec asi v roce 2005 mohl o tom zákonu o opatřeních k ochraně před škodami způsobenými alkoholem a jinými návykovými látkami hlasoval. 

Alexander ČERNÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Pravděpodobně ano. Ale říkám to proto, že tady se dostáváme neustále do sporu. Prostě na jedné straně - starej se každý o sebe, liberalizace trhu a podobně a na druhé straně vidíme, že je nezbytně nutné, aby stát alespoň do některých oblastí vstupoval a velmi tvrdě je reguloval. Takže je tragédie, že na to potřebujeme vždycky x mrtvých, abychom si uvědomili, že ne všecko vyřeší neviditelná ruka trhu. Já pevně věřím, že teď bude shoda i v Poslanecké sněmovně přijmout taková zákonná opatření, aby se opravdu proti černému trhu postupovalo razantněji než doposud. Nejsem už takový optimista, abych si dělal iluze, že se vymýtí docela. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Stoletá voda, která přijde po 10 letech, anebo také každý rok. Olomoucký kraj ničily povodně v roce 1997, 2006, 2009 i 2010. Například Troubky, symbol někdejší zkázy, čekají na ochranu před vodou už 15 let. Protipovodňová opatření v některých obcích ovšem brzdí. Hlavně neochota majitelů prodat pozemky, anebo nedohoda o podobě protipovodňových zábran.  Povodí řeky Bečvy, jedno ze záplavami nejohroženějších území v České republice. Poprvé tu katastrofální povodeň řádila v roce 1997. Za oběť jí tehdy padly stovky domů a také zabíjela. Zemřelo 9 lidí. 

Sylva KUTHANOVÁ, obyvatelka Přerova /27. 7. 2012/: 


Tady byla voda v 97., která nás zalila úplně. Na 2,5, víc jak 2,5 metru v domě. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Povodně se ale tady v posledních letech stále opakují. Například v roce 2009 voda vytopila Hustopeče nad Bečvou. O rok později zalila znovu Troubky. O protipovodňových opatřeních na řece Bečvě se celých 15 let jenom mluvilo. Teď konečně přijdou na řadu i činy. Povodí Moravy už příští rok zahájí zásadní úpravy toku. Jejich součástí bude navýšení kapacity koryta, jezů a stavba hrází a zídek. 

Josef KULÍŠEK, náměstek primátora města Přerov /ODS/ /27. 7. 2012/: 


Tyto stavby do značné míry sníží rizika škod v případě povodní. 

Sylva KUTHANOVÁ, obyvatelka Přerova /27. 7. 2012/: 


Ty vodní tyto přehrádky nebo jak tomu nadávají, už dávno mělo být hotový. 

Václav MORAVEC, moderátor:

 
Před velkou vodou by tak mělo být ochráněno až 110 tisíc obyvatel v okolí řeky. A na toto téma se ptalo velké množství televizních diváků a jako první se ptá starosta obce Libina Tomáš Kobza. Přeji vám hezký dobrý večer. 

Tomáš KOBZA, starosta obce Libina: 


Děkuji za slovo, pane moderátore. A já bych se zeptal a zeptal bych se všech kandidátů na hejtmany, zda budou prosazovat realizaci některých protipovodňových opatření pod hlavičkou kraje a zda budou připraveni jménem Olomouckého kraje, za Olomoucký kraj finančně podpořit i projekty jiných subjektů. Já uvedu jeden konkrétní příklad, na tom to bude mnohem více zřejmé. Obce údolí Desné mají zpracovaný projekt na protipovodňová opatření. Předpokládaná hodnota toho projektu je řádově 1,3 miliardy. Je možné tento projekt financovat z evropských peněz, z operačního programu Životního prostředí, kde je 90procentní dotace. Přesto však na tyto obce a město Šumperk zbývá spolufinancování ve výši 130 milionů, což je poměrně významná částka, když obec jako Vikýřovice má zaplatit ze svého 10 milionů, tak je to pro ně hodně a nemají ty peníze, horko těžko je ve svém rozpočtu hledají. Proto můj dotaz, ta druhá část, vedle toho, zda Olomoucký kraj chce pod svou hlavičkou, pod svým jménem realizovat nějaká protipovodňová opatření, je, zda jste připraveni jako hejtmani budoucí, ten z vás nebo ta z vás, které se to podaří, případně jako zastupitelé Olomouckého kraje, protože předpokládám, že máte velkou šanci se tam dostat, podpořit žádosti těchto subjektů o finanční podporu, která se týká vlastních zdrojů těch žadatelů, aby tyto projekty mohly ufinancovat. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Odpověď Markéty Záleské, lídryně ODS? 

Markéta ZÁLESKÁ, lídryně krajské kandidátky ODS:


Samozřejmě protipovodňová opatření jsou jednou z našich priorit. To máme v programu. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ale dost nekonkrétních. Já se omlouvám, že zase vstoupím do vaší řeči. Četla jste tento dokument, programové prohlášení Rady Olomouckého kraje pro období 2008 až 2012? 

Markéta ZÁLESKÁ, lídryně krajské kandidátky ODS:


Ano, viděla jsem. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Viděla jste to. 

Markéta ZÁLESKÁ, lídryně krajské kandidátky ODS:


Hhm. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Co tam je v souvislosti s protipovodňovými opatřeními? 

Markéta ZÁLESKÁ, lídryně krajské kandidátky ODS:


Konkrétní místa, kde budou protipovodňová opatření podporovat. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Tam právě nejsou, protože tam je napsáno: "Prosazovat realizaci preventivních opatření před povodněmi v ohrožených oblastech kraje." Takto obecně je to tam napsané. 

Markéta ZÁLESKÁ, lídryně krajské kandidátky ODS:


A je to i s tím dodatkem? 

Václav MORAVEC, moderátor:


Je to ten 13stránkový dokument. Takže která vy konkrétní protipovodňová opatření byste v rámci Olomouckého kraje, při vědomí toho, jak velký je rozpočet Olomouckého kraje v těch příštích 4 letech, prosazovala? Jasná odpověď. 

Markéta ZÁLESKÁ, lídryně krajské kandidátky ODS:

 
Tak byla by to protipovodňová opatření na řece Moravě, na řece Bečvě, ale můžeme jenom prosazovat, upozorňuji, ano, jako je to věc státu. Bohužel ty věci tam někdy komplikují jako například u Litovle problémy s vykupováním a v Troubkách třeba to, že se tam nedokážou dohodnout na tom, jak ta protipovodňová opatření mají vypadat, což tam zrovna tedy v Troubkách je asi dost nešťastné, vzhledem k tomu, co je potkalo. Ohledně dotazu... 

Václav MORAVEC, moderátor:


To znamená přímou finanční podporu, byste jako hejtmanka v těch příštích 4 letech nemohla vyčlenit, protože vy říkáte, je to zase problematika státu, bezesporu. Když jsem se díval do statistik, tak stát dal, a to prostřednictvím Povodí Moravy, tuším 1,8 miliardy korun v těch uplynulých letech, ale ptám se, jestli kraj by měl spolufinancovat některá protipovodňová opatření. 

Markéta ZÁLESKÁ, lídryně krajské kandidátky ODS:


Konkrétní částku nemohu slíbit, ale myslím si, že kraj v rámci programu Obnovy venkova by mohl podpořit projekty, nemyslím programu Obnovy venkova, který je nastaven, řeknu obnovy venkova a mohl by podpořit projekty na vodohospodářské stavby, které by byly z evropských peněz. Určitě. Ale o částce teď mluvit nemohu, protože zásadní je rozpočet a to, jak bude příští rada vypadat. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Má konkrétnější odpověď Bořivoj Šarapatka z TOP09 a Starostů? 

Bořivoj ŠARAPATKA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Tak protipovodňová ochrana je i v našem volebním programu, samozřejmě, protože jsme si vědomi, že v roce... 

Václav MORAVEC, moderátor:


A vy jste s ní spokojen, jak je zakotvena v tom programu, protože z toho, jak jsem si všechny programy pročítal, tak je to hodně obecné a je to téměř podobné jako to programové prohlášení. 

Bořivoj ŠARAPATKA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Samozřejmě. Do toho volebního programu nemůžete dát celý projekt. 

Václav MORAVEC, moderátor:


To je hezká výmluva. To říkají všichni lídři ve všech krajích, když se člověk ptá na nějaké konkrétní věci, protože pak novináři i veřejnost logicky říká: to jsou obecné floskule, my vám nerozumíme v té politice, proto bychom chtěli něco konkrétnějšího. 

Bořivoj ŠARAPATKA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Samozřejmě. Ta protipovodňová ochrana vychází z celostátních projektů, které tady v kraji řeší Povodí Moravy. Je to jak na řece Moravě, tak na řece Bečvě. Je tam celá řada opatření, kupříkladu nyní se buduje v Olomouci zkapacitnění koryta řeky Moravy, budují se ohrázování nebo připravují se ohrázování obcí, ale samozřejmě musíme pamatovat i na přírodě blízká opatření, protože té vodě musíme dát prostor. Vláda schválila v červnu koncepci protipovodňové ochrany na řece Bečvě, kde se jedná také o ohrázování, ale hlavně o suchý poldr Teplice, který bude stát několik miliard korun. Samozřejmě obecní aktivity musí vycházet tady z tohoto... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Já se omlouvám, opravdu nerad, protože je to neslušné, že vás přerušuju, ale neslyšel jsem tam krajskou aktivitu v příštích 4 letech. 

Bořivoj ŠARAPATKA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Já se k ní dostanu. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Kéž by to bylo brzo! 

Bořivoj ŠARAPATKA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Obce musí vycházet tady z této schválené koncepce a při realizaci protipovodňových opatření samozřejmě mohou využít již zmíněný operační program Životní prostředí, kde je možné získat prostředky. V současné výzvě je tam dostatečné množství prostředků. Ono je tam to spolufinancování, na které musí hledat kraj prostředky spolu s obcemi. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ale teď jsem neslyšel vůbec nic konkrétního. Tady padla otázka, že chybí těm obcím 130 milionů, tak jestli by kraj, neřeknete mi, jestli by v rozpočtových možnostech Olomouckého kraje v příštích 4 letech bylo například se na tom i finančně podílet ve výši 130 milionů? 

Bořivoj ŠARAPATKA, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Budeme ty peníze hledat v rozpočtu, a protože je to naše priorita, protipovodňová ochrana, tak bychom rádi část těch prostředků tady na tyto aktivity použili. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Mariane Jurečko, má Olomoucký kraj podle vás splněné sliby, které si poměrně obecně napsal do toho programového prohlášení? 

Marian JUREČKA, lídr krajské kandidátky Koalice pro OK:

 
Já si myslím, že se je snaží průběžně plnit. Já bych řekl jednu konkrétní věc. V rámci zmíněného Programu obnovy venkova před 2 lety komise, jíž jsem členem, umožnila žádat obcím na drobná protipovodňová opatření. Je tam dotace až 500 tisíc korun, 50 procent uznatelných nákladů. Takže je ta možnost řekněme dobudovat někde mobilní hráze, dobudovat někde staré hráze, které třeba v případě Troubek se dnes obnovují, v případě i třeba mé obce Rokytnice, která je 3,5 kilometru od Troubek, to taktéž obec dělá. Takže ty možnosti nějaké jsou. A pak je ta druhá otázka, to je ten tlak Olomouckého kraje na ministerstvo zemědělství a na ministerstvo financí, aby se v této věci pokročilo dál, protože ta opatření na řece Bečvě, to je 5,8 miliardy korun, což není málo. 

Václav MORAVEC, moderátor:


A Jiří Rozbořil jako lídr ČSSD. Podíváte-li se i na to, že obcím chybí některé peníze, a jestli by mohl kraj těm obcím pomoci tady v Olomouckém kraji, protože jsem vyjmenovával jednotlivé roky a povodně, které postihly kraj Olomoucký. 

Jiří ROZBOŘIL, lídr krajské kandidátky ČSSD: 


Tak je v prvé řadě potřeba říct, že je to skutečně v kompetenci ministerstva zemědělství, to gró těch protipovodňových opatření, následně Povodí Morava, následně Povodí Odry. Nicméně Olomoucký kraj už v tomto něco dělal, jak tady zaznělo, přes Program rozvoje venkova a myslím si, co může dělat dál, tak se podílet na studiích, na koordinaci a na těchto věcech, které až tak finančně moc nezasahují do rozpočtu krajů. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Jinak řečeno, přímou finanční podporu obcím, tam... 

Jiří ROZBOŘIL, lídr krajské kandidátky ČSSD: 


Přímá finanční podpora už proběhla a probíhá buď tedy z regionálního operačního programu Podpora venkova, anebo přímých dotací na malé projekty. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ale nemáte představu v příštích 4 letech, protože ta otázka starosty obce Libiny Tomáše Kobzy byla jasná i na konkrétní plnění v těch dalších 4 letech, proto vyžaduji odpověď. 

Jiří ROZBOŘIL, lídr krajské kandidátky ČSSD: 


Samozřejmě rozpočet se bude sestavovat, takže dneska říct nějakou částku asi by nebylo zodpovědné. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Počkejte, tak ale přece máte představu o rozpočtu a chcete být hejtmanem a... 

Jiří ROZBOŘIL, lídr krajské kandidátky ČSSD: 


Máme představu o rozpočtu. Musíme ufinancovat zdravotnictví, školství, komunikace, protipovodňová opatření a dalších stovky věcí. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ano. Na ta dáte tedy kolik? 

Jiří ROZBOŘIL, lídr krajské kandidátky ČSSD: 


Na protipovodňová opatření nevím, kolik dáme. 

Václav MORAVEC, moderátor:


V příštích 4 letech. Nevíte? 

Jiří ROZBOŘIL, lídr krajské kandidátky ČSSD: 


Nevím, kolik dáme. Ale já jsem chtěl ještě reagovat na to, že skutečně my se tady bavíme o protipovodňovkách v Olomouci a tady to docela se rozběhlo, ale je potřeba skutečně reagovat na ten horní tok Moravy, protože v momentě, kdy povodně začnou a voda steče dolů, tak my už tady hasíme akorát ty škody, které vzniknou. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Proto jsem se také ptal na tu konkrétní... Jste ... Pane starosto, co říkáte těm odpovědím? 

Tomáš KOBZA, starosta obce Libina: 


Mohu poprosit o slovo? Děkuji. Řekl jste, že máte určité priority. Ten rozpočet je o tom, kde máte větší priority, významnější priority, tak na ně ty peníze vyčleníte víc nebo spíše, než na ty, které jakoby dáváte do pozadí nebo podle vašeho názoru můžou počkat. A ten dotaz byl naprosto konkrétní, proto jsem uvedl i ten konkrétní případ. Tak řekněte, když budu zastupitelem Olomouckého kraje, když budu hejtmanem, budu prosazovat, aby obcím údolí Desné a město Šumperk byla proplacena minimálně částka rovnající se polovině, například, uvádím příklad, polovině vlastních zdrojů. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ale vy jste pan starosta. Vy byste řekl před volbami, že na to nemají peníze, protože to vám tady vlastně de facto všichni naznačují. Jana Zwyrtek, jak byste si poradila vy s tou otázkou? 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


No, já tady teď trochu kolegy nechápu, ale já je nechápu obecně hodně dlouho. Podívejte se... 

Václav MORAVEC, moderátor:


No, tak vy je teď nechápete obecně, ale tak nám ukažte, jak byste dělala politiku jinak. 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


My tady jednak říkáme, že máme obce, kde to není připravené, kde prostě jsou problémy. Já jsem také si to studovala, tuto otázku. Jsou potíže - Litovel. Ale tady máme obce připravené, které prostě říkají - my to máme, ale chceme od kraje, protože nemáme na to dofinancování, tak já jsem chtěla říct, ještě než kolegové dohovoří, že si umím představit, že není nic důležitějšího než protipovodňová opatření, takže ty obce musí slyšet záruku - dostanete 50 procent, pokud budete připraveny a budete prostě s námi do toho jít a kraj vám pomůže, protože ten kraj není ten stát. 

Václav MORAVEC, moderátor:


A kde byste na to ty peníze vzala, protože vy jste už řekla, že i kraj zanedbal svou roli v rámci problému s metanolem i s etanolem, tedy s oběma typy... 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


To zanedbaly všechny kraje, nejen náš. 

Václav MORAVEC, moderátor:


... alkoholu. Teď mi tady říkáte, že protipovodňová opatření jsou prioritou. Až se budeme bavit o nezaměstnanosti, předpokládám, že mi řeknete, že je prioritou i nezaměstnanost. Ale kde brát a nekrást. 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


No, to je dobrá otázka. Masaryk by vám poděkoval. Ale chci říct jednu věc. Já když jsem se dívala na rozpočet kraje a na tu zadluženost, taky na to dnes přijde řeč, ono to jsou všechno propojené nádoby. Já se domnívám, že Nezávislí mají mimo jiné v programu, že se podívají na zakázky 4 roky zpátky, komu co a za co se zaplatilo. Já jsem byla v šoku ze zadluženosti, protože opravdu asi 4 miliardy, jak máme ten otevřený účet a tak dál, to je prostě hrůza. A potom není 120 nebo kolik milionů korun nebo polovina z toho pomoci prosbě obcím Desná. Já to tam znám. Já tam odtud pocházím, ze severu nebo střed a sever. Takže pořád budeme říkat - nemáme na to, budeme si půjčovat miliardy, máme skoro... 

Václav MORAVEC, moderátor:


A víte, kam ty miliardy jdou, ty půjčené? 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


To by mě taky zajímalo. 

Václav MORAVEC, moderátor:


No, ale to byste si měla načíst. 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


Já jsem se snažila si to načíst, pane Moravče... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ano. 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


A našla jsem například, kolik se dává desítek tisíc knihovnám, našla jsem ty obrovské balíky. Našla jsem, že tam máme otevřený ten úvěr, nebyl celý ještě vyčerpán a tak podobně, ale... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Vy tam máte i dům seniorů nebo dům pro seniory, je tam středisko pro handicapované děti a jsou tam další projekty a opozice kupodivu s koalicí tady v Olomouckém kraji se shodne, že to je rozumné zadlužení v některých momentech, protože to slouží rozvoji kraje. 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


To už jsme trošku u jiného tématu, ale pro mě... 

Václav MORAVEC, moderátor:


No ne, jsme u stejného tématu, protože vy jste mi řekla, že nevíte, kam šly ty 4 miliardy, což je dluh. 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


Já vím, na jaké šly projekty, ale já nevím, proč ty projekty stály tolik, kolik stály, protože jako když se na to podívám... Jinak, vám to řeknu. Víte, kdy na to budou peníze, když necháte ten rozpočet kraje udělat takového starostu malé obce anebo samoživitelku. Ta tam prostě najde úplně všechno. Ti starostové musí šetřit a já mám pocit, že ten náš kraj trošku zpohodlněl, právě proto, že oni se tak všichni dohodli. Já se omlouvám kolegům, protože bývalí hejtmani tu nejsou, takže nechci o tom hovořit, oni tady jsou noví lidé v těch starých stranách. Ale já když jsem se dívala a připravovala jsem se na tuto debatu s vámi asi 4 měsíce, pane Moravče, a objela jsem si celý kraj... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Škoda, že jste za ty 4 měsíce nenašla předražený projekt, na kterém byste mi konkrétně ukázala, jak ušetříte 130 milionů. 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


Pane Moravče, já jsem těch předražených projektů a zajímavých souvislostí, které nemám teď na stole a já jsem zvyklá říkat, až mám papíry na stole, to všichni ví, kdo mě znají těch 10 let z komunální politiky, tak jsem našla například, že určité zakázky kraje, které dotuje kraj, dělá třeba jedna firma, a to mně přijde jako zvláštní. Takže já jsem toho našla hodně, ale prostě zase nemohu suplovat všechny kontrolní mechanismy státu. Nicméně pokud se dostanu do funkce na kraji, tak se rozhodně na to podívám a já se domnívám, že peníze... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Že byste tam těch 130 milionů našla. 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:

 
To určitě, ale ono tam těch peněz bude určitě víc, jenom jsou schované. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Tak teď odpověď těch, kteří nesou v rámci svých politických stran odpovědnost za vládnutí. Jiří Rozbořil, lídr ČSSD. 

Jiří ROZBOŘIL, lídr krajské kandidátky ČSSD: 


Já si myslím, že už se to ukazuje, že budeme slibovat, slibovat a budeme dávat peníze do všeho, co tady bude za téma. Je potřeba... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Víte, ale pak je skupina lidí, kteří neřeknou zase konkrétní věci. Takže někteří slibují, protože nemají odpovědnost a jiní mlží, protože mají odpovědnost. 

Jiří ROZBOŘIL, lídr krajské kandidátky ČSSD: 


Je potřeba si říct, že 90 procent rozpočtu kraje je hrazeno z rozpočtového určení daní. Jakýkoliv exces vlády, který dneska probíhá, tak výběr daní snižuje. A když se podíváme na výběr daní nebo na to, co přišlo do krajů, tak každý rok Olomoucký kraj přijde o 300 milionů korun z daní. Za 4 roky je to miliarda sto milionů, o které byl Olomoucký kraj ochuzen. A tyto peníze si buď půjčím, anebo prostě nebudu poskytovat služby, které tady se slibují a budou se poskytovat. Takže... 

Václav MORAVEC, moderátor:


Škoda, že vám nepomůže zase na centrální úrovni tady váš olomoucký koaliční partner, tedy Občanská demokratická strana, Markéto Záleská. 

Jiří ROZBOŘIL, lídr krajské kandidátky ČSSD: 


No bohužel. 

Markéta ZÁLESKÁ, lídryně krajské kandidátky ODS:


Tak politik má být především zodpovědný a určitě byste nechtěl, pane starosto, abychom teď opravdu nezodpovědně říkali tady od stolu, ačkoliv nevíme, jak bude vypadat další rozpočet, a nevíme, jaké bude složení nového vedení, abychom vám tady říkali stoprocentně, že to podpoříme. Samozřejmě tady může sedět řada dalších, kteří budou chtít podobné projekty. Vy určitě na obci taky hospodaříte odpovědně, takže pojďme se o tom bavit, až bude nové vedení kraje. 

Václav MORAVEC, moderátor:


A Marian Jurečka? 

Marian JUREČKA, lídr krajské kandidátky Koalice pro OK:


Já si dokáži představit, kdybych dal konkrétní odpověď panu starostovi, že například v tom Programu obnovy venkova, kde letos bylo alokováno 60 milionů korun, že se dá říct, dejme jednu třetinu pouze na protipovodňová opatření. Neslíbíme jeden rok 100 milionů, ale za 4 roky můžeme dojít k částce 80 až 100 milionů, ale myslím si, že to je zcela zásadní. Pokud zde máme tento dokument vlády České republiky, která ukládá ministru zemědělství, tak Olomoucký kraj se musí hodně zajímat o tom, jak to tu bude v průběhu času naplňováno a zdali se dělají konkrétní věci a hledají se finanční prostředky na ministerstvu financí. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Je to vaše volba, vaše názory chytáme i do sociálních sítí na stránkách ČT 24, na adrese www.ct24.cz/volby. Tam najdete diskusní fórum ke každému kraji. Co se tedy v sítích objevilo tentokrát a to v Olomouckém kraji, to ví Pavlína Kvapilová z nových médií, které přeji hezký dobrý večer do Prahy. 

Pavlína KVAPILOVÁ, redaktorka:


Hezký večer, Václave. Pestrá směs různých problémů, tak by se dal stručně tentokrát charakterizovat soubor námětů na webu či v komentářích na sociálních sítích. Jinými slovy, žádné konkrétní téma větší převahu nezískalo. Nicméně jsou tu podněty, které stojí za zaznamenání, například projekt modernizace regionálního letiště v Bochoři. Ten zajímal Petra Pachtu. Napsal: "Už se dlouhou dobu přešlapuje na místě a zajímalo by mě, jak se vlastně kraj pod vedením nových lidí v této věci rozhodne." Pan Vojtěch Pikal pak zase upozorňuje na podle něj nízké zapojení obyvatel kraje do rozhodování a nízkou informovanost o činnosti kraje: "Krajská tiskovina, cituji: „Slouží pouze jako PR plátek, v němž se objevují pitomosti typu 7 divů kraje, vážně by mě zajímalo, jestli třeba tento projekt měl reálné výsledky a na kolik to přišlo," rozčiluje se. Objevily se i stesky nad špatnou dopravní dostupností Šumperska a stejně tak i nedobře řešenými krajskými cyklostezkami. Třeba Michaela Černochová se podivuje nad odvahou cyklistů v Olomouci. Do Olomouce se podle ní na kole vydá jedině odvážlivec. V centru prý snad cyklistu nikdy neviděla. A jako příklad, kde tuto problematiku řeší skvěle, uvádí Litovel. Tady už spolu se mnou vidíte takzvaný word cloud, tedy nejfrekventovanější slova ve vašich příspěvcích k Olomouckému kraji. Mezi nimi se objevuje různě skloňovaný problém s nezaměstnaností. Na ten upozorňuje i Michal Mucha. Václav Jaroměřský s ním souhlasí, ale dodává, že se nelze ohlížet pouze na tabulky a tvořit uměle pracovní místa jen proto, aby byla statistika, v uvozovkách, méně bolavá. Takže problém s nezaměstnaností ti Václave, s dovolením předáváme do studia, od nás je to pro tuto chvíli všechno. Fajn večer. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Děkujeme Pavlíně Kvapilové a šestice lídrů teď bude právě odpovídat na toto téma, o kterém jste si psali vy, televizní diváci, prostřednictvím internetových stránek zpravodajské ČT 24 a prostřednictvím vaší volby. A právě na nezaměstnanost se ptá i tady publikum. Ptá se právě nezaměstnaná Alžběta Coufalová, přeji vám hezký dobrý večer. 

Alžběta COUFALOVÁ, nezaměstnaná: 


Dobrý večer, já bych se chtěla zeptat všech, co hodlají dělat s vysokou nezaměstnaností v Olomouckém kraji. 

Václav MORAVEC, moderátor:


A u koho byste konkrétně začala? Můžete si vybrat jednoho z lídrů, když chcete. 

Alžběta COUFALOVÁ, nezaměstnaná: 


Tak mohla bych zkraje začít. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Z dámy, Jana Zwyrtek. 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


Problém s nezaměstnaností v kraji máme v programu všichni, každý na to má spoustu slov, ale moc konkrétních řešení ne. Na jednou nám zkrachoval OP Protějov a tak dále. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Ano, ona jsou příliš obecná. 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


Náš kraj je specifický tím, že ono se říká bohatý jih a chudý sever. Není to už tak pravda. Jih už začíná být chudý, že nám tady zkrachoval OP a nemáme prostě ani jiná místa. Ono to hodně souvisí s tím dalším obrovským tématem, a to je dopravní obslužnost, doprava, odliv mozků, mladých mozků. Máme tady univerzitu, ale mladí utíkají pryč, protože nejsme pro ně dostatečně, slovy mých mladých přátel, moderní kraj, který někam směřuje, který má driv. Údajně nemáme driv. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Teď mi řekněte. Vy byste asi také sepisovala programové prohlášení Rady Olomouckého kraje na období 2012 až dva tisíce, počítám-li správně, 2016, kdy bude končit mandát zastupitelům, které budeme volit 12. a 13. října. Co byste tam konkrétního zapsala v souvislosti s nezaměstnaností? 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


Já jsem konzultovala tento problém s lidmi, ze školství, že podle mě odtud se musí začít. My musíme v školství a tady může kraj udělat hodně, opravdu hodně, což je jedna z mnoha oblastí, kde může hodně udělat, kdy může do škol vyslat praktiky, což se zatím neděje. Hovořili jsme o úbytku řemesel. Máme tady spoustu absolventů gymnázií, kteří potom nemohou najít práci a prostě to gymnázium je de facto pro praktický život nula. A my jsme si říkali, že by bylo velice dobré, kdyby kraj podpořil projekty, aby řemeslníci, teď to řeknu, příklad pokrývači, zedníci šli už do základních škol a řekli těm dětem, už tam když se budou rozhodovat, ambiciózní rodiče je budou cpát na ty střední školy s maturitou, že prostě musíš mít maturitu, což není úplně tak pravda, protože může být šikovný na něco jiného, aby řekli, teď to řeknu trošku s nadsázkou: Když vystuduješ gympl a nepůjdeš dál na vysokou, budeš chudý, když budeš dobrý pokrývač, lidi ti ozlatí ruce a budeš mít 30 až 40, 50 tisíc měsíčně. Prostě tam musí přijít opravdu ti živí řemeslníci a říci jim, co to řemeslo obnáší. To je ta podpora živností, obdobně se to může dít dál o stupeň na středních školách, protože pokud my nenaučíme ty středoškoláky. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Já se omlouvám, je to stále hodně obecné. 

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, lídryně krajské kandidátky Nezávislí:


Není to obecné. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Já bych očekával, jakými konkrétními nástroji, případně jakými částkami a tak, protože pakliže si tady přečtu to programové prohlášení z uplynulých 4 let: Pomáhat vytvářet podmínky pro malé a střední podnikání, které přináší pracovní příležitosti pro občany kraje. Podporovat v kraji činnost inovačních center, podnikatelských inkubátorů a vědeckotechnických parků. Vytvořit regionální inovační strategii kraje, podporovat společné projekty podniků a výzkumných pracovišť. To vypadá jak volební program a nic za tím konkrétního příliš není. Marian Jurečka. 

Marian JUREČKA, lídr krajské kandidátky Koalice pro OK:


Já si myslím, že některé konkrétní věci za tím jsou. My jako KDU-ČSL jsme před 4 roky přinesli stipendia pro učně. Je to projekt, který tři roky v Olomouckém kraji běží a který vlastně motivuje studenty, aby studovali na oborech, které opravdu poptává pracovní trh v Olomouckém kraji. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Víte, jaké je číslo těch podporovaných v současnosti? Kolik studentů toho využívá? 

Marian JUREČKA, lídr krajské kandidátky Koalice pro OK:


Neřeknu vám studenty, ale v letošním roce tam jde 4,5 milionu korun. Řeknu vám částku, omlouvám se. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Je to 660 studentů podle alespoň olomoucké přílohy Mladé fronty DNES. 

Marian JUREČKA, lídr krajské kandidá

Mgr. Markéta Záleská

kandidátka na hejtmanku Olomouckého kraje
místopředsedkyně místního sdružení