19. listopadu 2012

Tisková zpráva Ing. Ivan Charvát

Brno/ 12. Listopadu 2012

Kino Jas ve Slavkově u Brna má novou technologii promítání

V měsíci říjnu byla slavnostně uvedena do provozu nová digitální technologie promítání v kině Jas. Jako první mohli diváci takto shlédnout oblíbený český film Okresní přebor.

 „Věříme, že zvýšená kvalita obrazu i zvuku, kterou sebou zcela jistě digitalizace našeho kina přináší, si časem získá i vyšší počet diváků, alespoň tak, jak býváme svědky na nedělních dětských představeních“, uvedl starosta města Slavkov u Brna Ing. Ivan Charvát.

V současné době se také zvažuje, zda pravidelně neuvádět nedělní představení již v podvečer, a to jak ta dětská, tak i dospělá. Přece jen mnozí z nás zřejmě dávají přednost strávit nedělní večer více pohodlně v domácím prostředí u televize, odpočinkem a relaxací před dalším pracovním týdnem.

Tisková informace

Brno/ 12. Listopad 2012

Mezinárodní spolupráce s Chorvatskem

V prvních podzimních dnech se delegace města Slavkova u Brna zúčastnila již 5. mezinárodního setkání Slavkovů, které se tentokrát konalo v malé, avšak velmi útulné obci Vyšný Slavkov na východním Slovensku.

Celá akce se konala při příležitosti 700. výročí od první písemné zmínky o této obci. Bohatý kulturní a společenský program se po celé tři dny nesl ve velmi milé a přátelské atmosféře. Všechny přítomné delegace stejnojmenných obcí a měst, z nichž 4 byly z České republiky, 5 ze Slovenska a 1 z Polska, se už nyní velmi těší na příští ročník, který se bude konat u nás ve Slavkově u Brna. Program tohoto setkání se v současnosti velmi intenzivně připravuje, jak po organizační, tak i finanční stránce.

V rámci vzpomínkových akcí 207. výročí Bitvy tří císařů nás navštíví 50 – ti členná delegace z našeho partnerského města Pag z Chorvatska. Jedná se o reciproční návštěvu. V září se v tomto přímořském středisku na stejnojmenném ostrově v Jaderském moři prezentovaly naše děti a mládež (Glitter Star, Jumico), krojovaní stárci v nově obnovených slavkovských krojích, Zámecká dechová hudba s moravskou a českou dechovkou a taktéž rocková kapela SMP. Slavkováci tak celý víkend v centru města bavili nejen místní obyvatele, ale i stovky turistů z celé Evropy. Dechovka se též prezentovala vystoupením v historickém centru nedalekého Zadaru.               

Tisková informace

Brno/ 12. Listopad 2012

LIKO-S oslavila dvacet let úspěšné obchodní existence

V minulých dnech oslavila 20. výročí své existence obchodní společnost LIKO-S, která patří mezi největší zaměstnavatele ve městě i regionu a náleží jí významné místo v oboru svého podnikání nejen v České republice, ale i v Evropě.

Patří mezi podnikatelské subjekty, na které můžeme být ve Slavkově u Brna zcela po právu pyšní. LIKO-S byl založen jako rodinná firma. Přestože dnešní sídlo společnosti i celý její výrobní areál byl vystaven v lokalitě dřívějších kalových polí bývalého cukrovaru, dnes stojí na pevných a zdravých základech, je stabilizovaná a prosperující, dravá a úspěšná.

 

Tisková informace

Brno/ 12. Listopad 2012

Z oblasti výstavby města jsou pro Slavkov u Brna stěžejní dvě velmi důležité investiční akce, které vzbuzují v posledních dnech zájem veřejnosti – nový přivaděč vody a výstavba obchodního centra SPAR.

V prvním případě se jedná se o již dříve zmiňovaný nový přivaděč vody, tzv. vyškovskou větev střed, díky jejíž kapacitě by v budoucnu měl odpadnout problém se zásobováním pitnou vodou obcí nejen na trase mezi Manerovem a Slavkovem u Brna, ale i v dalších obcích napojených na tento zdroj na jih od nás. Východně od sídliště Zlatá Hora je denně viditelná čilá stavební činnost při výstavbě nové vodohospodářské infrastruktury. Přestože se jedná o oblast, kde se nachází staveniště, je dobré absolvovat opatrnou procházku těmito místy a vzhlédnout rýsující se stavbu dvoukomorového vodojemu, který bude po svém zaklopení citlivě zasazen do terénu.

 

V druhém případě se jedná o výstavbu obchodního centra SPAR v areálu bývalého slavkovského cukrovaru, na jejíž zahájení se netrpělivě čeká již několik let. Součástí této investice je též výstavba parkovacích ploch včetně nové kruhové křižovatky v ulici ČSA. Stavební úřad byl v minulých dnech kontaktován zástupci investora, kteří potvrdili brzké zahájení prací podle upravené projektové dokumentace, která plně respektuje naleziště středověkých hrobů zdejšího židovského hřbitova.

„Tak věřme, že se záměr podaří investorovi konečně zrealizovat a obchod bude brzy sloužit lidem z města i širokého spádového okolí“, doplnil starosta města Ivan Charvát.

 

Tisková informace

Brno/ 12. Listopad 2012

V ulici Nerudova probíhala v několika minulých týdnech rekonstrukce kanalizace, po jejíž rekonstrukci se s příkladnou a vzornou součinností a pomocí zapojili do opravy chodníků místní obyvatelé.

O této málo vídané akci a iniciativě občanů bylo již psáno v regionálním tisku a prostřednictvím ČT byla uvedena reportáž, jak v rámci celostátního, tak i regionálního vysílání. Občané si zde svépomocí či na vlastní náklady položili dlažbu, kterou poskytly Technické služby města Slavkova u Brna a přispěli tak úpravou prostranství v těsné blízkosti svých nemovitostí k obnově městského majetku i výrazné finanční úspoře v rozpočtu TSMS, potažmo města. Za to jim všem patří skutečný dík.

 

Tisková informace

Brno/ 12. Listopad 2012

Sestavení rozpočtu města na rok 2013 nebude snadné

V současné době vedení města i příslušné odbory MěÚ intenzivně pracují na návrhu rozpočtu města Slavkova u Brna pro rok 2013. Přestože by měla být příjmová stránka rozpočtu výrazněji posílena v důsledku změny zákona o rozpočtovém určení daní, která zvýší daňové příjmy mnoha obcí a měst v ČR, tedy i Slavkova u Brna, částečně na úkor velkých statutárních měst, bude sestavení finančního plánu pro příští rok i tak velmi složité.

Prioritní bude zajistit standardně plynulý a bezproblémový chod města a jeho všech sedmi příspěvkových organizací (TSMS, Zámek Slavkov – Austerlitz, ZŠ Komenského, ZŠ Tyršova, MŠ Zvídálek, ZUŠ Františka France, DDM), Městského úřadu, Městské policie, Sboru dobrovolných hasičů. Dále dostát všem závazkům vyplývajících z dříve uzavřených smluv (bankovní úvěry a půjčky) či zajistit dofinancování rozpracovaných investic (stavební úpravy předzámčí s napoleonskou expozicí, přestupní terminál v ulici Nádražní).

Opětovně se bude jednat o možnostech nově žádat o dotace z ROP (zámecké valy a podzemí), u nichž je však vždy nutné spolufinancování, stejně jako o koupi Společenského centra Bonapart. Snahou bude pokračovat v nastolené obnově komunikací ve městě prioritně tam, kde jsou dokončeny všechny další inženýrské sítě či rozsáhlé revitalizaci historických alejí a zeleně, na kterou se však taktéž budeme snažit získat dotační zdroje.

Tisková informace

Brno/ 12. Listopad 2012

Ochrana životního prostředí

Město v současné době připravuje podání žádosti na realizaci obnovy alejí a parku z dotačního titulu „Operačního programu Životní prostředí“ - prioritní osa 6.3 Obnova krajinných struktur a prioritní osa 6.5. Podpora regenerace urbanizované (městské) krajiny.

Termín pro podání žádostí je 23. listopad letošního roku. V současné době proběhlo jednání komise zaměřené na projednání a přípravu podkladů pro podání žádostí. Z prioritní osy 6.3 Obnova krajinných struktur bude řešena obnova aleje ke Křenovicím, v ulici ČSČK a k Holubicím. Z prioritní osy 6.5. Podpora regenerace urbanizované (městské) krajiny bude řešena obnova zámeckého parku, alej kolem parku u golfového hřiště a alej k Oboře. V následujícím krátkém období bude nutné zajistit závazná stanoviska orgánů státní správy (památková péče, povolení kácení, stanoviska krajského úřadu a vyjádření stavebního úřadu o souladu s územním plánem a skutečnosti, že zásahy nevyžadují územní nebo stavební povolení) a další ekonomické a vlastnické doklady.

 

Alej na Malinovského náměstí nesplňuje podmínky pro podání žádosti z některé z prioritních os, a proto práce na její obnově zajišťuje v současnosti město z prostředků města. Bylo provedeno vykácení stromů, které odborný projektant označil jako nebezpečné. V současné době již probíhá dosadba nových 12 kusů lip.

 

Město též v současné době shromažďuje podklady potřebné k podání žádosti o dotaci na realizaci biokoridoru RBK223. Došlo ke schválení převzetí - nabytím majetku - projektové dokumentace společného zařízení KPÚ v k.ú. Slavkov u Brna „Výsadba biokoridorů RBK 223a, RBK 223b, RBK 223c, RBK 223d“ od MZe, PÚ Vyškov v účetní hodnotě 180.000,-Kč.  Projekt stavby vychází z návrhu společných zařízení KPÚ Slavkov u Brna. Pozemkovou úpravou byly pro výsadbu vyčleněny parcely, které jsou ve vlastnictví města Slavkov u Brna.

Značná část pozemků je užívána jako orná půda. Jádro ekologické stability řešeného území tvoří zarostlé aleje a meze lemující polní cesty, které zpřístupňují polní pozemky a z jihu přilehlé zahrádkářské a chatařské oblasti.

Mezi částmi biokoridoru 223a a 223b vede silnice III/0476. Akce spočívá v pěstebních zásazích ve stávající zeleni a její doplnění vybranými domácími dřevinami. Většina půdy užívané v současnosti k zemědělskému obhospodařování, bude vzhledem k cílové funkci biokoridoru přeměněna na trvalé travní porosty. Návrh výsadby je veden s ohledem na minimalizaci pozdější údržby, jejíž náklady po dobu 3 let jsou zahrnuty v rozpočtu stavby. Celkové náklady včetně DPH se předpokládají ve výši 6.588.229 Kč. Celková výměra dotčených pozemků je 6,829 ha. Dotace z tohoto titulu je 100%, tedy bez podílu města. 

 

Tisková informace

Brno/ 12. Listopad 2012

Památková péče

1)      V minulých dnech byla dokončena oprava střechy budovy radnice č.p.64, která byla realizována za podpory 745.000,-Kč z dotačních prostředků ministerstva kultury z Programu regenerace městských památkových zón.

2)      Současně byla dokončena obnova poslední fáze fasád zámku, která kontinuálně probíhala od roku 2003. V této etapě již zbývá vyměnit pouze 6 ks oken ve valech. V příštím roce se počítá s další výměnou oken a opravou mostku do zámeckého parku. Tato akce byla a je rovněž realizována z dotačních prostředků z Programu záchrany architektonického dědictví Ministerstva kultury České republiky ve výši 1.300.000,-Kč.

3)      Poslední největší dotační akcí, která v areálu zámku probíhá, je realizace projektu: „Stavební úpravy předzámčí zámku Slavkov – Napoleonská expozice“. Ukončení stavebních prací se předpokládá v měsíci listopadu a nyní se pracuje na dodávce samotné expozice, kde ve výběrovým řízení uspěla společnost SKR stav, s.r.o..  Vzhledem k průtahům tohoto zadávacího řízení nebude možné dodržet stanovený termín dokončení expozice leden 2013 a bude se jednat o březnu 2013. Zde jsou na projekt použity evropské peníze prostřednictvím Regionálního operačního programu jihovýchod ve výši 48,8 mil. Kč. Celkové výdaje na projekt mohou dosáhnout až 56,0 mil. Kč bez DPH.

4)      Do konce listopadu tohoto roku bude dokončena dotační akce z ministerstva pro místní rozvoj „Obnova vodního příkopu zámeckého parku Slavkov u Brna“. Práce trvaly 4 měsíce a podpořeny byly částkou 8.709.028,-Kč z MMR ČR a ze strany města částkou 897.670,-Kč.

Tisková informace

Brno/ 12. Listopad 2012

Bytové hospodářství

V oblasti revitalizace bytové výstavby bude do konce roku dokončeno zateplení bytových domů na sídlišti Zlatá Hora č. p. 1228, 1227 a 1237. Tím budou veškeré bytové domy ve vlastnictví města na tomto sídlišti zatepleny.

Obdobná situace je i na sídlišti Nádražní, kde v měsíci červnu bylo dokončeno zateplení bytových domů č. p. 1191-3, které bylo v menší míře dotováno z programu Zelená úsporám. Obě tyto akce byly financovány z prostředků privatizace bytů na sídlišti Nádražní.

 

Tisková informace

Brno/ 12. Listopad 2012

Infrastruktura města

 

Oblast infrastruktury byla naplněna rekonstrukcí ulice Zahradní, která je již dokončena a byla podpořena částkou ve výši 500.000,-Kč od soukromého subjektu a to společnosti PEGAS&GONDA s.r.o., Slavkov u Brna. Celkem se náklady vyšplhaly na 891.901,-Kč. Za podpory finančních prostředků od společnosti ADMIRAL GLOBAL BETTING, Komořany ve výši 3.000.000,-Kč se realizuje oprava chodníků kolem kostela a na ulici Malinovského, která bude dokončena během listopadu a dále výstavba volnočasového areálu na sídlišti Nádražní, která bude dokončena taktéž do konce roku.

 

V příštím roce nás čeká realizace přestavby přestupního uzlu IDS na vlakovém nádraží. Dotace z prostředků Regionálního operačního programu jihovýchod již byla potvrzena a v nejbližší době začne proces veřejné zakázky na výběr zhotovitele. Realizace bude probíhat od dubna do července 2013. Po tuto dobu bude bohužel muset být vedena trasa pravidelné autobusové dopravy přes sídliště Nádražní. Celkové náklady jsou kalkulovány na 13,7 mil. Kč, z nichž 85% uhradí evropská unie.

Ing. Ivan Charvát, starosta města

Zuzana Kupčíková

členka strany
oblastní manažerka