27. října 2015

Úpravy pietního místa v Uherském Brodě před restaurací Družba začaly

Vedení města původně vyčlenilo na pietní místo 900 000 korun, s dalšími úpravami prostranství na Slováckém náměstí měly stoupnout na 1,7 milionu Kč. Veřejná zakázka nakonec náklady asi o 300 000 korun snížila. Navíc jsou stále ve hře možné sponzorské dary přislíbené firmami, díky nimž by město ušetřilo další peníze.

Původně se počítalo s instalací architektonického prvku, který by tragédii připomínal. Radnice se ale rozhodla upravit i okolí, aby nebyl zasazen do esteticky nevzhledné plochy. V okolí tak budou nově předlážděné chodníky, doplněn má být závlahový systém či mobiliář. Město již dříve v architektonické soutěži vybralo budoucí podobu pietního místa. Zvítězila nabídka Petra Brožka z Prahy, který nechtěl vytvořit pompézní artefakt a místo umístění konkrétního objektu, sochy či kříže vsadil na drobnou architektonickou úpravu povrchů před budovou někdejší restaurace. Vytyčil rozhraní mezi zatravněnou plochou a dlážděným chodníkem ve tvaru nepravidelného oválu.

Plocha oválu bude zatravněna a jeho terén navýšen do tvaru mírného kopečku, v nejvyšším místě na asi 80 centimetrů. Napříč travnatou plochou je vytyčena rovná plechová cesta spojující přechod pro chodce a vchod do restaurace. „Cesta ovál přerušuje, navíc je vedena v úrovni okolních chodníků, takže do navýšeného terénu vytváří zářez. Symbolizuje výraznou událost, která koloběh některých životů narušila, vytvořila jizvu, ztrátu," uvedl Brožek.

Dílo by mělo být hotové k 10. únoru příštího roku tak, aby bylo místo důstojně upraveno k připomínce prvního výročí tragického útoku. Stavební firma má termín dokončení zakázky do 30. ledna. 

Ing. Jan Hrdý

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
člen regionální rady

uvolněný místostarosta města