17. září 2012

Rozhovor s kandidátem č. 9

Od listopadu roku 2010 jste starostou města Rychnov nad Kněžnou. Co se Vám za necelé dva roky ve funkci podařilo?

Funkci starosty vykonávám necelé dva roky, předtím jsem v politice nepůsobil. Myslím si, že se mi podařilo realizovat zodpovědnější rozpočtovou politiku. Když jsem funkci starosty převzal, Rychnov byl zadlužen. Daří se nám splácet. Nebereme si další úvěry. Museli jsme udělat restrukturalizační opatření z hlediska zaměstnanců městského úřadu a zlepšit hospodaření dceřiných společností města.

Takže se výsledek dostavil?

Ano. Domnívám se, že po více než roce a půl úsilí se nám ve vedení města podařilo finanční situaci konsolidovat, podnikli jsme nezbytné kroky k tomu, aby hospodaření města začalo jít jiným, zdravým směrem - dosáhli jsme za rok 2011 významný přebytek rozpočtu ve výši 6,7 milionu korun. Jsem skutečně rád, jak již jsem uvedl, že se nám daří splácet v minulých volebních obdobích čerpané úvěry. Domnívám se také, že uskutečňujeme rozpočtovou zodpovědnost v praxi.

S jakými problémy se potýkáte?

Největším problémem města Rychnov nad Kněžnou je „hospodaření“ s městskými finančními prostředky v uplynulých dvaceti letech. Rok a půl jsem věnoval tomu, jak obhájit město Rychnov nad Kněžnou co nejlépe, aby vracelo co nejméně dotací určených na výstavbu bazénu, který byl slavnostně otevřen několik měsíců před volbami v roce 2010. A pak se najednou přišlo na chyby ve výběrovém řízení. Udělali jsme řadu důležitých změn.

Proč jste se v krajských volbách rozhodl kandidovat?

Myslím si, že mám co nabídnout. Místní sdružení ODS mě vyzvalo, jestli bych nechtěl kandidovat. Souhlasil jsem – s podmínkou, že zůstanu nestraníkem. A co mohu nabídnout? S oblibou říkám, že umím počítat.

Čili byste se chtěl věnovat ekonomice, dotacím a podobně?

Nejenom dotacím, ale ekonomice celkově. Na základě zkušeností z rychnovské radnice mohu konstatovat, že i když rozpočet není v dobrém stavu, dá se s tím vždy něco dělat.

Prozradíte nám, co Vás v poslední době nejvíce potěšilo?

To, že bylo Rychnovu nad Kněžnou odpuštěno více než stomilionové penále za porušení rozpočtové kázně u výstavby bazénu - to mě skutečně potěšilo.

Co byste chtěl, aby se vám v souvislosti s Vaším možným působením na kraji podařilo?

Přál bych si, abych měl do určité míry vliv na rozpočet. Abych mohl o rozpočtu spolurozhodovat.

Jaké změny byste chtěl v rámci působení na kraji prosazovat?

Netvrdím změny, ale detailně bych se zaměřil na hospodaření kraje – a to včetně hospodaření organizací, které jsou krajem zřizovány.

Máte nějaký vzor – ať už historický nebo současný?

Ne. Jsem samorost. Jsem svůj.

Až lidé půjdou k volebním urnám, proč by měli dát hlas právě Vám?

Protože nepatřím mezi lidi, kteří šli do politiky kvůli zbohatnutí. Jsem člověk, který pracoval v poměrně vysokých funkcích v soukromé sféře. Mám dostatek zkušeností, které bych rád uplatnil i v krajském zastupitelstvu.