10. prosince 2015

Má poliklinika na Praze 7 budoucnost?

Na konci příštího roku skončí nájemní smlouva SAZ Praha 7 v objektu Bubenská 1. Pomalu se tak uzavírá jedna kapitola existence této polikliniky, která v bývalé centrále Elektrických podniků už skoro 20 let poskytuje občanům Prahy 7 širokou nabídku léčebné a preventivní péče. Má ale poliklinika na Praze 7 vůbec budoucnost? Určitě ano.

Nenechme se mýlit, že zdravotní péče na Praze 7 je relativně dobře dostupná. Praha 7 je těsně pod republikovým průměrem v počtu lékařů na 10 tisíc obyvatel (33 oproti 35), podprůměrná je ale třeba i v počtu obyvatel na jednoho praktického lékaře pro dospělé (cca 2400 oproti 1600). SAZ má tedy se svými 23 lékaři a dalšími zdravotníky významný podíl na zajištění zdravotní péče v naší čtvrti.

Jaké jsou varianty budoucnosti SAZ? První je obnovení nájemní smlouvy ve stávajících prostorách, které ale nejsou nákladově ideální a prospěla by jim rekonstrukce. Druhou je přestěhování do jiného budovy. Jistě by bylo ekonomicky výhodnější, pokud by SAZ přesídlil do budovy, kterou vlastní městská část. Velkou příležitost mít polikliniku v nové radnici už ale Praha 7 bohužel ztratila, když radní vybrali budovu, do které se kromě úřadu už žádná další větší organizace ne vejde.

ODS záleží na tom, aby občané Prahy 7 mohli využívat důstojnou a dostupnou polikliniku. Nelze připustit omezení rozsahu zdravotní péče na Praze 7. Vedení radnice by mělo začít aktivně jednat o prodloužení nájmu, nebo najít budovu pro přestěhování. A pustit z hlavy jakékoli úvahy o vystěhování stomatologie ze střediska Františka Křížka 22, o kterém už se na Sedmičce nějakou dobu mluví.    

MUDr. Tomáš Kaštovský

předseda oblastního sdružení ODS Praha 7
člen regionální rady ODS Praha