22. října 2015

Do roka a do dne...

V loňských obecních volbách rozhodovali občané Prahy 7 o různých tématech. Tři z nich bychom ale určitě nalezli v programech všech kandidujících stran a hnutí: řešení hazardu, postoj k velkým developerům a výběr nové radnice. Poskytují tedy férové měřítko pro hodnocení nových radních.

V otázce nulové tolerance hazardu dosáhla současná koalice Praha 7 Sobě, Zelených, Evropských demokratů a Pirátů minimálního pokroku. Za poslední rok přijali radní k hazardu všehovšudy dva dokumenty. Ty však jen potvrdily platnost negativního stanoviska Prahy 7 k hernám přijatého už v červnu 2014 na návrh ODS.

Konec heren v ulicích Prahy 7 slíbený „do roka a do dne“ se prostě nekoná. Herny zůstávají a s nimi i problémy, které hazard působí. Tento stav nelze obhajovat tím, že dochází k průtahům při schvalování magistrátní vyhlášky. Zvlášť pokud má sedmičková radnice v pražském zastupitelstvu hned dva zástupce - starostu a místostarostu, který zároveň vede jednu ze stran magistrátní koalice.

Ani v tématu boje proti developerům není plnění volebních závazků přesvědčivé. Z vážného slibu zastavit výstavbu „předimenzovaných“ a „arogantních“ staveb (např. Palác Stromovka) se do programového prohlášení Rady dostal slabý odvar: „Diskuzí s developery se pokusíme Prahu 7 ochránit před stavbou nevhodných předimenzovaných nákupních center.“

Zdá se, že v této diskuzi mají zatím navrch developeři. Přitom minimálně v případě Paláce Stromovka má Rada v rukou silný kalibr – výpověď smlouvy. Proč k němu nesáhne, je-li přesvědčena, že developer podle smlouvy nekoná?

Poslední téma je evergreenem Prahy 7. Nová radnice. Rada sice dojednala prodloužení dosavadního nájmu v roční výši 8,6 milionu Kč do 2019, radnice se ale musela uskrovnit o 1000 m2 a nájem se tedy prodražuje. I sám starosta navíc přiznává, že vlastník budovy (MF ČR) dnes tlačí na rychlý odchod úřadu MČ. Situace se tak zřejmě vrací před loňské volby. A s ní i otázka: Kde a kdy bude stát radnice nová a kolik bude stát?

 

 

MUDr. Tomáš Kaštovský

předseda oblastního sdružení ODS Praha 7
člen regionální rady ODS Praha