4. října 2012

Svoboda není samozřejmostí

Kolín - zážitek ze setkání s občanem

Během volební kampaně do kraje píši již několikátý článek do novin. Vzhledem k této skutečnosti jsem měl původně připravená témata již vyčerpaná. Výše uvedené konstatování však platilo pouze do středy 26. září. Uvedený den jsem byl mezi desátou a dvanáctou hodinou se svými kolegy v rámci volební kampaně před obchodním domem Tesco v Kolíně.

Nejprve vše probíhalo naprosto standardně. Zvali jsme občany k volbám a vedle tiskovin jsme rozdávali různé propagační předměty včetně nafukovacích balonků pro děti. Někteří občané se u nás zastavili se slovy, že nás podpoří a brali si nabízené tiskoviny a propagační předměty. Jiní nám sdělili, že jsou současným politickým děním naprosto znechuceni a k volbám rozhodně nepůjdou. Další nám na rovinu řekli, že k volbám půjdou, ale ODS rozhodně volit nebudou. Jsem přesvědčen, že většina z nás si přibližně takto představuje průběh předvolební kampaně ve svobodné demokratické zemi. Celá poklidná akce nabrala naprosto jiný rozměr přibližně po jedné hodině trvání.

V tomto čase jsem oslovil před hlavním vchodem obchodního domu staršího solidně vyhlížejícího muže. Důchodce mi nejprve sdělil, že on k volbám půjde a bude volit komunisty. Odpověděl jsem, že je to jeho právo a považoval rozmluvu za ukončenou. Jeho další slova mě však stejně jako kolemjdoucí občany šokovala. Senior rezolutním hlasem prohlásil: „Gottwalda na vás a Jáchymov. Jinam nepatříte“.

Během vteřiny mi hlavou problesklo, že svoboda není samozřejmostí. Zejména by si to měli uvědomit občané, kteří prohlašují, že k volbám nepůjdou. Polistopadové změny nepřinesly jenom svobodu slova a tisku, svobodu spolčovací a shromažďovací a systém parlamentní demokracie neodlučitelně spojený se svobodnými volbami. Uvedené změny umožnily všem občanům bez rozdílu vybrat si svobodně povolání, studovat doma i v zahraničí, cestovat a aktivně se účastnit veřejného života. Tržní ekonomika odbourala nekonečné fronty na zeleninu a jižní ovoce, maso, uzeninu, prací prášky, toaletní a hygienické potřeby, automatické pračky, barevné televize, zahradní techniku a auta.

Ve výčtu by se dalo pochopitelně pokračovat. Domnívám se, že málokdo by se chtěl vrátit do této doby z dnešních obchodů přeplněných zbožím. Pochopitelně i parlamentní demokracie a tržní ekonomika má svá úskalí a nedostatky. Všechny nás trápí korupce, klientelizmus, nezaměstnanost, problémy ve zdravotnictví a sociálním systému. Pokud však podlehneme apatii a budeme na řešení těchto problémů rezignovat, přijdou jiní. A ti nám nabídnou místo demokracie Jáchymov.

Josef Polák

místopředseda oblastního sdružení
krajský zastupitel
uvolněný starosta obce