30. září 2012

Korupci mohou zamezit pouze systémové změny

Dlouholeté zkušenosti z komunální a regionální politiky mě dovedly k poznání, že korupci se dá zamezit pouze systémovými změnami.

V posledních letech je boj s korupcí v české společnosti tématem číslo jedna. Bohužel, jak už je v Čechách zvykem, chceme korupci zamezit stále novými novelami zákona o zadávání veřejných zakázek a neustále se měnícími prováděcími vyhláškami. Zkrátka se domníváme, že korupci se dá zamezit vytvářením neustále nových předpisů, zákazů a prováděcích vyhlášek. Dlouholeté zkušenosti z komunální a regionální politiky mě dovedly k poznání, že korupci se dá zamezit pouze systémovými změnami. Pro příklady se vrátím do minulosti.

V předlistopadovém režimu se „vekslovalo“ s bony a „obchodovalo“ s modrými knížkami. Této činnosti nedokázal zabránit ani všemocný bezpečnostní aparát tehdejšího totalitního státu. Této činnosti se podařilo definitivně zamezit až zrušením bonů a tuzexů v prvním případě a zrušením vojenské základní služby v druhém případě. Jinými slovy řečeno, korupci v tehdejší době zamezily až systémové změny. Jsem přesvědčen, že i korupci v dnešní době mohou zamezit pouze systémové změny. Největší míra korupce je v posledních letech spojena se zadáváním veřejných zakázek.

Celý korupční kolotoč se točí okolo přidělování dotací krajských, státních a evropských. Obcím a menším městům stačí současný rozpočet pouze na provoz a bez dotace nejsou schopné vybudovat chodník nebo opravit střechu školy, a proto jsou na získání dotací bytostně závislé. A tam, kde poptávka převyšuje nabídku, se korupci vždy dařilo. Přitom řešení je poměrně jednoduché. Například v Dánsku už na něj dávno přišli. Uvedené řešení spočívá ve zrušení veškerých krajských a státních dotací a rozpuštění předmětných finančních prostředků přímo do rozpočtů jednotlivých obcí a měst.

Vedle omezení korupce by toto opatření výrazně posílilo místní samosprávy zejména v malých obcích na venkově. Samosprávy by mohly konečně po dvaceti letech realizovat akce, které jejich obce potřebují. Doposud většinou dělají akce, na které dostanou odněkud dotace. Realizace uvedeného opatření by tedy nejenom výrazně omezila korupci ve veřejné sféře, ale zároveň by posílila demokratické principy v naší zemi. Přidělování evropských dotací by se mělo výrazně zjednodušit. Země Evropské unie, až na nás, si vystačí se dvěma, maximálně třemi dotačními tituly. Měli bychom je rychle následovat a zároveň se vážně zamyslet nad rozhodovacím procesem spojeným s přidělováním evropských dotací.

Vážení čtenáři, výše uvedené náměty vyplývající z mých dlouholetých zkušeností v komunální a regionální politice nejsou rozhodně samospasitelné, ale za zamyšlení podle mého názoru stojí.

Josef Polák

místopředseda oblastního sdružení
krajský zastupitel
uvolněný starosta obce