12. února 2019

Cena Města Zlína pro Evu Jiřičnou

Minulý týden odhlasovalo Zastupitelstvo města Zlína naprostou většinou Cenu města Zlína pro paní architektku Evu Jiřičnou. A já dodávám – konečně!

Připomínám některá fakta z jejího života: Narodila se ve Zlíně v roce 1939, a letos oslaví významné jubileum. Žije střídavě ve Velké Británii, kde se kvůli komunistickému režimu usadila nedobrovolně, a po roce 1989 také v Praze. Ve Zlíně se významně etablovala svými stavbami pro zdejší univerzitu i město (Kongresové centrum a rektorát UTB, Vzdělávací komplex UTB).

Škoda jen, že nebyly realizovány i některé její další projekty (podchod, Gahurův prospekt či okolí Velkého kina) a zcela zbytečně byly zpolitizovány. V současnosti je paní architektka členkou Správní rady UTB a aktivně se zajímá o vše, co se děje nejen na zdejší vysoké škole, ale také ve městě Zlíně.

Jsem hrdý na to, že u vzniku jejích prvních významných realizací po roce 1989 ve Zlíně – jmenovitě komplexu budov rektorátu UTB a Kongresového centra stálo tehdejší vedení města za ODS.

Paní architektce jménem všech členů zlínské ODS k udělení CMZ upřímně gratuluji a k nadcházejícím narozeninám přeji zdraví a energii a optimismus v osobním i profesním životě.

Miroslav Chalánek

předseda MS ODS Zlín
zastupitel statutárního města Zlín