26. července 2012

Může být politik slušný?

Co lidé očekávají od politika a jak se politici chovají.

Může být politik slušný ?

Určitě jsou principy, na kterých se všichni slušní lidé shodnou. Dnes nikdo nepochybuje, že základní model politického uspořádání musí stát na demokratických základech. To ale nestačí! Všichni očekáváme od politické reprezentace víc. Především se nám vytrácí politická kultura.

Od politika očekávám pevné zásady, hájení určitých principů a nikoliv koryt. Pevné zásady vzaly za své po zahájení politického turismu. Přeběhlictví, ať už se za ním skrývá politická korupce nebo ne, nám komplikuje stále více možnost se dobře orientovat. Jsou politici, kteří byli nadšenými komunisty a nyní dělají kariéry v jiných stranách. Další jsou již ve sněmovně třeba i za třetí stranu v pořadí (ODA, KDU-ČSL, TOP 09) nebo přechází z jedné velké strany do druhé za prazvláštních okolností. Pak jsou zde nové politické projekty či nové subjekty, které na vlně populismu vzniknou a následně se rozštěpí (VV, Zelení). A konečně co třeba frustrovaní předsedové strany, kteří po té co se léta bijí v prsa za historické principy své strany, kritizují přeběhlictví a podobné praktiky, zakládají následně stranu novou (NS – LEV 21, SPOZ). Kdo se v tom má vyznat! Těžko potom uvěřit, že jim jde něco jiného než koryta.

Čitelnost politika by měla být pro voliče jasná. Pro mě osobně i politický protivník, který hájí pevně zásady, na kterých stojí jeho kandidatura, je osobností, které si mohu vážit. Pokud jsou ale volby pouze cestou z funkce do funkce, bez dodržování uvedených principů, tak opět snižujeme politickou kulturu a urážíme voliče, které opíjíme rohlíkem. Právě to vede hodně občanů k rezignaci na volby! Pozor!  Tato naše rezignace uvolní cestu těm, které kritizujeme. Recept je jednoduchý. Jít především k volbám a pečlivě zvážit svůj výběr.

Každý z nás je schopen definovat slušeného politika. Je to člověk, kterému nejsou lhostejné věci veřejné a jenž  v politice uplatňuje to, co ve svém osobním i pracovním životě. Tedy slušnost, pracovitost a zodpovědnost.  Jistě  důležitá  je i rovná páteř.  Ačkoliv z medicínského hlediska to není možné, přesto těch bez páteře se najde dost. Bohužel tito vedou k naší frustraci z politiky. Přitom práce politika nemusí vycházet z korupce a porušování základních mezilidských pravidel (nebo dokonce zákonů).

Jsou i slušní politici, ale o těch média nepíší. Mám to štěstí i čest, že jsem takové poznal. Jsou to ti, co se prezentují  seriozním přístupem k práci i rodině. Opět  zde narážíme na to hlavní – je to  v každém konkrétním člověku! Pokud máte důvěru v někoho, dejte to najevo. Volte ho! To je jediná možnost, jak tyto principy uvést v život. Kritizovat je prostě málo.

Právě senátní volby jsou těmi, kde volíme konkrétního člověka. Zvažme, zda bude senát odkladištěm vysloužilých politiků , trafikou na důchod nebo zastávkou pro letité funkcionáře, kteří již dlouho nežijí mezi námi, odtržení od reálného života. Pro mne osobně vše vyvěrá z rodiny. Co nedělám v rodině, neměl bych dělat ani ostatním. Na vštěpování základních hodnot svým dětem stavím jejich budoucnost. A právě o podporu pevného zázemí rodiny se opírá moje kandidatura do senátu!

Krásný den Vám  opět  přeje

Harald Čadílek    

MUDr. Harald Čadílek

kandidát do Senátu ČR
zastupitel