18. září 2018

Autobusový terminál

Několik týdnů nám slouží nový autobusový terminál před nádražím. Stojí zato zkusit po několika týdnech používání terminál vyhodnotit.

První částí nového přednádražního prostoru, která byla předána veřejnosti do užívání, byla ulička pro auta taxi, parkovací plocha K+R, a schodiště vedoucí do výstupní části nádražní haly. Téměř okamžitě po otevření jsme se dozvěděli, že ulička pro taxi je krásná, ale bohužel taxíky stojí k přicházejícím zákazníkům zády, a tak na ně nevidí a nemohou jim pomoci třeba se zavazadlem. Zřejmě plán s taxikáři nikdo nekonzultoval. Stejný problém samozřejmě trápí i ostatní řidiče, kteří na nádraží přijíždí někoho vyzvednout.

Hned první týden se také zjistilo, že koše jsou malé a nejsou schopny pojmout odpad, který lidé v tomto místě produkují. Dalším problémem se ukázalo být schodiště, které je sice efektně zapuštěno do chodníku, ale lidem se stíženou pohyblivostí jeho zdolání dělá značné problémy.

Zvolený povrch přednádražního prostoru je po několika týdnech používání extrémně znečištěn a vyžaduje pravidelné intenzivní čištění. Důvodem je to, že zvolený povrch je nasákavý a architekt zřejmě nepočítal, že se před nádražím bude pohybovat značný počet lidí a část z nich bude povrchy znečišťovat rozléváním pití, jídlem, nedopalky cigaret atd. Pokud by byl zvolen jiný povrch, tento problém by neexistoval.

Autobusový terminál je často kritizován za nevhodné umístění laviček, které místo aby byly pod střechou, jsou umístěny stranou. Další jeho vada je spatřována v nedostatku košů. Osobně mám největší problém s tím, že terminálu ustoupilo tolik potřebné parkoviště u budovy pošty. Dnes už není možno na poštu dovézt osobu, která se hůř pohybuje. Stejně tak cesta na poštu s balíkem se stává skoro až olympijskou disciplínou ve vzpírání a vláčení.