5. září 2013

Martin Baxa a Jan Šašek si prohlédli rokycanské Muzeum na demarkační linii

Martin Baxa a zastupitel Plzeňského kraje Jan Šašek navštívili vojenské Muzeum na demarkační linii v Rokycanech.

 

Ve čtvrtek 25. července 2013 dopoledne navštívili primátor města Plzně Martin Baxa a zastupitel Plzeňského kraje Jan Šašek vojenské Muzeum na demarkační linii v Rokycanech. Setkali si s představiteli největšího nestátního vojenského muzea v České republice, průvodcem po muzeu jim byl zejména ředitel muzea František Koch, který jim poskytl zasvěcený výklad při exkurzi po rozsáhlém zařízení. V rámci návštěvy si Martin Baxa i Jan Šašek prohlédli všechny venkovní expozice areálu, kde je vystaveno více než 150 ks vojenské techniky, většinou plně pojízdné. Navštívili i vnitřní multimediální expozici, která je tematicky členěna.

Muzeum na demarkační linii by se klidně mohlo stát součástí projektu Evropské hlavní město kultury – Plzeň 2015. I s takovými pocity odjížděl z areálu na okraji Rokycan primátor krajské metropole Martin Baxa. „Vyhlášení Evropským městem kultury nás sice hřeje, ale je to zároveň obrovský závazek. A právě ojedinělé vojenské muzeum by mohlo přilákat další návštěvníky,“ připomněl při dvouhodinové prohlídce Martin Baxa, primátor města Plzně a zastupitel Plzeňského kraje. 

„Těší mě, že se podařilo domluvit návštěvu pana primátora v rokycanském vojenském muzeu, které je opravdovým unikátem, i v souvislosti s tím, že by se mohlo zapojit do projektu Evropské hlavní město kultury“, uvedl k návštěvě Jan Šašek, který coby obyvatel města Rokycany navštěvuje a sleduje činnost Muzeum na demarkační linii pravidelně. „Přesto jsem rád opět blíže seznámil s expozicí, resp. projektem „Nikdo nemá právo zapomenout“, která byla otevřena v roce 2010 k 65. výročí osvobození. Expozice unikátním způsobem zpracovává období let 1930–1945 v Československu. Je věnovaná památce vojákům a připomíná utrpení našeho národa v období 2. světové války. Zejména školní mládež je vhodné stále seznamovat např. s obrovským odhodláním tehdejších občanů bránit republiku,“ uvedl po návštěvě Jan Šašek, zastupitel Plzeňského kraje a předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva Plzeňského kraje. 

Muzeum na demarkační linii v Rokycanech bylo otevřeno v roce 1997. Zakladatelem a provozovatelem je Nadace pozemního vojska Armády České republiky ve spolupráci s Armádou České republiky, Vojensko-historickým ústavem AČR, Západočeským muzeem v Plzni a městem Rokycany. Od počátku 90. let je hybnou silou celého dění v muzeu sběratel vojenské techniky František Koch. V muzeu najdou návštěvníci vedle venkovní expozice i budovu s vnitřní expozicí. Historická vojenská technika ze sbírek Muzea na demarkační linii je každoročně vystavována na akci Den pozemního vojska – Bahna, kde muzeum patří tradičně k hlavním pořadatelům. Hodně exponátů si také zahrálo ve filmech či seriálech. Rokycanští navíc působí i jako poradci při ztvárnění válečných scén. Muzeum je v provozu od 1. dubna do 31. října každý den v době do 9:00 do 18:00 hodin.

Bc. Jan Šašek

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení