20. srpna 2013

Jiří Pospíšil a Jan Šašek uctili v Břasích památku radisty skupiny Silver A

V sobotu 14. července 2013 se na prostranství před obecním úřadem v obci Břasy uskutečnilo každoroční vzpomínkové pietní setkání k uctění památky Jiřího Potůčka.

Jiří Pospíšil a Jan Šašek uctili v Břasích památku radisty skupiny Silver A Jiřího Potučka – Tolara.

V sobotu 14. července 2013 se na prostranství před obecním úřadem v obci Břasy uskutečnilo každoroční vzpomínkové pietní setkání k uctění památky Jiřího Potůčka, krycím jménem Tolar, který žil právě v obci Břasy na Rokycansku. Tradiční vzpomínkové akce se zúčastnili i místopředseda Poslanecké sněmovny PČR a zastupitel Plzeňského kraje Jiří Pospíšil a předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva Plzeňského kraje a zastupitel Plzeňského kraje Jan Šašek, který se tohoto pietního aktu účastní několik let zpátky rok co rok. Vzpomínkové pietní shromáždění začalo za pomoci zvuku morseovky, kterou byl na dálku odeslán i pozdrav Jiřímu Potůčkovi.

Jiří Potůček byl radistou skupiny Silver A, příslušníkem československé zahraniční armády, který absolvoval výcvik ve Velké Británii. Do Čech se vrátil 29. prosince 1941, aby na území protektorátu obsluhoval radiostanici Libuše. Mladý český hrdina druhé světové války byl jedním z účastníků atentátu na nenáviděného říšského kancléře Heydricha v květnu 1942. Několik následujících týdnů se skrýval před nacistickým běsněním, gestapo jej nakonec nedopadlo. Paradoxně byl nakonec počátkem července 1942 nedaleko Pardubic nalezen a ve spánku zastřelen českým četníkem.

„V době, kdy má většina lidí z politiky kocovinu, je dobré připomínat si takové hrdiny,“ uvedl mj. ve svém projevu Jiří Pospíšil. Jan Šašek ve svém projevu poděkoval obci Břasy i ostatním organizátorům, že si každoročně připomínají hrdinství Jiřího Potůčka – Tolara. Potěšila jej přítomnost velkého počtu obyvatel obce a připomněl odvahu, se kterou Jiří Potůček přistupoval k tak důležitému úkolu, jakým bylo udržování spojení s protektorátem a Londýnem.

Následně položili květiny k památníku, který stylově připomíná dopad padáku. Jan Šašek pokládal květiny společně s Jiřím Fryčkem z Rokycan, který je aktivním členem rokycanského Svazu bojovníků za svobodu. Atmosféru pietní vzpomínky dotvářela v Břasích přítomnost členů Klubu vojenské historie Tommy and yankee z Plzně.

Bc. Jan Šašek

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení