24. září 2013

Putování za Kelty na Žďár

Místní sdružení ODS Rokycany a krajský zastupitel Jan Šašek uspořádali vycházku na Žďár.

 

V sobotu 20. července 2013 uspořádalo Místní sdružení ODS Rokycany a krajský zastupitel a předseda Oblastního sdružení ODS Rokycany sportovně-turistickou vycházku formou „NORDIC WALKING“ pod názvem „Putování za Kelty na Žďár“.

„Letní sobotní odpoledne tak patřilo příjemnému dvanáctikilometrovému výšlapu krásnou krajinou okolí města Rokycany až na tajemný rokycanský vrchol Žďár pomocí severských holí,“ uvedl podrobněji k akci Jan Šašek. Vycházku s dvacítkou turistů napříč všemi generacemi absolvoval i poslanec ODS za Plzeňský kraj a místopředseda Poslanecké sněmovny PČR Jiří Pospíšil.

Na samotném vrcholu Žďár byla pro účastníky připravena krátká přednáška o historii tohoto místa. Cestou zpět se skupina zastavila též v krásném lesním arboretu. „Po skončení vycházky následovalo v cíli posezení s občerstvením, které nám po náročném výšlapu přišlo opravdu vhod. Protože se všem líbilo, přemýšlíme už nyní nad další trasou, kterou bychom tímto způsobem absolvovali,“ uvedl na závěr mladý politik ODS z Rokycan Jan Šašek.

Dodejme, že odbornou průvodkyní byla lektorka Eva Kratochvílová, která je držitelkou certifikátu Cvičitel nordic walking. Před vycházkou předvedla všem účastníkům správný styl „severské chůze“. Je prokázáno, že při správné technice se zapojuje až devadesát procent svalstva a zvyšuje se rychlost chůze. Díky holím je přenášena část hmotnosti na svaly paží, čímž se odlehčuje nohám. Hole též pomáhají k narovnání zad. Současně se oproti běžné chůzi při „nordic walking“ spotřebovává více energie, což se projevuje úbytkem přebytečných tuků. 

Bc. Jan Šašek

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení