24. června 2013

Jan Šašek otevřel novou expozici historických strojů v Muzeu Středních Brd ve Strašicích

Jan Šašek otevřel novou expozici historických strojů v Muzeu Středních Brd ve Strašicích

V sobotu 8. června 2013 se v rámci projektu Muzejních nocí konaných v těchto týdnech po celé České republice uskutečnila tato akce i ve dvou Muzeích ve Strašicích, jak v Muzeu Středních Brd, tak v Muzeu dopravy.  Celá akce byla uspořádána pod záštitou vedoucího Muzea Středních Brd Martina Langa, který v rámci nočního programu mj. seznámil veřejnost formou přednášky s návrhem vyhlášení CHKO Brdy vypracovaným Ministerstvem životního prostředí, o jejíž vyhlášení dlouhodobě usiluje. Součástí tradiční akce byl i koncert strašického hudebního uskupení Colegium musicum.  Muzejní noc navštívilo okolo 180 návštěvníků, kteří domů odcházeli spokojeni.

Lákadlem noci bylo i otevření kryté nově zbudované expozice historických zemědělských strojů. Některé z vystavených exponátů projdou v budoucnu ještě rukama restaurátorů. Slavnostního otevření expozice a přestřižení pásky se na pozvání ujal zastupitel Plzeňského kraje, předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva Plzeňského kraje a předseda Oblastního sdružení ODS Rokycany Jan Šašek. Expozice historických zemědělských strojů totiž byla z části dotována i Plzeňským krajem, který přispěl částkou 130 tisíc Kč.

„Expozice historických zemědělských strojů je skvělým doplněním již fungující přírodovědné i společenskovědní expozice v bývalé vojenské vile, navazuje tak zejména na krásnou místopisnou expozici. Oceňuji práci všech, kteří se na vzniku a fungování Muzea Středních Brd zasloužili a zasluhují, což mám možnost pravidelně v uplynulých letech sledovat. Při této příležitosti je třeba poděkovat zejména „duchovnímu otci“ muzea Martinu Langovi. Myslím, že všichni oceňujeme s jakou pečlivostí je přistupováno k budování muzea, jehož cílem je zaznamenávat a prezentovat historii regionu Středních Brd. Muzeum si dotaci Plzeňského kraje opravdu zasloužilo, neboť již nejde pouze o instituci obecní či okresní, ale skutečně o instituci s již regionálním významem“, uvedl před přestřižením pásky Jan Šašek.

Strašickou muzejní noc navštívili např. i Jiří Kantor, člen rady obce Strašice a předseda Místního sdružení ODS Strašice, Josef Pašek, zastupitel města Radnice a člen Oblastní rady ODS Rokycany či Stanislav Jetonický, předseda Místního sdružení ODS Hrádek. 

Bc. Jan Šašek

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení