17. června 2013

Stanoviska Oblastní rady ODS Rokycany – Vojenský újezd Brdy

Stanoviska Oblastní rady ODS Rokycany – Vojenský újezd Brdy

Oblastní rada ODS Rokycany, na oblastní úrovni orgán strany se všeobecnou působností, přijala před několika dny na svém řádném výjezdním zasedání ve Volduchách dvě stanoviska k aktuálním událostem: 

Oblastní rada ODS Rokycany se znepokojením sleduje plošné demolice stavebních objektů ve Vojenském újezdu Brdy. Jedná se mnohdy o důležité kulturní dědictví, které je navíc možné i v budoucnu využívat pro činnost CHKO Brdy i pro účely cestovního ruchu. Oblastní rada ODS Rokycany žádá Ministerstvo obrany ČR a členy Výkonné rady ODS z plzeňského regionu, aby se zasadili o zastavení těchto demolic. 

Oblastní rada ODS Rokycany žádá krajské zastupitele ODS v Plzeňském kraji o dohled nad plněním usnesení Zastupitelstva Plzeňského kraje týkajícího se navrácení původních katastrů obcím po odchodu armády z Vojenského újezdu Brdy. Na veřejnost se dostávají znepokojivé informace, že levice se snaží o erozi tohoto usnesení politickými obchody mezi organizacemi ČSSD na úrovni dotčených krajů, což Oblastní rada ODS Rokycany důrazné odmítá. 

Připomeňme, že Oblastní rada ODS Rokycany přijala v posledních letech již několik zásadních námětů a stanovisek ve věci rušení Vojenského újezdu Brdy a jeho následného předání civilní správě. 

„Oblastní sdružení ODS Rokycany se prostřednictvím několika svých členů, zmiňme zejména Jiřího Hahnera, Martina Langa, Jiřího Kantora či Josefa Paška, dlouhodobě a intenzivně věnuje procesu rušení Vojenského újezdu Brdy. V posledních měsících po demolici zmizela z povrchu zemského např. pozorovací věž Padrť či hospodářská stodola na Třech Trubkách. Plošné demolice již bohužel zasáhly větší množství staveb či stavbiček, od trampských kempů, přes seníky a boudy až po vojenské muniční sklady. S likvidací každé takové stavby, která by mohla po opravě sloužit dalším účelům, odchází bohužel kus brdské historie“, doplnil ke stanovisku rokycanské oblastní rady ODS její předseda a krajský zastupitel Jan Šašek.

Bc. Jan Šašek

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení