29. března 2013

Kraj byl téměř miliardu korun v minusu

Deník se vypravil za předsedou krajského kontrolního výboru, do kterého byl nominován a zvolen Bc.Jan Šašek

Šašek: Kraj byl téměř miliardu korun v minusu

Plzeň – Po sérii rozhovorů s krajskými radními se Deník vypravil za předsedou krajského kontrolního výboru, který by měl na práci radních a zastupitelů dohlížet. Původně se jím měl stát poslanec Jiří Pospíšil (ODS). Nakonec byl však nominován a zvolen Jan Šašek (ODS) z Rokycan. V kontrolním výboru pracoval už v rokycanském zastupitelstvu. 

Kontrolní výbor zpravidla vede zástupce nejsilnější opoziční strany. Před vámi však tento post zastával František Podlipský z KSČM, tedy ze strany, která vládnoucí ČSSD v minulých čtyřech letech tiše podporovala. Bylo to poznat na agendě, kterou jste převzal?

To byla i nestandardní situace. Pokud bych to hodnotil zpětně, troufnu si říct, že se to dá poznat. Kontrolní výbor řešil jen tu tradiční agendu podle zákona – plnění usnesení. Pak fungovaly ještě kontroly odborů. Viditelný už ovšem nebyl zájem detailněji se zabývat podněty a stížnostmi občanů, aktuálními problémy kraje či rozhodnutími krajské vlády.

To chcete změnit?

Rád bych, několik bodů nad běžnou agendu jsem chtěl přidat i do našeho plánu práce. Například bychom chtěli dostávat pravidelné informace, jaké stížnosti na Krajský úřad od občanů chodí a jak jsou vyřizovány. Také jsem požádal o kontrolu veřejných zakázek a kontrolu příspěvkových organizací – škol, muzeí, sociálních zařízení. Ovšem s těmito dvěma body jsem narazil – tři ze čtyř zástupců ČSSD navrhovali jejich vypuštění. 

Jak to dopadlo?

Výsledek z toho je jediný – nemáme ani schválený plán práce pro letošní rok, kvůli ČSSD neprošel o jeden hlas. Plán práce předkládám sám za sebe a rozhodne zastupitelstvo – to má poslední slovo. Mám dojem, že se to tu za těch 12 let ještě nestalo, že by nebyl schválen plán práce.

Zastupitelé vám tedy tento plán mohou schválit, přestože jako výbor jste jej neposvětili?

Mohou. Alespoň se podle toho ukáže, kam je současná koalice socialistů a komunistů ochotná nás pustit, zda nám umožní vykonávat kontrolní úlohu. Jsem přesvědčený, že kontrolní výbor má mít možnost kontrolovat veřejné zakázky a příspěvkové organizace, a očekával bych, že krajská koalice bude mít tendenci vycházet kontrolnímu výboru vstříc. 

O kontrolním výboru, který funguje při plzeňském zastupitelstvu, je slyšet hodně. O stejném výboru na hejtmanství se to říct nedá.

Jsem v čele výboru teprve tři měsíce, takže o něm nebylo slyšet v minulém období. Chci, aby kontrolní výbor řešil i aktuální podněty a tím se snažil přispívat i k transparentnosti kraje. Aktuálně jsem ovšem zklamán z přístupu k plánu práce. 

Není už ale ono neschválení plánu práce, tedy vašeho základního dokumentu, čím se budete letos vlastně zabývat, ukázka toho, že všechno nepůjde tak hladce. Spíš naopak?

Máte pravdu. Měli jsme dvě zasedání výboru. Na tom prvním jsem dal nástin, kam by podle mě měl kontrolní výbor dohlédnout – zde panovala obecná shoda, přestože jsme řešili i příspěvkové organizace a veřejné zakázky. Ale když to poté přišlo na papíře, už byl problém. 

Jako opozice jste kritizovali rozpočet kraje na tento rok. Stále tvrdíte, že je možné mít rozpočet vyrovnaný?

Ano a také říkáme, že rezervy, z nichž socialisté s komunisty schodky rok co rok vykrývají, jednou dojdou. A vadí nám i jiná věc. Zastupitelé sice schválili rozpočet pro rok 2012 se schodkem asi 73 milionů korun, ale rada má potom možnost dělat změny rozpočtovými opatřeními. A těch je třeba i čtyři sta, čímž se svým způsobem obchází rozhodnutí zastupitelstva. A dostalo se to do té podoby, že aktuální schodek byl v jednu chvíli dokonce více než 900 milionů korun. Finální bude jiný, odhady mluví kolem 400 milionů korun – ukáže to až červnový výsledek hospodaření. Každopádně to vypadá, že kraji dochází peníze a zřejmě už v březnu budou zastupitelé schvalovat úvěr.

V čem je rozpočet špatný, jak by to šlo udělat lépe?

Už na zastupitelstvu jsme přinesli komplexní návrh na úpravu a vždycky jsme ukázali, odkud chceme peníze vzít a kam je dát. Vadí nám třeba 13 milionů na propagaci kraje a krajských politiků, podle nás je velmi vysoká. Osm milionů jde na měsíčník kraje, dva miliony na tisk, milion na rozhlas, další na televizi, dokonce jsou tam i billboardy nebo zahraniční cesty. Bez nich by se kraj obešel a mohli jsme peníze rozdělit jinam, například do regionálního rozvoje, do kultury a památkové péče, na rozvoj škol či sociálních zařízení, kde jsou škrty z roku na rok obrovské.

Jakými aktuálními problémy se nyní zabýváte?

Řešili jsme údajné porušení zákonů při výstavbě silnice z Lískové do Klenčí pod Čerchovem. Ovšem dřív, než kontrola Krajského úřadu stihla kontrolu uskutečnit a podívat se na dokumentaci, odvezla dokumenty policie. Máme také podnět ohledně budovy krajské Správy a údržby silnic (SÚS) ve Starém Plzenci. Tenhle objekt je rekonstruovaný a uzpůsobený pro kanceláře, jsou tam i garáže a technické zázemí. Nic tedy nebrání tomu, aby se tam přestěhovalo generální ředitelství SÚS. 

To teď sídlí v Plzni?

Ano, v městských prostorách na Koterovské ulici, kde se z krajských prostředků platí nájem. Přesun do krajské budovy mi tedy přijde logický a ekonomicky výhodný. Říká se, že nechtějí mimo Plzeň a hledají důvody, proč nemůžou do té krajské budovy ve Starém Plzenci. A v souvislosti s krajskou SÚS nás bude jako opozici zajímat i její financování. Kraj ji ročně posílá 490 milionů. A vypadá to, že pouze 200 milionů jde do silnic – na zimní údržbu, opravu děr a podobně. Zbývajících 290 milionů má být na chod instituce. Určitě nás tedy bude zajímat, co všechno se v té částce skrývá kromě mezd. Nerad bych, aby se tam skrývaly například právní či poradenské služby nebo jiné nadbytečné výdaje. 

Miroslava Tolarová, Plzeňský deník 

 

Jan Šašek

  • 28 let, svobodný, Rokycany
  • studoval politologii v Plzni a nyní na soukromé vysoké škole v Praze dokončuje magisterský obor veřejná správa
  • v letech 2006-2010 byl zastupitelem Rokycan a členem tamního kontrolního výboru
  • pracoval mimo jiné jako asistent senátora Luďka Sefziga (ODS) a v neziskovém sektoru
  • v dubnu 2003 vstoupil do ODS, v Rokycanech také zakládal a vedl Mladé konzervativce
Bc. Jan Šašek

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení