6. března 2013

Dlouhodobě věnujeme pozornost rušení Vojenského újezdu Brdy

Vláda o záměru zrušit újezd rozhodla v lednu 2012, prostor armáda opustí v průběhu roku 2015. Od počátku požadujeme, aby odpovědnost za správu obcí byla navrácena tamnímu obyvatelstvu.

 

Vojenský újezd Brdy, mimořádná přírodní oblast, rozsáhlé unikátní území, které z jedné třetiny rozlohy sousedí s Plzeňským krajem (bývalými okresy Rokycany a Plzeň-jih). Vojenský prostor vznikl usnesením vlády ČSR v roce 1926, od roku 1950 je vojenským újezdem. Vojákům tedy území patří 87 let, rozloha je 260 km2. Devadesát procent území tvoří les, zbylou část využívá armáda jako cvičiště s dělostřeleckou a leteckou střelnicí. Od roku 1950 je zde zákaz vstupu pro veřejnost, v roce 2007 byly v omezené míře zpřístupněny malé okrajové části.

Od roku 2011 věnujeme intenzivní pozornost úvahám týkajících se zrušení vojenského újezdu. Uvědomili jsme si, že odchod armády znamená nutnost řešit způsob ochrany přírody v Brdech, nové správní členění oblasti, způsob lesního a vodního hospodaření a fungování veřejných komunikací. Vnímali jsme potřebu diskuse na úrovni dotčených obcí i kraje, aby se mohly na proces „zcivilnění“ prostoru připravit. Proto v srpnu 2011 vznikl spoluprací obce Strašice a Muzea Středních Brd materiál „Návrh uspořádání území VÚ Brdy“.  Pro diskusi ojedinělý, propracovaný text, který byl Ministerstvy obrany a životního prostředí přijat jako základní materiál pro další jednání o ochraně přírody i správním členění.  Právě z iniciativy ODS tak vznikl jediný a skutečně koncepční materiál, který posloužil i Plzeňskému kraji.

Brdy jsou nádherným územím s krásnou přírodou, což ví spousta lidí, kteří tam v minulosti pronikli legálně, či nelegálně, nalézají se kousek od Plzně i Prahy. Vláda o záměru zrušit újezd rozhodla v lednu 2012, prostor armáda opustí v průběhu roku 2015. Od počátku požadujeme, aby odpovědnost za správu obcí byla navrácena tamnímu obyvatelstvu. Po vzniku újezdu ztratily obce možnost rozvíjet se. Přišly o možnost ovlivňovat dění v území, kde pramení vody, které jsou používány pro přípravu pitné vody pro rozsáhlé území Rokycanska. Je logické, že stojíme za obcemi, které požadují navrácení katastrálních území, je logické, že toto území chtějí mít pod svojí kontrolou. Jde o narovnání správní, nikoli majetkové. Logiku má i původní hranice mezi kraji, jež byla vedena po rozvodí. V 50. letech 20. století bylo území z důvodu administrativního zjednodušení z původně Západočeského kraje vyňato a újezd byl začleněn do Středočeského kraje. Obecně naše návrhy akceptovala ministerstva a přihlásil se k nim i Plzeňský kraj. I v oblasti ochrany přírody došlo naštěstí k dohodě, aby na území vnikla chráněná krajinná oblast. Se starosty obcí jsme upořádali několik setkání mj. i s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou či poslancem Jiřím Pospíšilem. I nadále zůstaneme pozorní a aktivní, proces ještě není u konce. V Parlamentu ČR nás např. čeká „souboj“ o návrat historického území Plzeňskému kraji, které si neprávem nárokuje kraj Středočeský.

 

Jan Šašek (ODS)

zastupitel Plzeňského kraje a předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva Plzeňského kraje

(vyšlo v magazínu Plzeňský kraj, únor 2013)

Bc. Jan Šašek

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení