6. března 2013

Tisková zpráva Klubu krajských zastupitelů ODS k programu 3. zasedání Zastupitelstva Plzeňského kraje dne 4. 3. 2013

Třetí zasedání Zastupitelstva Plzeňského kraje v březnovém termínu je klasickým zasedáním v mezidobí od schválení rozpočtu do předložení červnového závěrečného účtu hospodaření kraje. Přesto se i na tomto zasedaní projednávají body, k nimž považuje zastupitelský klub ODS za nutné se formou tiskové zprávy vyjádřit.

 

Třetí zasedání Zastupitelstva Plzeňského kraje v březnovém termínu je klasickým zasedáním v mezidobí od schválení rozpočtu do předložení červnového závěrečného účtu hospodaření kraje. Přesto se i na tomto zasedaní projednávají body, k nimž považuje zastupitelský klub ODS za nutné se formou tiskové zprávy vyjádřit.

 

  1. 1.      Zastupitelský klub ODS navrhne zařazení nového bodu odvolání radního pro oblast sociálních věcí Mgr. Zdeňka Honze a to z důvodu naprosto nevídaného vystupování v tzv. liblínské kauze. Nelze akceptovat, aby radní Plzeňského kraje místo zodpovědného řešení nepovedeného záměru na stavbu nového pavilonu v areálu památkově chráněného objektu zámku v Liblíně podporoval svérázným způsobem šokující rozhodnutí ředitele domova sociálních služeb Mgr. Petra Kounovského odstavit od dodávky vody majitele sousední nemovitosti. Chování Mgr. Zdeňka Honze je možno kvalifikovat jako výzvu ke korupčnímu jednání. Je proto třeba celou kauzu vyšetřit, nikoliv ji zamést pod koberec.

 

  1. 2.      Zastupitelský klub ODS odmítá viditelnou snahu levicové koalice omezovat tradiční úlohu kontrolního výboru, jakožto orgánu kontroly fungování krajské samosprávy. Členové kontrolního výboru za ČSSD zablokovali schválení plánu práce Kontrolního výboru Zastupitelstva Plzeňského kraje na jeho jednání dne 14. února 2013 s poukazem, že ohledně příspěvkových organizací a organizací zřizovaných Plzeňským kraje nemá Kontrolní výbor Zastupitelstva Plzeňského kraje žádné pravomoci.

 

Důsledně se ohrazujeme proti záměru některé tradiční kompetence kontrolního výboru přesunout pod činnost Výboru pro veřejné zakázky Zastupitelstva Plzeňského kraje, který jako nepovinný výbor je plně pod kontrolou KSČM a ČSSD.

 

Vyzýváme zastupitele za ČSSD a KSČM, aby hlasováním podpořili přijetí plánu práce Kontrolního výboru Zastupitelstva Plzeňského kraje na rok 2013 v předložené podobě předsedou výboru Bc. Janem Šaškem.

 

  1. 3.      Na minulém zasedání schválilo Zastupitelstvo Plzeňského kraje doprovodné usnesení k rozpočtu Plzeňského kraje na rok 2013, kterým se zmocňuje Finanční výbor Zastupitelstva Plzeňského kraje k udělování předchozího souhlasu k rozpočtovým opatřením, jejichž přijetí Radou Plzeňského kraje má za následek zvýšení schváleného schodku rozpočtu. Tento návrh podala ODS a byl aktivně podpořen i všemi hlasy levicové koalice ČSSD a KSČM. Na následujícím zasedání Finančního výboru Zastupitelstva Plzeňského kraje však levice prohlasovala doporučení tohoto doprovodné usnesení zrušit. ODS s tímto návrhem na zrušení tohoto usnesení Zastupitelstva Plzeňského kraje zásadně nesouhlasí.

 

Pro případ, že levicová většina v zastupitelstvu tohoto usnesení zruší, ODS předloží návrh nového usnesení, kterým se zmocňuje Finanční výbor ZPK k udělování předchozího souhlasu k rozpočtovým opatřením zvyšujícím schodek rozpočtu nebo překračující stanovený limit příjmů a výdajů.

 

Pro ODS je nepřijatelné skryté navyšování zastupitelstvem schváleného schodku rozpočtu bez jakékoliv možnosti orgánů zastupitelstva do takového počínání rady aktivně vstupovat.

  

  1. 4.      Zastupitelé za ODS nemohou podpořit snahu socialisticko-komunistické rady kraje o zadlužení Plzeňského kraje využitím prostředků revolvingového úvěru za účelem překlenutí tzv. krátkodobého výpadku likvidity Plzeňského kraje. Plzeňský kraj v posledních čtyřech letech hospodaří se schodkem, který znamená dramatický pokles finančních prostředků na bankovních účtech o téměř 1 miliardu Kč. Jen v  roce 2012 činil schodek hospodaření ve výši 438 milionů Kč.

 

ODS vždy naznačovala, že je ochotna připustit úvěrové zdroje pouze v případě financování velkých investičních akcí, nikoliv však úvěrem doplňovat zdroje na financování běžných výdajů rozpočtu. Snahou o přijetí revolvingového úvěru do výše 500 mil. Kč a zároveň rozšířením bankovních služeb o tzv. kontokorentní úvěr do stejné výše 500 mil. Kč rada kraje fakticky přiznává skutečnost, že Plzeňskému kraji došly peněžní prostředky.

 

 

 

Zastupitelský klub ODS při Zastupitelstvu Plzeňského kraje

V Plzni dne 4. března 2013

Bc. Jan Šašek

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení