11. října 2012

Podpora podnikání - ne zápas s úřady!

Nejenom poslední dobou se hodně hovoří o podpoře podnikání. V době, kdy vázne výběr daní a roste nezaměstnanost, by bylo celkem logické účinně podporovat podnikatele, kteří chtějí na sebe vzít riziko a investovat do podnikání místo chození na úřad práce pro peněžní podporu.

Skutečnost ovšem není tak růžová.Již dlouho se mluví o zbyrokratizovaném systému v Evropské unii. Nicméně zákony přibývají a byrokracie se určitě nesnižuje.  Podnikání se tak stává spíše zápasem s úřady.

Přes všechny zákony a nařízení máme  u nás kauzu metanol a mnoho mrtvých a postižených lidí. Možná, kdyby zde byl větší prostor pro zdravý selský rozum a stavovskou čest, tak by se něco podobného nemuselo stát.  Za první republiky musel každý živnostník projít mistrovskými zkouškami a žádný mistr by si neudělal tu ostudu, aby dal vysvědčení někomu, kdo by řemeslo nezvládnul. Dnes může např. ve veřejném stravování provozovat restauraci člověk, který jakž takž vystudoval tříletý učňovský potravinářský obor.  Bez praxe a životní zkušenosti zde může dojít k mnoha chybám, které mohou mít velmi závažné následky.  Možná by stálo za úvahu, zda neposílit odborné svazy nebo cechy, které by udělovaly potvrzení o praxi a schopnosti podnikat v daném oboru.  Každý odborný svaz by si jistě velmi ohlídal nepoctivé podnikatele ve svém oboru.  Musela by samozřejmě ošetřit možnost úmyslného omezování konkurence, ale to je možné i dnes, pokud konkurence  píše smyšlená udání, tak státní orgány musejí jednat a minimálně znepříjemňují nařčenému podnikateli život a zdržují ho od práce.

Také vrcholoví politici ODS se zabývají otázkou podpory podnikání. Jedním z témat bylo jak založit firmu za pár minut. Myslím,že rychlost založení firmy (pokud by to neměly být měsíce) podnikatele až tak netrápí. Většina zakládá jednu nebo několik málo firem za život a zda to trvá pět minut nebo 14 dnů není až tak rozhodující. Více je trápí častější starosti jako je stavební řízení, různá povolování a dokládání již mnohokrát doloženého.

Pracuji v antibyrokratické komisi při Ministerstvu zemědělství ČR a stížnosti na přebujelou byrokracii zde řešíme. Někdy je to dost sisyfofská práce. Posledním hitem jsou kontroly bezpečnosti práce. Tyto úřady posílily  díky dotaci z EU a nyní kontrolují např., zda mají zemědělci správně srovnané stohy slámy. Pokud ne, dostávají tito nemalé pokuty.   Také kontroly práce na černo někdy dosahují na hranu zdravého rozumu. Pokud např. dcera zaskočí za nemocnou maminku při úklidu a přistihne ji při tom kontrola, může podnikatel dostat pokutu až 200 000 Kč. To může být pro mnoho podnikatelů likvidní a nevím, zda je to relevantní vůči danému  přestupku.  V mnoha případech, viz daň z nelegálního  alkoholu, nám utíkají miliony a miliardy a na druhé straně stát velmi znepříjemňuje život podnikatelům i pro malé, leč lehčeji dohledatelné pochybení.

Pokud má živnostník pracovat, tak opravdu nemůže sledovat vývoj všech úřadů, které po něm něco chtějí. Úředníci by měli být spíše poradci a při prvním pochybení poradit, jak danou věc evidovat nebo hlásit, a až při následném závažném pochybení rozdávat pokuty.  Při prohlubování stávajícího stavu strachu z úřadů by se nám mohlo stát, že nebude příliš mnoho poctivých zájemců o práci ve vedení firem, protože rizika s tím spojená a v podstatě nereálnost toho mít vše v pořádku je od této práce odradí.  Zkusme se vrátit zpět na zem, začít preferovat používání zdravého rozumu, slušnosti a morálky namísto paragrafů a stohů papírů a kontrol, které stejně nemohou zajistit naprostou bezpečnost.

Ing. Petra Škopová

členka strany
předsedkyně oblastního smírčího výboru