7. října 2012

Ropa či zemní plyn aneb Zodpovědní politici musí dát jasně najevo svůj názor

Přestože těžaři v Podkrkonoší, na Berounsku i Valašsku narazili na odpor proti záměru dobývat ze země břidlicový plyn, Východočeši čelí jejich dalším “aktivitám”.

Firma SouthOil se zahraničními vlastníky žádá o povolení průzkumu pro konvenční těžbu ropy a zemního plynu v katastrech 360 obcí na Královéhradecku. Firma se zajímá o rozlehlé průzkumné území - 1 341 čtverečních kilometrů, které sahá na okraj Hradce Králové až k Novohradeckým lesům a na okraj Pardubic, pokračuje až ke Svitavám. Těžaři v srpnu požádali na ministerstvu životního prostředí o vytýčení území k průzkumu a vyhledávání ložisek ropy a zemního plynu.

O otázkách průzkumu a případné těžby na Hradecku se diskutovalo na besedě, kterou v Hradci Králové uspořádalo 4. října sdružení Civitas per populi s koalicí STOP HF v Salonu královéhradeckém na Ulrichově náměstí. Ač firma usiluje o tradiční těžbu ropy a zemního plynu, geologové pochybují o zásobách těchto surovin v regionu. Zastupitelé v Hradci Králové odmítli před týdnem průzkumy metodou, která se používá při průzkumných vrtech na břidlicový plyn. Budou také žádat Svaz měst a obcí ČR, aby se zastal samospráv proti snahám těžařů.
O této aktivitě jednal v letošním roce také výbor pro životní prostředí a zemědělství kraje pod vedením Otakara Rumla. Všichni členové se shodli na nutnosti odmítnout tyto aktivity v plánovaném území. Do zápisu se dostala jen fádní informace bez dalšího hlubšího projednávání.
Myslím, že všichni odborníci i laici se shodují na tom, že aktivity těžby břidlicového plynu v teplické pánvi jsou naprostým hazardem s našimi zásobami pitné vody. Máme dnes podstatně bezpečnější zdroje plynu a jiné energie. Voda je nenahraditelná a její nedostatek nebo zhoršení kvality bychom vnímali určitě rychle a velmi intenzivně.
Zodpovědní politici musí dát jasně najevo, že podobné aktivity a zisky zahraničních firem nejsou naší prioritou. Pitná voda a krásná krajina v Krkonoších a Orlických horách je bohatství, které zde máme a musíme se o něj opravdu zodpovědně starat.

Ing. Petra Škopová

členka strany
předsedkyně oblastního smírčího výboru