12. září 2012

Rozhovor s kandidátem č. 14

Můžete porovnat vývoj ve vaší oblasti?

V současné době jsem druhým rokem předsedou ODS pro  oblast Rychnov nad Kněžnou. Co se týče vývoje u nás, tak posun je zde v poslední době opravdu markantní. Vyměnila se rada, máme novou oblastní manažerku, podařilo se vytvořit tým skvělých, především mladých lidí. To je moje radost, to se mi líbí, to beru jako posun. Vidím v tom velký potenciál do budoucnosti. S tím i souvisí změna sídla naší oblasti v Rychnově. V průběhu září slavnostně otevřeme v bývalé budově Telecomu novou a doufám i přijemně oku ladící oblastní kancelář. Chceme být blíž lidem, aby pochopili, že bez politiky to bohužel nejde. Chtějí-li něco ovlivnit, musí se angažovat.

 

Čím se jako OSVČ zabýváte?

Hlavní mojí pracovní náplní je vydávání inzertních novin v rámci ryze rodinné firmy.

 

Proč kandidujete?

Jako osoba samostatně výdělečně činná jsem závislý jen na tom, co si sám zařídím. Tudíž jsem člověk, který má zkušenosti jak v oblasti financí, ale i velmi zodpovědného investování. Investuji vždy jen vlastní peníze, a to je pohled, který může být v rámci rozhodování krajského zastupitelstva přínosem. Šetřit se dá všude, s tím mám velké zkušenosti. Nevadí mi třeba sednout na kolo a doručit dopis osobně. To se ve státní sféře asi neděje. Ve všem hledám vždy to dobré, proto nepatřím mezi negativní škarohlídy. Jsem přesvědčen, že v lidech je velký potenciál, ale zatím je politicky málo využit. Chybí tu nové podněty, abychom nebyli stále největšími politickými pesimisty v Evropě.

 

Pokud byste byl zvolen, jaké oblasti byste se chtěl věnovat?

Mám blízko ke kultuře a ke školství. Vystudoval jsem nejprve proto, abych učil. Rozumím ale i ekonomice a dalším oblastem. Pokud mohu být kraji prospěšný, rád to udělám.

 

Co vás v poslední době potěšilo a naopak rozzlobilo?

Jak již jsem uvedl, potěšilo mě, že pracujeme na oživení ODS na Rychnovsku. Radost mu udělala také kvalita naší kandidátky a především to, že na kandidátní listině máme starostu Rychnova nad Kněžnou, pana Ing. Skořepu. A co mě trápí? To, že slovo „politik“ je obecně v dnešní době stále více považováno za symbol všeho zla, a to bez rozdílu.

 

Máte nějaký vzor?

Řadu osob vnímám pozitivně, ale nebudu je jmenovat, protože je neznám osobně, jen z televize, a to je velice fiktivní. Vzor vidím v lidech, kteří ve své profesi něco dokázali.

 

Je něco, co byste v politice uvítal?

Asi se budu opakovat, ale uvítal bych v politice nové perspektivní tváře v rámci generační obměny. Nevěřím stále stejným lidem bez nového potenciálu, kteří si případně jen mění kanceláře. Fandím proto třeba novému ministrovi spravedlnosti či novému ministrovi školství.

Mgr. Jiří Tůma

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení