17. září 2014

Školy na Praze 6 mají velký náskok. Chceme ho ještě zvýšit.

O hlasy voličů v komunálních volbách bude usilovat i ředitelka základní školy a aktivní členka spolku Hanspaulka Marie Pojerová. A to hned z druhého místa kandidátky ODS. Do zastupitelstva Prahy 6 byla přitom v minulých volbách zvolena jako nezávislá kandidátka a do ODS vstoupila později.

Do Občanské demokratické strany jste vstoupila až v průběhu volebního období. Co vás k tomu přimělo?

Přiznám se, že původně jsem neplánovala stát se členem politické strany, a proto jsem také v posledních volbách kandidovala jako nestraník. Práce v zastupitelstvu a bližší pohled na práci radnice pod vedením ODS, a zdaleka nejen v oblasti školství, mě ale přesvědčily o tom, že je lepší sdílet své názory v rámci politického subjektu.

Co říkáte tomu, že jako houby po dešti vznikají nová politická hnutí, která se vyhraňují proti tradičním stranám, včetně ODS?

Věřím, že jde jen o dočasný trend. Moje názory jsou blízké ODS, a proto je chci prosazovat v rámci této tradiční strany. Nahodile vzniklá hnutí navíc podle mě nemohou dlouhodobě přežít. Opravdu mě překvapuje dnešní praxe, kdy těsně před volbami stranické centrály obvolávají lokální osobnosti s nabídkami míst na kandidátkách bez ohledu na jejich politické smýšlení, hlavně aby kandidátku vůbec naplnily. Pochopitelně to dělají strany, které nemají své vlastní členy a trvalé příznivce, které by spojoval stejný pohled na svět, typově třeba ANO Andreje Babiše. Já sice do komunální politiky vstupovala také jako nestraník, ale s jasnými pravicovými názory, které si s sebou nesu celý život.

Kandidátku ODS povede dosavadní radní pro školství Ondřej Balatka, vy jako ředitelka školy jste na druhém místě. Je to náhoda? 

Záměr to určitě nebyl. Na druhou stranu je pravda, že právě zájem o školství je pro ODS v naší městské části typický. „Šestkové“ školy mají i díky práci Ondřeje Balatky velký náskok před školami z jiných městských částí. Naše děti jsou skvěle jazykově vybavené a ve SCIO testech dosahují nadstandardních výsledků. Učí se s rozumem pracovat s moderními technologiemi už na základních školách a pravidelně vyjíždějí do zahraničí. Věřím proto, že lidé nám dají ve volbách dostatečnou důvěru, abychom tento náskok mohli udržet i v příštích letech.

Ing. Marie Pojerová

členka místní rady
zastupitelka