1. srpna 2014

Babiš jako Jánošík?

Nejde o vtip, nejbohatší podnikatel hrozí tribunálem a zabavováním majetku!

Ministerstvo financí ovládané jedním z nejbohatších občanů této země plánuje veřejné soudní procesy proti možná podobně bohatým občanům stejné země. To vše může přinést nová daň. Daň z luxusního života. Ano, čtete správně. Žijeme v demokratické zemi, jsme v 21. století a jsme součástí právního a netotalitního státu a přesto se současnou vládou ovládanou podnikatelem Babišem a za tichého pochlebování populisty Sobotky přichází tento rádoby pokus o vtip.

 

Jenže vtip to asi není. V každém netotalitním a právním systému by měl mít každý právo na držení jakéhokoliv majetku. Pánové Babiš a Sobotka však tímto zákonem chtějí populisticky lidem sdělit, že ten, kdo má více než někdo jiný, si na to musel nakrást. A proto přijde daň. Daň, která se bude odvíjet od majetkových přiznání, která chce tato vláda rovněž zavést. Takže se začne přiznávat majetek a úředník pak bude porovnávat přiznaný majetek s přiznanými příjmy v minulosti.

 

A bude stejný úředník kontrolovat, zda byl majetek správně přiznaný? A jakým způsobem to bude kontrolovat? Bude navštěvovat všechny, co majetek přiznali a bude si prohlížet jejich starožitnosti, nemovitosti, auta či jachty a hodnotit, zda jejich hodnota je skutečně taková jako v majetkovém přiznání? Anebo budou sousedi hlásit na úřady podezřelé sousedy, že mají víc majetku a jakpak k němu asi přišli? V minulosti jsme podobné práskačství ve stylu "když ty máš krávu, tak ať ti chcípne" zažili.

 

Paradoxem je, že tento "nápad" přišel z ministerstva, které ovládá jeden z nejbohatších podnikatelů v zemi. Takže pan Babiš díky svým zkušenostem asi předpokládá, že si bohatí majetek nakradli. A už se těší na nově zřízený tribunál, který bude zabavovat majetek bohatým. To už jsme také zažili a nebyla to vůbec pěkná doba.

 

Nezbývá než doufat, že podobná nestoudnost skončí tak rychle, jako začala. Podobná politika a populismus totiž směřuje přesně tam, kam pan Babiš chce. K centralizovanému řízení země jedním člověkem, které vyústí v návrat totalitního zřízení.

Ing. Viktor Burkert

místopředseda místního sdružení
člen místní rady
člen oblastní rady
člen oblastní kontrolní a revizní komise