7. března 2019

V Obrnicích rozšířili zákaz požívání alkoholu

(Právo) Zastupitelé Obrnic na Mostecku, kde žije početná romská komunita, zrušili na svém únorovém zasedání obecně závaznou vyhlášku o zákazu požívání alkoholických nápojů na vybraných veřejných prostranstvích z roku 2010 a schválili novou.

Dokument zahrnuje další lokalitu, v níž je zapovězeno požívání alkoholu, a to prostor u garáží v místní části Chanov. Vyhláška začala platit 1. března.
"Důvodem rozšíření působnosti vyhlášky jsou stížnosti obyvatel na nevhodné a hlučné chování zákazníků nového obchodu s potravinami v Chanově. Na ulici před obchodem popíjejí právě alkoholické nápoje a hlasitě se baví," vysvětlil starosta Obrnic Stanislav Zaspal (ODS).
Cílem vydání protialkoholové vyhlášky je ochrana veřejného pořádku, dobrých mravů, bezpečnosti v obci a zamezení nežádoucího vlivu na mladistvé.
Veřejných prostor, v nichž vyhláška zakazuje požívání alkoholických nápojů, je více než deset. V Obrnicích jsou to například prostranství okolo základní a mateřské školy a budovy Integrovaného centra volnočasových aktivit, dětská hřiště, pískoviště a další místa sloužící k volnočasovým činnostem dětí a mládeže přístupná každému bez omezení, zastávky hromadné dopravy a prostor v okruhu pěti metrů od nich nebo Mírová a Nádražní ulice. V místní části České Zlatníky pak prostory kolem kostela sv. Jiří, kapličky Nejsvětější trojice či podchod pod silnicí I/13. V Chanově prostranství u garáží.
Zastupitelé budou dodržování vyhlášky kontrolovat. "Za její porušení hrozí peněžitá pokuta, kterou hříšníkovi může udělit strážník městské policie," připomněl mluvčí obrnické radnice Jan Foukal.

Stanislav Zaspal, 66

starosta obce Obrnice