22. září 2014

Mladí, staří a /ne/klidní

Proč do toho zase jdeme? Proč zase kandidujeme do městského zastupitelstva? Ptáme se po několik let i desetiletí my starší, ty otázky vyvstanou před každými volbami. Proč se vůbec staráme o politiku? Vždyť to je skoro nadávka, být politikem. Ale nezapomněli jsme na význam tohoto slova?

Politika – z řeckého polis – město, politiké techné – správa obce. Od dob antického Řecka jde tedy o správu věcí veřejných, o starost o město, jeho řízení, rozhodování o společných zájmech. Ne ku prospěchu jen některých, ne ku prospěchu těch, kteří umí centralizovat moc ve svých rukou, ale ku prospěchu všech, kteří v tom městě žijí, vychovávají své děti, pracují.

Jistě, s tímto cílem jdou do voleb všechny demokratické strany /a budou to o sobě tvrdit i ostatní uskupení/. A my se ptáme znova – proč do toho jít? A proč právě pod hlavičkou Občanské demokratické strany?

 

No právě…Protože tak nás znáte…Někteří z naší kandidátní listiny ODS v Moravských Budějovicích zakládali /zakládali i Občanské fórum, vzpomínáte?/. Jsou s námi stále – se svojí radou, moudrým napomenutím, životní zkušeností i potřebným nadhledem. A osobitým humorem.

Někteří již mezi námi nejsou. I z jejich působení v ODS čerpáme.

Někteří za námi přišli, protože se jim líbí naše politika, naše postoje, vyjadřování, naše hlasování v zastupitelstvu, mají podobné názory nebo chtějí o nich s námi diskutovat. Obohacují nás, přinesli nám svoje nápady, kritiku, nadhled a humor.

 

A co mladí? Proč ti do toho jdou? Proč kandidují? Nu, asi také z výše uvedených důvodů, a navíc chtějí některé věci měnit. Tolik se od nich můžeme naučit! Mají chuť a energii organizovat věci veřejné jinak, rychleji, jednodušeji, s nadhledem a humorem.

 

Všimli jste si? Nadhled a humor. Ano, i ty patří do politiky. A věřte, my v ODS si jich užíváme dostatečně. Protože jinak bychom byli neklidní - docela snadno by nás totiž převálcovaly různé aféry naší vysoké politiky let minulých, zdánlivě neřešitelné situace v politice místní, léta v opozici /a stokrát si můžete myslet, že v komunální politice není „vládnoucí uskupení a opozice“/. Štvalo by nás, že vymizelo to dobré a slušné z nekulovské politiky /pro nejmladší – Jan Nekula, bývalý starosta města, člen ODS/.

 

Nadhled a humor. Bohatě se jich dostává i našemu lídrovi – Drahoslavu Bastlovi. To on umí klidně naslouchat často bouřlivé diskuzi a v pravou chvíli říct svůj názor /je starosta Vranína/, umí nasměrovat debatu k podstatnému, říct jasné ano či ne, mírnit plamenné výrazy /je hasič/. To vše umí okořenit moudrou průpovídkou s úsměvem.

 

A tak, vážení a milí voliči, nechť vás i nás humor neopouští! Nechť volíme dobře! 

Za jednadvacet klidných kandidátů ODS

Ing. Yvona Švaříčková

místopředsedkyně místního sdružení
předsedkyně oblastního smírčího výboru
zastupitelka