29. ledna 2024

ČRo Plus: Společenská debata o zavedení eura probíhá ve vlnách

(ČRo Plus) Je obnovení funkce zmocněnce či zmocněnkyně pro euro dobrý nápad? O ekonomických důvodech za ne/přijetím eura diskutoval v pořadu Pro a proti na ČRo Plus místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Vojtěch Munzar z ODS.

Poslanec ODS Vojtěch Munzar k diskusi k obnovení funkce zmocněnce pro euro řekl: „Není tu ani celospolečenská, dokonce ani širší politická shoda na zavedení eura. Proto z mého pohledu opětovné vytvoření zmocněnce koordinátora pro přijetí eura nemá v tuto chvíli smysl,“ namítá.

Munzar se domnívá, že společenská debata o zavedení eura probíhá ve vlnách. „Někde je intenzivnější, jinde méně, ale probíhá tady de facto už 20 let. I to, že tu sedím ve vašem přenosovém voze a mluvím se svým kolegou, který má jiný názor, je důkaz, že existuje.“

„Otázkou je, zda potřebujeme státem řízenou debatu. Já se spíš domnívám, když vidím ta vyjádření zastánců zřízení této funkce, že by to neměl být koordinátor, ale spíše takový propagandista eura, kterého už máme – je jím ministr pro evropské záležitosti. Debata již probíhá naprosto přirozeně mezi ekonomy, politiky a měla by zůstat svobodná,“ dodává Munzar.

„Maastrichtská kritéria chceme plnit hlavně kvůli zdraví našich veřejných financí. Podívejme se na eurozónu – není homogenní a mnohé státy, které již euro mají, maastrichtská kritéria neplní. To destabilizuje společnou měnu zevnitř,“ popisuje Munzar.

Proměna podmínek

„Eurozóna se za posledních 20 let změnila. Chorvatsko i Bulharsko muselo vstoupit před přijetím eura do tzv. bankovní unie. Pro nás to znamená, že bychom předali dohled nad českými pobočkami bank Evropské centrální bance,“ říká Munzar.

Při vstupu do EU se Česko k přijetí eura zavázalo. „Od tohoto závazku odstoupilo například Švédsko na základě referenda. Za těch 20 let se ukazuje, že společná měna nepřispěla ke sbližování ekonomik ani ke zvyšování bohatství všech zemí Evropské unie. Naopak z mého pohledu došlo k zabetonování určitých rozdílů mezi severním a jižním křídlem eurozóny,“ dodává Munzar.

Vojtěch Munzar

místopředseda rozpočtového výboru PS PČR
poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení