17. září 2013

Podpora zaměstnávání absolventů musí začít hned po škole

Občanská demokratická strana chce podpořit úlevami na povinných odvodech ty podnikatele a firmy, kteří zaměstnají absolventa školy registrovaného na úřadu práce po dobu šesti a více měsíců. Dobrý nápad. Ale nemělo by zůstat pouze u něj. Další účinné možnosti se nabízejí.

 
Z pozice náměstka kladenského primátora již delší dobu probírám problém zaměstnanosti absolventů škol se zástupci různých firem. A dospěl jsem k jednoznačnému názoru, který se snažím a budu snažit prosazovat. Jsem totiž přesvědčený, že účinná může být především podpora zaměstnávání studentů okamžitě po ukončení školy. Získají tím potřebnou praxi a budou mít zároveň šanci ukázat, co umí a co jsou schopni se ještě prací naučit. Tam je třeba směrovat například daňové pobídky pro zaměstnavatele.
 
Současná situace je velmi nešťastná. Pokud shání mladý člověk – absolvent školy – práci, obvykle dostává otázku: „Co umíš, kde už jsi pracoval?“ Při odpovědi: „Jsem na pracáku,“ je šance na úspěch pro takovéhoto člověka velmi mizivá. S podporou zaměstnávání mladých lidí, kteří ukonči školu, musí jít ale ruku v ruce i proměna školství. V prvé řadě se to týká zvýšení kvality vzdělání, a tedy i odborné úrovně absolventů. Začíná to přijímacími zkouškami, pokračuje obsahem výuky a končí kvalitou maturit a státních zkoušek. Za druhé musí být ve vzdělání a ve státní podpoře upřednostňovány ty obory, jejichž absolventi mají šanci v uplatnění na trhu práce. O tom se hovoří sice již dlouho, kroků k tomu se však zatím udělalo bohužel jen málo.
 
Ing. Miroslav Bernášek

místopředseda oblastního sdružení
náměstek primátora