12. července 2023

Proč důchodová reforma?

Hlavním důvodem je zajistit pro nás pro všechny dlouhodobou udržitelnost důchodového systému.

Náš průběžný důchodový systém je připraven na „normální“ míru inflace. Ale žádný důchodový systém nemůže být z hlediska udržitelnosti připraven na abnormální a extrémně vysokou míru inflace, způsobenou důsledky nepředpokládatelných vnějších vlivů a rozhodnutí, které popírají „zdravý“ rozum (COVID-19, válka na Ukrajině a růst cen pohonných hmot a energií v důsledku války na Ukrajině, Green Deal a jeho urychlená realizace bez ohledu na realitu). Zatímco inflace se po určité době vrátí k „normálním“ hodnotám, mimořádně valorizované důchody již zůstanou a zvýší základnu pro jejich zvyšování v budoucnu. Nastává multiplikační efekt. Valorizace valorizací. Funguje jako princip sněhové koule.

Mimo jiné jde ve své podstatě o reakci na mimořádnou valorizaci v důsledku mimořádné míry inflace.

Řádná valorizace bude probíhat vždy k 1. lednu, a to o inflaci a 1/3 růstu reálných mezd. V případě, že inflace překročí za rozhodné období 5 %, bude následovat mimořádná valorizace. Ta bude více zacílena na příjemce nižších důchodů a odstraní tak to, že současný systém znamenal větší přidání pro příjemce nadprůměrných důchodů než pro příjemce průměrných a podprůměrných důchodů. Tento mimořádný příspěvek k důchodům bude mimo systém, nebude znamenat růst základny pro růst důchodů v budoucnu.

Důchodová reforma také přinese potřebné snížení motivace k předčasným odchodům do důchodu. Dlouhodobě totiž zaznamenáváme vysoký počet předčasných starobních důchodů, kterých může tvořit až 1/3 ze všech vyplácených důchodů. Snad všichni souhlasíme s tím, že odchod do předčasného starobního důchodu má být možnost, nikoliv norma.

O nutnosti provést důchodovou reformu se diskutovalo mimochodem už v devadesátých letech. Vzhledem k demografickému vývoji v ČR snad každý chápe její nutnost a potřebnost.

Až přijde náš čas, tak snad všichni chceme pobírat nějaký důchod. Nebo ne?

Ing. Libor Turek, Ph.D.

poslanec PČR
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady