20. září 2018

ODStartujme změnu pohledu na městské obvody

V současnosti je město Ústí nad Labem rozčleněno na 4 městské obvody, které byly zřízeny v roce 1991. Jsou to městský obvod Ústí nad Labem - město (36 065 obyvatel), Střekov (13 862 obyvatel), Neštěmice (25 589 obyvatel) a Severní Terasa (20 563 obyvatel). Z uvedených počtů obyvatel je zřejmé, že ústecké městské obvody dosahují svou velikostí úrovně čtyř samostatných “okresních” měst. Základní normou, která upravuje rozčlenění města na městské obvody a vymezuje jejich působnost, je obecně závazná vyhláška č. 4/2012, tj. Statut Statutárního města Ústí nad Labem.

Zrušit městské obvody?

Nejčastějším argumentem pro redukci počtu či úplné zrušení městských obvodů je možnost dosažení potenciálních finančních úspor. Tato představa se ale jeví jako značně iluzorní.

Zjednodušeně řečeno, při úspoře se jedná o plat starosty, místostarosty a tajemníka, o odměny zastupitelů a členů výborů (kontrolního a finančního), zřizovaných ze zákona. Úředníky nelze počítat, protože stávající agendu by museli vykonávat, i pokud by městské obvody nebyly.

V případě redukce počtu či úplného zrušení městských obvodů by vyvstala potřeba zajistit správu v částech města jiným způsobem. Všechny obce mají možnost zřizovat osadní výbory či komise městských částí, které jsou prostředníkem mezi občany a centrální Radou města. Například v Hradci Králové mají 25 komisí místní samosprávy, které jsou obvykle desetičlenné a jejich práce a provoz rozhodně není zadarmo.

Navíc o závažných otázkách uspořádání města, tedy o zrušení či zachování městských obvodů, by se mělo konat místní referendum, které je z hlediska svého rozsahu téměř stejně organizačně náročné a nákladné jako komunální volby.

 

Posílit městské obvody?

Pojďme se na městské obvody podívat modernějším pohledem. Pojďme se pokusit naše městské obvody posílit. Do diskuse navrhujeme tato témata:

  • Určení “spravedlivého” klíče, podle kterého budou rozdělovány finanční prostředky z rozpočtu města pro jednotlivé městské obvody (tento klíč se dá zjistit z rozpočtového určení daní, kdy se na městské obvody bude pohlížet tak, jako by šlo o čtyři samostatná města).
  • Svěření větší pravomoci městským obvodům (např. letní a zimní údržba chodníků, údržba hřbitovů, údržba a péče o městský majetek, nacházející se na území konkrétních městských obvodů).
  • Revize Statutu města Ústí nad Labem, do budoucna zřízení Výboru pro statut jako poradního orgánu Zastupitelstva města.
  • Větší důraz na koordinaci a kooperaci statutárního města a městských obvodů při realizaci strategických záměrů města.
  • Určení pravidel pro přidělování investičních dotací z rozpočtu statutárního města pro městské obvody.

 

Ing. Libor Turek, Ph.D.

předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
zastupitel statutárního města