7. ledna 2013

Předvánočně netradičně

Vážení čtenáři, hned na úvod se musím omluvit. Omluvit všem, kteří očekávají, že drží-li v ruce vánoční číslo Radničních listů, bude taky tento text plný jehličí, vůně purpury a prskání prskavek. Že tradiční předvánoční úvodník bude tradičně zaměřen předvánočně. Nebude.


 

Určitě by bylo možné, a vlastně i docela pohodlné, rozepsat se o tom, odkud že je letos vánoční strom, že už se zas v centru města bruslí, o tom, kolik bude v rámci vánočních trhů na Horním náměstí stánků, jakou předpokládáme výtoč punče a že to všechno bude převelice krásné...

Ve chvíli, kdy píšu tyto řádky, ale žije naše město převážně méně povznášejícími a veskrze vážnějšími tématy.

Už se zdálo, že metanolová kauza je definitivně minulostí. Že po týdnech pátrání skončili hlavní aktéři v celách a situace se vrací k normálu, když tu znovu přicházejí zprávy o dalších otravách. Jen v Olomouci je to už třetí případ během posledních pár dní.

Před několika dny opět ochromila život v našem městě padající římsa a jen zázrakem se tentokrát nikomu nic nestalo. Následné kontroly, které vedení město nařídilo, postupně odhalují skrytá rizika vyplývající ze stavu mnoha budov ve městě. Je mezi nimi i budova radnice.

Jako každoročně probíhá v těchto dnech intenzivní příprava rozpočtu města. Situace je napjatá, musíme šetřit. Současně s tím k nám z Prahy přicházejí zprávy o tom, že kromě (vlastně už tradičně) kráceného příspěvku na provoz divadla a filharmonie je letos vážně ohrožena i částka 17 mil. Kč, kterou se stát podílí na provozu olomoucké knihovny. Je pravděpodobné, že na příští rok zkrátka vůbec nedorazí.

Máme se opravdu bát o život, kdykoliv si poručíme panáka? Budeme muset zavřít knihovnu, protože náš stát už nepovažuje knihovny za důležité? Spadne nám radnice na hlavu? Jsem přesvědčen, že odpověď je ve všech případech „ne“. A říkám to nejen za sebe, ale za celé vedení našeho města. Důrazné a rezolutní NE. Zároveň ale platí, že tyto (a mnohé další) otázky nelze jednoduše přehlušit koledou.

Navzdory celospolečenského nákupnímu šílenství přece platí, že předvánoční čas je optimální doba pro přemýšlení, nechceme-li rovnou vzletně hovořit o rozjímání. Čas, kdy se připravujeme na Vánoce, na Ježíška. Než se společně dočkáme štědrovečerního rozuzlení, zkusme se kromě povrchních radovánek taky zastavit, klást si obtížné otázky a hledat na ně odpovědi.

Hezký advent.

Jan Holpuch
náměstek primátora

RNDr. Jan Holpuch, Ph.D.

náměstek primátora
člen oblastní rady
náměstek primátora