14. února 2024

Pro a proti na ČRo Plus: Nemůžeme upírat národu, který byl naprosto brutálně napaden, právo na vlastní obranu

(ČRo Plus) Podle aktuální výzvy vládě Česko podporuje Izrael bez ohledu na to, jak si v Gaze počíná. Měla by česká vláda více zdůrazňovat potřebu ochrany civilistů? V Pro a proti diskutoval místopředseda sněmovního výboru pro zahraničí Petr Beitl (ODS) s bývalou vedoucí úřadu v Ramalláhu a spoluautorkou výzvy české vládě Dáša van der Horst.

Celou debatu s Petrem Beitlem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Není korektní, jakým stylem je ve výzvě ke změně postoje hodnocena komunikace vlády,“ vymezuje se poslanec Beitl. Souhlasí ale s tím, že se postoj k Izraeli vyvíjí.

Poslanec Beitl zdůrazňuje, že znění zmíněné listiny je jednostranné: „Dokument je psán velmi jednostranně a to je možná důvod, proč s ním mám problém. Jinak jsem schopný jakékoliv míry kritického myšlení,“ poznamenává Petr Beitl.

„Cesta ke skutečnému míru začíná tím, že bude teroristické hnutí Hamás úplně zničeno. To je argument, za kterým stojí česká vláda,“ řekl poslanec Petr Beitl.

V otevřeném dopise stojí mimo jiné teze, že násilí nemůže být odůvodněním pro ještě větší násilí. „Podle této pseudohumanitní teorie by nemohla být vedena žádná obranná válka, protože pokud vás někdo napadne na vašem území, tím způsobem, jakým napadl Hamás Izrael, tak Izrael má právo se bránit a najít viníky a potrestat je na jejich území. Toto je právo mezinárodní, “ podotýká Petr Beitl a dodává: „Nikdo nechce války, války jsou strašlivé. Ale nemůžeme upírat národu, který byl napaden naprosto brutálně, právo na vlastní obranu," uzavřel Petr Beitl.

Ing. Petr Beitl

místopředseda výboru pro zahraničí PS PČR
poslanec PČR