3. března 2012

Ač je zima, není sníh, vyhodíme dost tisíc

Od roku 2009 nabízí dostihové závodiště svou plochu pro zimní sportovní vyžití, pro běžkování.

Tato aktivita se okamžitě zařadila mezi oblíbené eventy nejen obyvatel města Pardubic. Celkově si na závodišti zaběžkovalo přes 9,5 tisíce milovníků těchto zimních sportů. 

Letošní nesněžná zima působivý počet nenavýšila ani o jediného návštěvníka. Pravdou ovšem je, že nejinak by tomu bylo i při příznivých klimatických podmínkách. Vedení Dostihového spolku rozhodlo čekat na úpravy trati do chvíle, než se sněhová pokrývka dotkne 20 centimetrů. Šance všech zájemců by tímto rozhodnutím byly velmi chatrné. Vtipné je, že pro údržbu běžkařské tratě byla zakoupena sněhová rolba v přibližné hodnotě 300 tisíc korun. Rolba byla zakoupena technickými službami města na pokyn náměstka Bílka. Dostihovému spolku byla předána pod podmínkou pravidelných čtvrtletních splátek v hodnotě 30 tisíc korun. Plateb se město nedočkalo. Rolba, stále ještě v původním zabalení, je v současnosti naprosto nevyužívána.

Je až komické poslouchat nářky o slabém veřejném rozpočtu. Téměř denně jsme upozorňováni na nutná úsporná opatření. Dostihy si každý spojí s koňmi. Zůstaňme u nich a podívejme se, jak někteří dopadli. V rámci šetření byl omezen jízdní oddíl pardubické policie. Svou hlavou zaplatili dva hlídkoví koně, za které byl paradoxně nakoupen jeden nový. Městské velitelstvo má vesměs originální metody hospodaření.

Udržování veřejného rozpočtu města perníků nelze nazvat jinak než smutným faux pas. 

Pavel Nevečeřal

předseda místního sdružení
člen regionálního smírčího výboru
zastupitel