7. července 2020

Pardubice šetřit nemusí?

Na červnovém jednání Zastupitelstva města Pardubic byl předložen ekonomy města zastupiteli požadovaný materiál, který vyčíslil v té době známé dopady do hospodaření města. Predikce snížení daňových a nedaňových příjmů města činí pro rok 2020 celkem 331 mil. Kč. Pro představu – příjmy města byly v roce 2019 ve výši 2,2 mld. Kč, tedy propad je 15 % všech příjmů! Dopad v důsledku COVID 19 je tedy více než podstatný. Že nejde jen o strašení, potvrdil materiál strategické komise Rady města, který propad vyčíslil ještě o málo vyšší.

Propad příjmů je částečně řešen drobnými úsporami provozních výdajů či nerealizací některých oprav či drobných investic, ale velká část převyšující 100 mil. Kč zatím kryta není. Bohužel konkrétního plánu toho, kde hodlá vedení města masivní propad příjmů našeho města vyrovnat, se zastupitelé nedočkali. Celá diskuze se naprosto zbytečně zvrhla v to, zda rekonstruovat letní stadión či ne, na další možné úspory se vůbec nedostalo. Vrcholem vše bylo, že většina zastupitelů odmítla materiál, že propad příjmů bude, vůbec vzít na vědomí (pro bylo pouze 13 zvolených zastupitelů…)! Představitelé města si tedy vůbec nepřipustili realitu, kterou si člověk chtě nechtě připustit musí.

Předpoklad propadu příjmů je avizován i na roky 2021 a 2022 (a to není žádné strašení). Město by mělo přijmout razantní opatření k úsporám provozních výdajů. A dále připravit plán investic tak, aby byly naplněny závazky města vůči evropským i národním dotacím, aby byly zajištěny ty nejpotřebnější investice do majetku města. Normálně se tomu říká prioritizace potřeb. Pan primátor, který si pod sebou nechal řízení odboru majetku a investic, přislíbil, že v září předloží seznam rozpracovaných a připravovaných investic s vazbou na dotace, tedy inventuru. Ale k tomu, aby se mohli zastupitelé vyjádřit k tomu, co by mělo být pro město za současné a budoucí ekonomické situace prioritami, k tomu se vyjádřil velmi negativně. Z celé rozpravy bohužel vyznělo, že ne všichni si uvědomují, že léta blahobytu na delší čas končí a že ne na všechno bude. Občas v kuloárech zazněla legendární věta „Zdroje jsou“, neboť řada představitelů města se zatím nedokázala zorientovat v tom, že příjmy města budou podstatně nižší a že případné další zadlužení města by přineslo hodně negativ do dalších let.

Město musí šetřit! Čím dříve si většina zastupitelů tuto ekonomickou realitu uvědomí, tím lépe. Nezbytná je úspora provozních prostředků, ale hlavně rozumný plán investic, který na budoucí roky pokryje hlavní (a nezbytné) potřeby města.

Ing. Petr Klimpl

zastupitel města Pardubice