4. dubna 2019

Revitalizace Letního stadionu

Na pořad jednání orgánů města se v nejbližší době vrátí problematika revitalizace Letního stadiónu v Pardubicích. Klub zastupitelů zvolených za ODS se touto problematikou zabýval a přijal následující stanovisko.

S revitalizací Letního stadiónu v souladu s koaliční smlouvou klub ODS souhlasí (ne proto, že bychom umístění prvoligového fotbalového stadionu do tohoto území považovali za správné, ale proto, že ctíme demokratické rozhodnutí přijaté předchozím zastupitelstvem města, byť jsme proti němu silně věcně argumentovali a hlasovali), ovšem pouze za splnění těchto podmínek:

  1. Je nutno řešit celé území jako celek, tedy včetně parkování a dopravy

Nelze akceptovat, že projekt neřeší komplexně problém parkování v této lokalitě (mínus sto deset parkovacích ploch plus zajištění parkování pro akce v hokejové aréně), nejdříve je nutno vybudovat potřebnou parkovací kapacitu (parkovací dům), současně je ovšem nutno dořešit v tomto území případnou výstavbu kvalitního hotelu, který Pardubicím chybí.

  1. V souladu s koaliční smlouvou provést důkladnou nákladovou revizi celého projektu

První podklady k celému projektu hovořily o částce pod půl miliardy Kč, pak se objevila částka 522 mil. Kč (z této částky se měla podle koaliční smlouvy provést důkladná revize, což pro nás znamená snížení minimálně cca o 20 %). Nyní cena po zhodnocených a posouzených úsporách činí 566 mil. Kč za stavební práce (+ další související náklady vyšší než 100 mil. Kč za projekt, přemístění některých sportovišť, řešení parkování, atd.), což je částka pro klub ODS naprosto nepřijatelná. Úspory se musí dotknout objektu samotného stadiónu a jeho zázemí, tzn. že se nebudou týkat revitalizace veřejných ploch.

  1. Řešit financování projektu

Částka přes půl miliardy korun pouze z prostředků města, navíc z úvěrových zdrojů (nikoliv z vlastních prostředků města), bez participace jiných zdrojů (dotace) je pro klub ODS nepřijatelná.

  1. Před zahájením prací na revitalizaci zajistit sportoviště pro stávající uživatele areálu

Nutno řešit sportoviště pro tenis, fotbalistky, popř. i americký fotbal.

  1. Před realizací je nutno dořešit financování provozu fotbalového stadiónu

Jasně, právně a ekonomicky závazně, stanovit, kdo bude provozovatelem letního stadiónu a kdo bude jeho provoz financovat (běžný provoz i vlastní akce na stadiónu, především fotbalová utkání), když velmi orientační odhady provozních nákladů nového stadionu převyšují částku 10 mil. Kč ročně.

Projekt revitalizace letního stadiónu tak má před sebou celou řadu otázek, které je nutno před zahájením stavby se vší vážností vyřešit. Do té doby nemůže klub ODS tuto finančně nejvyšší investiční akci v Pardubicích za posledních 30 let podpořit.

Ing. Petr Klimpl

zastupitel města Pardubice