31. května 2018

Brno, co není, je tady...???

Když na začátku dubna představilo vedení města svůj projekt za takřka 3 miliony korun pod názvem „Brno, co není, je tady“, bral jsem to za poněkud nepodařený vtip. Představovat projekty, které jsou pouze na papíře, je z mého pohledu vhodné na začátku volebního období a ne na jeho konci.

Někteří reprezentanti města svalují vinu za svoji nečinnost na předešlé koalice s tím, že žádné projekty nebyly nachystány a oni museli začít od nuly. Rád bych připomněl například parkovací dům Domini park, zahájení výstavby JKC, rekonstrukci Zelného trhu včetně záměru vybudovat tady městskou tržnici, rekonstrukci prostoru před Janáčkovým divadlem či Konečného náměstí, kruhový objezd na Vaňkově náměstí, opravy ulic Minská, Horova a Milady Horákové… Všechny tyto projekty byly zahájeny právě už za minulého vedení města! Jen, jak se říká, pásky už holt stříhal někdo jiný…
Výše uvedený výčet (a to určitě není definitivní) hovoří sám za sebe. Čím se může pochlubit současné vedení města? Neexistencí nového územního plánu, chaosem v dopravě a dlouhodobým neřešením parkování (vzpomeňte si na zmatky okolo zavedení rezidentního parkování). Můžou se pochlubit spoustou maket, představ a vizí, o jejichž naplnění jistě mnoho Brňanů pochybuje (fotbalový stadion, multifunkční aréna, rychlobruslařská dráha, lehkoatletická hala, aquapark, krytá sjezdovka po vzoru Dubaje a mnoho dalších).
Nepotřebujeme Brno, co není. Potřebujeme Brno, co „je“ pro Brňany tady a teď, které se rozvíjí, město, které diskutuje se svými občany a včas je informuje, což by jistě ocenili motoristé v zablokovaných ulicích, nájemníci domů kolem Obilního trhu a Úvozu, kterým přes noc zmizí stovky parkovacích míst, nebo obyvatelé Červeného kopce, jimž přes jejich odpor stěhují do sousedství nájemníky z ubytovny Šámalova.