26. března 2018

Březen, za kamna v Brně vlezem?

Pro březen 2018 z hlediska společenského dění v Brně okřídlená pranostika neplatila, a to ani přesto, že zima opět udeřila. 5. března jsme se potkali na náměstích napříč republikou, abychom vyjádřili svůj nesouhlas se snahou ANO 2011 legitimizovat minulý režim a jeho nejhrubší vykonavatele.

Toto setkání se uskutečnilo jako reakce na ostudné zvolení komunisty a bývalého příslušníka Pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti Zdeňka Ondráčka do funkce šéfa komise pro kontrolu GIBS. O tři dny později nám Miloš Zeman při inauguraci opět dokázal, že neumí překročit svůj vlastní stín, a ve mstivém projevu vůči médiím přispěl k dalšímu rozdělení společnosti. Vysloužil si tak odchod části politiků v čele s poslankyní ODS Miroslavou Němcovou ze sálu, což vyvolalo pozornost i zahraničního tisku a neukázalo to prezidenta (ale potažmo celou republiku) v dobrém světle. Toto se stalo jedním z impulsů pro svolání studentské akce VyjdiVen, stávky na ochranu demokracie a ústavních hodnot, která byla i v Brně primárně namířena proti krokům prezidenta Miloše Zemana a premiéra v demisi Andreje Babiše.

Protesty na náměstích však nejsou jedinou formou nesouhlasu. Již statisíce občanů podpořilo petici Milion chvilek pro demokracii. V brněnském prostředí jsme na začátku března úspěšně ukončili Petici za zachování historicky cenných budov v majetku města, neboť splnila svůj účel a vedení města změnilo své původní rozhodnutí.

Brněnská ODS zůstává na straně těch, kteří se rozhodli dát najevo, že jim není lhostejný osud České republiky a stav demokracie v naší zemi. Politickým špičkám by mělo být jasné, že velká část společnosti není spokojena se stávajícím politickým vývojem a odmítá zůstat za kamny. Což je moc dobře! (Mimochodem, jak asi letos zafunguje tradiční úsloví Duben – ještě tam budem?)