19. února 2018

Rozbité chodníky za historické skvosty

Po přečtení tiskové zprávy z jednání Rady města jsem se nestačil divit. Rada zadala za 550 tis. Kč vypracování posudku na domy ve svém vlastnictví, jež by se mohly směnit za nemovitosti Libora Procházky a jeho firem. Tisková zpráva uvádí, že se na směně shodla koalice (ANO, KDU-ČSL, TOP 09, Strana Zelených, Žít Brno s podporou Pirátů). Ve snaze získat nemovitosti pro stavbu stadionu za Lužánkami se koalice uchýlila k zoufalému řešení. Víte, jaké domy koalice panu Procházkovi za chodníky v jeho vlastnictví nabízí?

Dům pánů z Kunštátu, jednu ze tří dochovaných renesančních památek v centru Brna; Tržnici na Zelném trhu po právě ukončené rekonstrukci za více než 60 mil. Kč, která se měla stát výkladní skříní Brna-střed jako první městská veřejná tržnice; dům na Dominikánském nám. 3, kulturní památku; dům na ulici Starobrněnská 14, neboli tzv. měšťanský dům Schmetterhaus; objekt Špilberk 2, součást hradu Špilberk, který je dokonce národní kulturní památkou (v celém Brně jich je jen 9, včetně například Petrova a vily Tugendhat).

Tisková zpráva obsahuje navíc jednu fatální lež, a to, že pokud nedojde k dohodě o vypořádaní majetku, bude muset město Brno každoročně platit panu Procházkovi 16 mil. Kč. Neexistuje žádné platné rozhodnutí, které by opravňovalo pana Procházku po městě Brně tuto částku žádat.

Přál bych si, aby se majetkoprávní problémy v lokalitě za Lužánkami podařilo vyřešit a aby se fotbal vrátil za Lužánky. Avšak ne za tuto cenu.

Proto jsme se rozhodli sepsat petici „Za zachování historicky cenných budov v majetku města Brna“. Tuto petici podpořili Milan Uhde, historička Milena Flodrová, historici prof. Hanuš a doc. Pernes, architekti Ing. arch. Eva Staňková či prof. Ing. arch. Petr Pelčák. Pokud jste stejného názoru, můžete petici podepsat v knihkupectví Michala Ženíška v Alfa pasáži nebo v Cafe Mitte na ulici Panská, případně na internetu na stránkách www.petice24.com pod výše uvedeným názvem petice.