31. prosince 2017

Divoký nový rok

Vážení Brňané, rád bych Vás tímto pozdravil v novém roce. Doufám, že jste přes vánoční svátky nabyli dostatek energie, že Vám nezaskočila kost u štědrovečerní večeře a že Vám po oslavách a nákupu vánočních dárků nezůstala prázdná peněženka. A pokud jsme přes svátky nabrali nějaké to kilo navíc, tak to určitě nevadí, protože jak se říká budeme potřebovat mít dobře obalené nervy, a to vzhledem k tomu, co nás všechno na začátku roku čeká.

Jen připomínám, že krom celostátních témat, jako je první kolo prezidentské volby a hlasování o vyjádření důvěry vládě, nás čekají mnohá brněnská a regionální témata.

Krajské zastupitelstvo bude v polovině ledna rozhodovat, kterou z předložených variant budoucího umístění vlakového nádraží bude podporovat. To stejné čeká potom zastupitelstvo města Brna na konci ledna. Bude se jednat o přelomovou událost několika posledních desítek let s velkými dopady do rozvoje celého města. Po důkladném seznámení se se studií proveditelnosti musím konstatovat, že náš názor na to, aby nádraží bylo v odsunuté poloze, tedy tzv. u řeky, se nezměnil. Všechny argumenty vyplývající ze studie hovoří totiž pro tuto variantu.

Předpokládám, že v průběhu ledna budeme seznámeni s výsledky jednání, které město vede s panem Procházkou ohledně plánované směny nemovitostí v jeho vlastnictví, které se jeví jako nezbytné pro případ realizace stavby stadionů v lokalitě za Lužánkami. Doufám, že navržené řešení bude výhodné a přínosné především pro občany města Brna. Přál bych si, aby nás současná koalice na začátku roku konečně seznámila se svými plány ohledně postupu při tvorbě nového územního plánu. Zároveň jsme byli na prosincovém zastupitelstvu města Brna ujištěni náměstkem pro dopravu panem Hollanem, že koncepce rezidentního parkování bude po více než třech letech schválena a představena Brňanům. Takže si myslím, že leden bude opravdu plný důležitých rozhodnutí, která ovlivní naše životy do let příštích.